Βέροια Γράμματα & Τέχνες Θεάματα Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας – Μουσικό Σχολείο: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Γενοκτονία των Ποντίων με μια μουσικοθεατρική παράσταση

Με  κατάμεστη την αίθουσα του Χώρου Τεχνών της πόλης η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας τίμησε την Ημέρα που είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με μία παράσταση με τίτλο “Θυμούμαι” που συνδύαζε τη Μουσική, το Χορό, αλλά και το Θέατρο.
Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Βέροιας και την ΚΕΠΑ η Εύξεινος Λέσχη απότισε φόρο τιμής στους 353. 000 νεκρούς της Γενοκτονίας  με την κοινή τους προσφορά στη μνήμη τους.
Ο Πρόεδρος της Ευξείνου Χαράλαμπος Καπουρτίδης  κατέθεσε με συγκίνηση, προλογίζοντας, την απόφαση όλων των Ποντίων να αγωνιστούν μέχρι το τέλος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και την δικαίωση και ο Διευθυντής του Μουσικού Γιάννης Γεωργουδάκης με  τη σειρά του συμπλήρωσε πως ούτε οι ψυχές των νεκρών αλλά ούτε των ζωντανών μπορούν και πρέπει να ξεχάσουν.
.
.
Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με μαέστρο τον Ιορδάνη Κουτσιμανή ξεκίνησε με  τα εμβληματικότερα ποντιακά τραγούδια, με 7 λύρες επί σκηνής σε νεανικά χέρια, δύο λαούτα, μία κιθάρα και ένα τσέλο να κάνουν πλουσιότερο τον  ήχο και βέβαια με το απαραίτητο νταούλι, σήμα κατατεθέν της Ποντιακής Μουσικής.
.
.
Με χορούς από το Εφηβικό Τμήμα της Ευξείνου και το Τμήμα Παραστάσεων, με το συγκινητικό “Η Ρωμανία πάρθεν” από την Μαρία Καπουρτίδου, το Μουσικό Σχολείο πρόσθεσε με τη σειρά του τη θεατρική νότα στην εκδήλωση με το έργο που έγραψε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Δήμητρα Νεκταρία Νικολαΐδου για τον μαρτυρικό Ελληνισμό του Πόντου.
.
.
Στο  έργο με τίτλο “Θυμούμαι”, τη δεκαετία του ‘80, σε ένα χωριό της Κατερίνης, μια ηλικιωμένη, πρόσφυγας 1ης γενιάς, αφηγείται για πρώτη φορά στα εγγόνια της τα ανέμελα παιδικά της χρόνια στον Πόντο, αλλά και τον βίαιο ξεριζωμό της.Ιστορία βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες για τις αλησμόνητες πατρίδες, την βίαιη απόσπαση από τις πατρογονικές εστίες, τις απώλειες και τις τραυματικές εμπειρίες, αλλά και τις δυσκολίες εγκατάστασης στην Ελλάδα.
.

.
Στο τρίτο μέρος  τα χορευτικά της Ευξείνου  απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη δεξιοτεχνία τους εντυπωσιάζοντας το κοινό με τη χορευτική τους δεινότητα, αλλά και το πάθος που διακρίνει τους ποντιακούς χορούς, με κορυφαίο το τελικό Ομάλ, με το οποίο έκλεισε και η εκδήλωση.

Φωτογραφίες: faretra.info

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων