Πολιτική

Τσίπρας στην ΚΕ: Αποκλειστικά δική μου η ευθύνη της ήττας – Πάμε στη μάχη ως κόμμα εξουσίας

Μαρία Μητσοπούλου

Παράλληλα δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής εν όψει της εκλογικής μάχης για την κάλπη της 25ης Ιουνίου, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτόν τον αγώνα δεν πάει για να χάσει και πως θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ξεκαθάρισε ότι βασικός αντίπαλος είναι η Δεξιά αν και έστειλε μήνυμα στα μικρότερα προοδευτικά κόμματα ότι και αυτά ευθύνονται για το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει την παντοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τροφοδοτήσει τους μικροκομματικούς ενδοαριστερούς εμφύλιους αλλά από την άλλη θα απαντάει στις προκλήσεις και δεν θα γυρνά και το άλλο μάγουλο.

Κηρύσσοντας την λήξη του τριήμερου πένθους εν μέσω χειροκροτημάτων σημείωσε πως ήρθε η ώρα της ανασυγκρότησης και της εγρήγορσης καθώς είμαστε ήδη στις πρώτες μέρες της επόμενης προεκλογικής αναμέτρησης καθώς η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον βασικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχέδιο την παντοδυναμία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας πως χρειάζεται άμεσα να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με ευθύνη και σοβαρότητα

«Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε περιθώριο στην εσωστρέφεια» σημείωσε, και πρόσθεσε «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις, που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

«Αυτό», είπε «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» και ζήτησε μεγαλύτερη συσπείρωση και σεμνότητα.

Ανέφερε ότι «μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση» με την άνεση που πρέπει και τώρα αυτό που τώρα επείγει είναι «να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης» και «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει».

Ζήτησε συλλογικότητα και σοβαρότητα τονίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει «να γίνουμε πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία», σημείο που απέσπασε νέο παρατεταμένο χειροκρότημα από την κατάμεστη αίθουσα».

Ακολούθως τοποθετήθηκε για τα αίτια της ήττας λέγοντας πως το κόμμα δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες αλλά να αναζητήσει τις ευθύνες στις δικές του αδυναμίες, καθώς οι πολίτες δεν ψήφισαν για να φύγει η κυβέρνηση αλλά από φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση.

Ειδικότερα διερωτήθηκε «ποια λάθη έγιναν και οι αναποφάσιστοι πήγαν μαζικά στη Νέα Δημοκρατία» καθώς σύμφωνα με τα exit polls, την τελευταία μέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων, δηλαδή 1.206.000 ψηφοφόροι. Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διέκρινε τρεις βασικές αιτίες:

-Το ότι την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, επέβαλε η Νέα Δημοκρατία και αυτή ήταν ατζέντα του φόβου με αποτέλεσμα να συζητάμε όχι τι έγινε την τελευταία 4ετία, αλλά τι έγινε 8 χρόνια πριν. Σημείωσε επίσης πως «αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας, ιδίως όταν κάνεις κι εσύ λάθη».

Και άφησε αιχμές για τα κόμματα της της ήσσονος αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συνέβαλαν και αυτά «που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Την αναγκαστική υπεράσπιση μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, δηλαδή της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Την εικόνα του κόμματος ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, «ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη». Έκανε λόγο πιο συγκεκριμένα για «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές», παλινωδίες, έλλειμμα υπευθυνότητας, έλλειμμα  αντίληψης «πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν ακριβά».

Οφείλουμε να αλλάξουμε είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης «ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε, αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».

Κάνοντας μια σύνοψη του αυτοκριτικού σκέλους της τοποθέτησής του επανέλαβε ότι αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη και τόνισε πως το κόμμα πρέπει να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα της ψήφου.

Επανέλαβε επίσης ότι «υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια», αλλά οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με το έλλειμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στο κόμμα.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα άφησε αιχμές για τα μικρότερα κόμματα:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αρνητικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση». Κάτι που όπως είπε καταλαβαίνουν οι πολίτες αλλά δεν κατανοούν  τα μικρότερα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

Αν λοιπόν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί αυτό θα σημαίνει «λευκή επιταγή» στη ΝΔ και «ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας» με έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό και μια νομιμοποιημένη, πλέον, ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ζήτησε ως εκ τούτου «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατραπεί» αυτή η προοπτική

Και έθεσε τις στρατηγικές κατευθύνσεις:

Πρώτο μέτωπο και στις νέες συνθήκες είναι η Δεξιά και η πολιτική της. Ωστόσο, έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στα μικρά κόμματα:

«Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας. Γιατί για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές, δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε».

Και δεύτερο: η διεκδίκηση της εξουσίας παραμένει στο τραπέζι καθώς όπως τόνισε στις εκλογές: «δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση» αλλά «για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόνισε «είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας», είναι «ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης.

Το μήνυμα στις ελίτ

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του, Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στα «συμφέροντα».

Θέλω, είπε, «να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε».

Σημείωσε, δε πως το βράδυ του εκλογικού αποτελέσματος «δε μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση».

«Τους απαντάω: Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας» υπογράμμισε, προσθέτοντας με αιχμές για το ΠΑΣΟΚ, ότι «είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας» και την «τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Από όπου εμείς τη σώσαμε, δε θα επιστρέψει».

Διεμήνυσε πως «και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων