Ελλάδα Τοπικά

Έως τις 7μμ η ψηφοφορία με… φθινοπωρινό καιρό / 400.000 νέοι ψηφοφόροι – εκλογικές οδηγίες

Από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το βράδυ οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στα 21.529 εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Από τους 9,8 εκατ. εκλογείς περίπου 400.000 είναι νέοι ψηφοφόροι.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Χθες έγινε η ψηφοφορία στα 99 εκλογικά τμήματα (σε 85 πόλεις 35 χωρών) του εξωτερικού για τους 22.000 Έλληνες ομογενείς, που ζουν στο εξωτερικό.
Οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα μεταφερθούν σταδιακά, από σήμερα μέχρι αύριο, αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα ενώ μέχρι τις 8.30το βράδυ θα έχει γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, σύμφωνα με την Singular Logic.

Η εταιρεία έχει αναφέρει ότι μεταξύ 9 και 10 μ.μ. θα έχει ενσωματωθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εκλογικών αποτελεσμάτων όσον αφορά τους συνδυασμούς των κομμάτων, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας θα έχουν γίνει γνωστά πριν τις 11.
1. Ποιοι ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές

Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2006), είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος αυτού (στερούνται του δικαιώματος εκλέγειν όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ορισμένα εγκλήματα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση).

2. Πότε ψηφίζουμε

Στην Ελλάδα, η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή 21 Μαϊου 2023 και θα διαρκέσει από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 07.00 το βράδυ.

Στο Εξωτερικό, θα γίνει μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαϊου 2023.

3. Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογείς χρειάζεται να επιβεβαιώσουν ΑΜΕΣΑ και σε κάθε περίπτωση ΠΡΙΝ τις εκλογές πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έγκαιρος έλεγχος στην παραπάνω ιστοσελίδα χρειάζεται ιδιαίτερα από όσους έχουν κάνει παλαιότερα, σε οποιοδήποτε χρόνο, αίτηση μεταδημότευσης (π.χ. εκλογική) ή εγγραφής/διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Επιπλέον, κάθε Δήμος, το αργότερο 3 ημέρες πριν τις εκλογές (δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 17 Μαΐου) δημοσιεύει – αναρτά αναλυτικά το πρόγραμμα ψηφοφορίας, με βάση το οποίο κάθε εκλογέας μπορεί να δει σε ποιο ακριβώς εκλογικό τμήμα ψηφίζει.

4. Ειδικά για τους ετεροδημότες

Όσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2023, θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους (και OXI στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι). Όσοι ΔΕΝ πρόλαβαν την παραπάνω προθεσμία, ΔΕΝ θα μπορούν να ψηφίσουν ως Ετεροδημότες στις εκλογές του Μαΐου, αλλά στο Δήμο όπου είναι η βασική εγγραφή τους.

Χρειάζεται φυσικά επιβεβαίωση του τόπου όπου ψηφίζουν από όλους τους ετεροδημότες στην ιστοσελίδα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

5. Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική τους ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο, έστω κι αν έχει λήξει ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών, οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του ν.4954/2022.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν κατεβάσει/αποθηκεύσει στο κινητό τους την ψηφιακή ταυτότητα μέσω της εφαρμογής «Gov.gr Wallet».

2. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει και αυτοί να έχουν στο κινητό τους την εφαρμογή της ψηφιακής ταυτότητας, ώστε να μπορεί να ταυτοποιήσουν τους εκλογείς. Για να γίνει η ταυτοποίηση:

– Ο εκλογέας εμφανίζει την ψηφιακή ταυτότητα του και ο δικαστικός αντιπρόσωπος επαληθεύει τη γνησιότητα του εγγράφου σαρώνοντας τον κωδικό QR που φέρει η ψηφιακή ταυτότητα του εκλογέα.

– Μετά τη σάρωση, αποστέλλεται στη συσκευή του εκλογέα ένας κωδικός αριθμός, τον οποίο ο εκλογέας θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον δικαστικό αντιπρόσωπο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς να έχουν μαζί ΚΑΙ την έντυπη αστυνομική ταυτότητα ή άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, καθώς προβλέπεται ότι, αν προκύπτουν καθυστερήσεις ή δυσκολίες από την χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ενός εκλογικού τμήματος θα μπορεί να αποφασίσει να γίνεται ταυτοποίηση μόνο με έντυπα ταυτοποιητικά στοιχεία (ΑΔΤ, δίπλωμα οδήγησης κλπ).

5α. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των ΑΜΕΑ και σωματικά ανήμπορων εκλογέων

Με νέα διάταξη στον εκλογικό νόμο (παρ. 3Α του άρθρου 83 του ΠΔ 26/2012), σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά ισχύει πως:

Σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας (που δεν είναι ισόγειο) προβλέπεται η δημιουργία ειδικού χώρου υποδοχής, προσβάσιμου σε ΑΜΕΑ, με την ευθύνη του αντίστοιχου Δήμου και υπαλλήλων του. Ο χώρος θα διαθέτει και ιδιαίτερο διαχωριστικό (παραβάν) και θα εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους εκλογείς, εφόσον το ζητήσουν. Στον χώρο αυτόν προβλέπεται να παρευρίσκεται υπάλληλος του δήμου ή της περιφέρειας, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου, την υποδοχή των εκλογέων και την επικοινωνία με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Αυτός ο υπάλληλος, μόλις προσέλθει εκλογέας που επιθυμεί να ψηφίσει στον ειδικό χώρο για ΑΜΕΑ, ενημερώνει τον δικαστικό αντιπρόσωπο του εκλογικού τμήματος του εκλογέα. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, αφού επαληθεύσει την εγγραφή του εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο, προσέρχεται στον ειδικό αυτό χώρο, έχοντας μαζί του πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ένα λευκό ψηφοδέλτιο και έναν φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή για την εισαγωγή του ψηφοδελτίου.

Στον χώρο εντός του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση εκτός από τον εκλογέα, εφόσον είναι αναγκαίο, έχουν α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.Σε όλη τη σχετική διαδικασία στον ειδικό χώρο για ΑμΕΑ (εκτός βέβαια από αυτήν μέσα στο παραβάν), τον δικαστικό αντιπρόσωπο συνοδεύουν μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και εκλογικοί αντιπρόσωποι.

5β. Σταυροί προτίμησης

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του στους υποψήφιους, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, είτε δεξιά είτε αριστερά, σταυρό προτίμησης.

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με μολύβι ή με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.

Ο μέγιστος αριθμός σταυρών ανά εκλογική περιφέρεια

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ (ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ)
1 Α’ Αθήνας 17 4
2 Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών 20 4
3 Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών 15 3
4 Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών 23 4
5 Ά Πειραιώς 7 2
6 Β΄ Πειραιώς 11 3
7 Ά Ανατολικής Αττικής 15 3
8 Β΄ Δυτικής Αττικής 6 2
9 Αιτωλοακαρνανίας 9 2
10 Αργολίδας 5 1
11 Αρκαδίας 5 1
12 Άρτας 4 1
13 Αχαΐας 12 3
14 Βοιωτίας 5 1
15 Γρεβενών 3 1
16 Δράμας 5 1
17 Δωδεκανήσου 7 2
18 Έβρου 6 2
19 Ευβοίας 8 2
20 Ευρυτανίας 3 1
21 Ζακύνθου 3 1
22 Ηλείας 7 2
23 Ημαθίας 6 2
24 Ηρακλείου 11 3
25 Θεσπρωτίας 3 1
26 Ά Θεσσαλονίκης 21 4
27 Β΄ Θεσσαλονίκης 12 3
28 Ιωαννίνων 7 2
29 Καβάλας 6 2
30 Καρδίτσας 6 2
31 Καστοριάς 3 1
32 Κέρκυρας 5 1
33 Κεφαλλονιάς 3 1
34 Κιλκίς 5 1
35 Κοζάνης 6 2
36 Κορινθίας 6 2
37 Κυκλάδων 6 2
38 Λακωνίας 5 1
39 Λάρισας 11 3
40 Λασιθίου 4 1
41 Λέσβου 5 1
42 Λευκάδας 3 1
43 Μαγνησίας 7 2
44 Μεσσηνίας 7 2
45 Ξάνθης 5 1
46 Πέλλας 6 2
47 Πιερίας 6 2
48 Πρέβεζας 4 1
49 Ρεθύμνου 4 1
50 Ροδόπης 5 1
51 Σάμου 3 1
52 Σερρών 7 2
53 Τρικάλων 6 2
54 Φθιώτιδος 6 2
55 Φλώρινας 4 1
56 Φωκίδας 3 1
57 Χαλκιδικής 5 1
58 Χανίων 6 2
59 Χίου 4 1

Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τους προβλεπόμενους σταυρούς προτίμησης, προσμετράται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

6. Παραλείψεις και λάθη στους εκλογικούς καταλόγους
6α. Παραλειφθέντες εκλογείς (εκλογείς που δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους)

Κατ’ εξαίρεση, εκλογείς που είναι γραμμένοι σε δημοτολόγιο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά που για οποιαδήποτε άλλη αιτία δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι.

Για να ψηφίσουν, προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια, υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα (το παραπάνω πιστοποιητικό εκδίδεται από το δήμο εις διπλούν και φέρει την ένδειξη: «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ της 21-5-2023»).

Οι πιο πάνω εκλογείς υπογράφουν και υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα και ότι δεν έχουν στερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος (με τέτοιες έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα).

6β. Λάθη – ασυμφωνίες στον εκλογικό κατάλογο

Κατά την αναγνώριση των εκλογέων είναι ενδεχόμενο να διαπιστωθούν για ορισμένους εκλογείς ασυμφωνίες, εξαιτίας λαθών ή άλλων αιτίων, μεταξύ των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο και αυτών της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας.

Τέτοιες ενδεχόμενες περιπτώσεις είναι οι πιο κάτω:

α) Τα στοιχεία εγγραφής τους στους εκλογικούς καταλόγους να μη συμπίπτουν απόλυτα με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Στην περίπτωση αυτή πρέπει κανονικά οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.

Πάντως, εναπόκειται στην κρίση της εφορευτικής επιτροπής να λάβει υπόψη της τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ταυτότητα του εκλογέα, προκειμένου να του επιτρέψει να ψηφίσει.

β) Γυναίκες εκλογείς να έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους, ενώ στο δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας φέρονται με το πατρικό τους επώνυμο ή και αντίστροφα.

γ) Γυναίκες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και αφού πήραν διαζύγιο, αντικατέστησαν το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, αλλάζοντας το επώνυμο του συζύγου με το πατρικό τους επώνυμο, ή και το επώνυμο του γένους τους, χωρίς να έχει γίνει σχετική διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις β και γ, είναι δυνατή η εξακρίβωση της πραγματικής ταυτότητας των εκλογέων με αντιπαραβολή των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου και της αστυνομικής ταυτότητας (όπως π.χ. η μνεία του γένους στην αστυνομική ταυτότητα), ώστε να μην απαιτείται προσκόμιση και άλλων αποδεικτικών εγγράφων, εκτός βέβαια αν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση, όπου δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας. Στην ειδική αυτή περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ανάλογο αποδεικτικό έγγραφο (όπως π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου).

7. Ειδικές κατηγορίες εκλογέων
i) Φαντάροι – Ένστολοι

Με βάση την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 27 ΠΔ 26/2012) οι φαντάροι και ένστολοι ψηφίζουν ως εξής:

Αν ο εκλογέας υπηρετεί στην διοικητική περιφέρεια, εντός της οποίας βρίσκεται και ο δήμος, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένος, ψηφίζει κανονικά στο Δήμο της βασικής εγγραφής του.

Αν ο εκλογέας υπηρετεί σε άλλη διοικητική περιφέρεια, από αυτήν του δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένος ψηφίζει:

α) είτε στο δήμο, του τόπου όπου υπηρετεί, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

β) είτε στο δήμο που είναι γραμμένος, εφόσον το ζητήσει και του χορηγηθεί σχετική άδεια.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες δείτε πού και πώς ψηφίζουν οι φαντάροι και οι ένστολοι – ALT.gr.

ii) Ναυτικοί (στην Ελλάδα)

Οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και κατά την ημέρα των εκλογών το πλοίο που υπηρετούν προβλέπεται να βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου ή κοινότητας από αυτόν στον οποίο είναι γραμμένοι, ψηφίζουν στο δήμο ή την κοινότητα του λιμένα όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου ή της κοινότητας όπου βρίσκεται το πλοίο και μετά από επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων. Σε αυτή την περίπτωση, οι ναυτικοί πρέπει να έχουν παραδώσει τις ταυτότητές τους και τα διαβατήριά τους τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία στον πλοίαρχο του πλοίου, οπότε η αναγνώρισή τους στο εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν θα γίνεται με βάση το ναυτικό τους φυλλάδιο.

Οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία κατά την ημέρα των εκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι Δήμου ή Κοινότητας, διαφορετικής από αυτήν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι γραμμένοι, ψηφίζουν και πάλι με το ναυτικό τους φυλλάδιο σε εκλογικά τμήματα του Δήμου ή της Κοινότητας του λιμένα που βρίσκονται, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται ώστε να έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων (βλ προηγούμενη παράγραφο). Προϋπόθεση να είναι γραμμένοι στους πιο πάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να υπάρχει αδυναμία για αποδεδειγμένους λόγους ανώτερης βίας (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, βλάβη πλοίου κλπ.) να ψηφίσουν στον τόπο όπου έχει οριστεί με τους πιο πάνω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

* Βλέπε και παρακάτω για τους ναυτικούς που θα βρίσκονται στο εξωτερικό.

iii) Υποψήφιοι Βουλευτές

Οι υποψήφιοι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της εκλογικής περιφέρειας στην οποία έχουν ανακηρυχτεί υποψήφοι (άρθρο 88 παρ. 3 ΠΔ 26/2012).

Οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της χώρας που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας.

iv) Κρατούμενοι

Οι κρατούμενοι, που δεν έχουν στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ψηφίζουν με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, μέσα στο κατάστημα κράτησής τους.

8. Ψηφοφορία στο Εξωτερικό

Όπως είναι γνωστό, για πρώτη φορά οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν και εκτός Ελληνικής Επικράτειας.

1. Ποιοι ψηφίζουν σε αυτές

Σε αυτές θα ψηφίσουν οι γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Εξωτερικού. Αυτοί δεν θα μπορούν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα (στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι).

2. Πότε και πού ψηφίζουν
3. Πώς ψηφίζουν
4. Ψηφοδέλτια – Σταυροί
5. Ναυτικοί που βρίσκονται στο Εξωτερικό
banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων