Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Γρεβενά: “Η Εγνατία του Βασίλη Νιτσιάκου” / αναφορά στο επιστημονικό και ποιητικό του έργου | Τετάρτη 3 Μαΐου

Από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Γρεβενών σε εκδήλωση με τίτλο η ” Εγνατία του Βασίλη Νιτσιάκου” θα γίνει αναφορά  στο επιστημονικό και ποιητικό έργο του Καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας. Για τον Βασίλη Νιτσιάκο γράφουν:

“Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που θα παρουσιάσουμε το πολυσχιδές επιστημονικό και ποιητικό έργο του καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου, ενός έγκριτου επιστήμονα και ενεργού πολίτη που αγωνίζεται με όλη του την ψυχή για προαγωγή της επιστήμης που υπηρετεί και των ανθρωπίνων αξιών, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Παραθέτουμε και ένα σύντομο βιογραφικό για μία πρώτη γνωριμία.

Γεννήθηκε στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων το1958. Μαθήτευσε στο Θερινό Σχολείο της γενέτειράς του και στο Δημοτικό Σχολείο Ροδιάς Τυρνάβου. Το 1976 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμπελώνα και εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου φοίτησε για τέσσερα έτη με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1981 πήρε, μετά από εξετάσεις, υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε Λαογραφία στο Πανεπιστήμιο του Ληντς και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Καίμπριτζ, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ το 1985.

Από το 1989 διδάσκει Κοινωνική Λαογραφία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου από το 2006 κατέχει θέση Πρωτοβάθμιου Καθηγητή. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής του Τομέα Λαογραφίας και Πρόεδρος του οικείου Τμήματος. Διετέλεσε επίσης επί πενταετία Πρόεδρος του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, επικεφαλής του Διεθνούς Ακαδημαϊκού Δικτύου Balkan Border Crossings, Διευθυντής του International Konitsa Summer School “Anthropology, Ethnography and Comparative Folklore of the Balkans” και επιστημονικός συνεργάτης το Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα.
 
Επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά στην ελληνική, αγγλική, ιταλική, βουλγαρική και αλβανική γλώσσα. Ορισμένα από τα βιβλία του: “Παραδοσιακές Κοινωνικές Δομές”, (1991) “Οι ορεινές κοινότητες της Βόρειας Πίνδου” ,(1995) “Λαογραφικά Ετερόκλητα”, (1997). “Χτίζοντας τον Χώρο και τον Χρόνο”, ( 2003) ” Μαρτυρίες Αλβανών Μεταναστών”, ( 2003) “Προσανατολισμοί. Μια κριτική εισαγωγή στη Λαογραφία”, ( 2007) “Στο σύνορο” (2010) “Πεκλάρι. Κοινωνική Οικονομία μικρής Κλιμακας”, ( 2016) ” Εθνο- οικο-τοπικά”, ( 2022) “Αώος. Στους δρόμους του Πολιτισμού”, ( 2022)
 
Ασχολείται επίσης και με τη λογοτεχνία. Έργα του: Ω λέλε ( αφηγήματα), “Απέκει” (ποίηση), ” Ρέματα” (ποίηση), “Ω λέλε” (μελοποιημένη ποίηση στη Βλαχική γλώσσα). “Του πόνου” (ποίηση)
Τέλος, έχει ασχοληθεί και με το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ. Κύριο έργο του το ντοκυμαντέρ μυθοπλασίας “Ήπειρος” (έρευνα, κείμενα, σενάριο), που απέσπασε το πρώτο βραβείο και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1998.”
——————-
Ανοίγοντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του Βασίλη Νιτσιάκου στη Φαρέτρα.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας