Γράμματα & Τέχνες Εκκλησια Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

ΚΘ’ Παύλεια / Εξαιρετική η βραδιά λόγου & μέλους για τον Γεράσιμο τον Υμνογράφο σε μουσική Μάριου Τόκα

Βραδιά λόγου και μέλους, αφιερωμένη στον νέο Άγιο της Εκκλησίας, τον Γεράσιμο τον Υμνογράφο, ήταν η χθεσινή στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, που προσέλκυσε πολύ κόσμο με την προσδοκία μιας εκδήλωσης που θα τη χαρακτήριζε η σοβαρότητα και η ποιότητα.

Και υπήρξαν και τα δύο στο μέγιστο βαθμό.

Κείμενο γραμμένο από τον Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Χαλδαιόπουλο για τον μεγάλο υμνογράφο ερμηνεύτηκε από δύο εξαιρετικές φωνές, τον μοναχό Γεράσιμο Μπεκέ, που και άλλοτε έχει εντυπωσιάσει με τις υποκριτικές και σκηνοθετικές του ικανότητες, και από τον αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ, που διαθέτει μία ιδιαίτερη φωνή διαβάζοντας. Οι δύο φωνές μαζί, παίζοντας με τις ανάλογες συναισθηματικές αποχρώσεις που  υπογράμμιζε το κείμενο, έδεσαν, καλύπτοντας απόλυτα τον όρο “λόγος”.

Η ζωή του Υμνογράφου από την άφιξή του στο Όρος, από την απόλυτη μοναξιά στο κελί, όπου ανακάλυψε την ικανότητά του να γράφει ύμνους, μέχρι την πάλη του με άπειρες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετώπιζε με σθένος μέχρι να ενταχθεί στον κοινοβιακό βίο και να συγκεντρώσει γύρω του πνευματικά του παιδιά, δόθηκαν ανάγλυφα.

Το μέλος, η  μελωδική απόδοση των ύμνων του από το έργο του Μάριου Τόκα “Θεογεννήτωρ Μαρία”, ήταν η έκπληξη για το κοινό και ακόμη μεγαλύτερη για όσους δεν έχουμε επαφή με την εκκλησιαστική υμνογραφία.

Ο Τόκας έγραψε ένα έργο πραγματικά εμπνευσμένο, με μια μελωδική γραμμή που συγκινούσε και το πιο δύσκολο αυτί, με εναλλαγές ηχοχρωμάτων που ζωντάνεψαν το έργο του υμνογράφου και κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο μέχρι το τέλος.

Αποσπάσματα από το έργο, το οποίο ο συνθέτης θεωρούσε από τα καλύτερά του, αποδόθηκαν έξοχα από την προσέγγισή του που ανέλαβε η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου, μαέστρος των δύο χορωδιών, του Συλλόγου Βεργίνας “Αιγές” και της Σχολικής Χορωδίας της Βέροιας.

Το έργο σαφώς και είναι δύσκολο, γιατί το διακρίνει η ιδιαιτερότητα της εκκλησιαστικής υμνογραφίας, που συνάδει με την ανάλογη μουσική φόρμα, όμως η Ελένη Αναγνώστου όχι απλά το προσέγγισε, αλλά κατάφερε να το ζωντανέψει δυναμικά και συγκινητικά αποσπώντας το διαρκές και αυθόρμητο χειροκρότημα του φινάλε.

Πέρα από τις δουλεμένες χορωδίες της, οι εξαιρετικοί σολίστ της, Αρχιμανδρίτης Μακάριος Λιακόπουλος, Γιάννης Βαΐδης, Αλέξανδρος και Δημήτρης Δημάκας, Φωτεινή Κανελλίδου, Μαρίνα Καρδάκου και Άννα Πολύμνια Προβάδου εντυπωσίασαν.

Η 7χρονη Ελένη Τρομπούκη, με τη γλυκιά αθωότητα της ηλικίας της και με τη σωστή φωνή της ήταν η άλλη νότα που συμπληρώθηκε και από τα παιδιά της Σχολικής Χορωδίας, που πλαισίωσαν τη μεγάλη χορωδία των Αιγών με την τρυφερή παρουσία τους.

Το έργο ήταν σαφώς δύσκολο και δουλεύτηκε σε σύντομο σχετικά χρόνο, το αποτέλεσμα, όμως, ήταν σαφώς πετυχημένο.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας Παντελεήμων, ανεβαίνοντας στη σκηνή, πέρα από το ότι έδειξε το θαυμασμό του για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε το πρόσωπο του υμνογράφου, με λόγο και μουσική, θέλησε να τιμήσει τον συνθέτη Μάριο Τόκα, που έφυγε από τη ζωή πριν από 15 χρόνια, και το έκανε τιμώντας τη σύζυγό του, που ήταν συγκινημένη και παρούσα στην εκδήλωση.

Παράλληλα τίμησε την Ελένη Αναγνώστου για τη συνεχή και αυθόρμητη καλλιτεχνική προσφορά της στις εκδηλώσεις της εκκλησίας.

Ο Γεράσιμος ο Υμνογράφος, ο μεγαλύτερος υστεροβυζαντινός υμνογράφος, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Μητροπολίτη, θα τιμηθεί και στις 29 Ιουνίου, όπου στην Παλαιά Μητρόπολη θα διαβαστεί το έγγραφο του Πατριαρχείου με το οποίο ονομάζεται Άγιος, αλλά και το έγγραφο με το οποίο προτάθηκε η αγιοποίησή του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, αφήνοντας στο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις.

Φωτογραφίες: faretra. info

……………….

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο