Άρθρα Εργασιακά Πολιτική

“Προεκλογική εργαλειοποίηση της ανεργίας” / γράφει ο Δημήτρης Κωστάκος

Υποχώρηση-ρεκόρ δωδεκαετίας στην ανεργία, διαπίστωσε η Διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τ. ΟΑΕΔ) πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε αυτήν!

Με ανακοίνωσή που εξέδωσε η Διοίκηση της ΔΥΠΑ, επισήμανε ότι οι άνεργοι τον Απρίλιο υποχώρησαν στους 859.626, «που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του  2011». Παράλληλα, σύμφωνα με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, οι μακροχρόνια άνεργοι μειώθηκαν στους 492.200.

Δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, για πρώτη φορά στην ιστορία, χωρίς να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ , ο Διοικητής με δελτίο Τύπου ανακοινώνει ως αριθμό ανέργων τις 859.626.

Αριθμός, ο οποίος -κατά τους εργαζόμενους- δεν προκύπτει από πουθενά.

Σα να μη φτάνει αυτό, καταγγέλλουν, προχωράει σε αυθαίρετη σύγκριση των στοιχείων με αυτά του Οκτωβρίου του 2011, όταν σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία  οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 813.442. Δηλαδή, λιγότεροι κατά τουλάχιστον 46.000 σε σχέση με τον φετινό Απρίλιο.

Παρόμοια ψεύδη -συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων– αναφέρει και για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υποτίθεται ότι μειώθηκαν στους 492.200 και  αποτελούν τον μικρότερο αριθμό από τον Ιανουάριο του 2014 (τον Ιανουάριο του 2014 οι μακροχρόνιοι άνεργοι ήταν 483.548!!!)

Fake Δελτίο Τύπου

Οι εργαζόμενοι, ρωτούν τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, ο οποίος -σημειώνουν- συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με χρήματα των ανέργων:

  • Από που αντλεί τα στοιχεία  που παρουσιάζει ανακριβώς;
  • Ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα fake Δελτίο Τύπου μια εβδομάδα πριν τις εκλογές;

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας παραμένει τεράστιος, επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων, καθώς οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.035.580 σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία δημοσιευμένα (Μάρτιος 2023) στοιχεία του ΟΑΕΔ, και αντιστοιχούν στο 20,6%, του εργατικού δυναμικού!

«Ο ΟΑΕΔ έχει ως μοναδικό σκοπό τη στήριξη των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας και δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε προεκλογικό γραφείο κανενός, ούτε επιτρέπεται να εφευρίσκει στοιχεία με ψηφοθηρικές προθέσεις» , καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Και επειδή η ανεργία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα ακόμα:

  • Από πότε θεωρείται θετική η πορεία της ανεργίας και αποτελεσματικός ο αρμόδιος Οργανισμός με περίπου 860.000 ανέργους 12 χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης;
  • Γιατί οι αρμόδιοι επιλέγουν τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία, αντί για τους μετρημένους έναν προς έναν ανέργους της ΔΥΠΑ με συνέπεια να παρουσιάζεται το ποσοστό ανεργίας μειωμένο κατά το ήμισυ;
  • Πώς εξηγείται εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης οι μακροχρονίως άνεργοι να αγγίζουν τις 500.000, δηλαδή περισσότεροι από ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Ακόμη κι αν υπήρξε ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας, πόσο συνετέλεσε σε αυτήν η εποχική εργασία λόγω της θερινής περιόδου και τα θνησιγενή προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, τα οποία οδηγούν σε ανακύκλωση της ανεργίας; Ακόμη κι αν κάποιοι κατάφεραν να βρουν εργασία, πόσοι από αυτούς είναι υποαπασχολούμενοι;

«Είναι οι εκλογές, ηλίθιε», θα απαντούσε κάποιος.

banner-article

Ροη ειδήσεων