Βέροια Πολιτική

Πράσινο & Μωβ: ψήφος για οικολογία, δικαιώματα, αλληλεγγύη / Συνέντευξη Τύπου στη Βέροια

Τα ζητήματα των πολλαπλών κρίσεων στη χώρα, της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής υποβάθμισης και της διαφθοράς τέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Βέροια οι Πράσινοι και η συμμαχία «Πράσινο και Μωβ». Και αναφέρθηκαν, επίσης, στα ζητήματα της υπεράσπισης του νερού ως δημόσιου αγαθού, της μείωσης των απορριμμάτων, της επανάχρησης και της ανακύκλωσης στην πηγή ως απάντηση στην προώθηση της καύσης, της αποκέντρωσης και της ποιοτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, της στήριξης του σιδηροδρόμου και ενός νέου χωροταξικού για τα αιολικά, που να σέβεται το περιβάλλον.

«Βασικός στόχος της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου πολιτικής που να σέβεται τις πράσινες αξίες, τη φύση, τα ζώα και τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη», τόνισε η Αγγελική Γιαννάκη, εκπαιδευτικός και ξεναγός, που είχε και τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου στη Βέροια. «Τα άτομα που συγκροτούν τη συμμαχία μας έχουν μακρά παρουσία στο κοινωνικό κίνημα, την επιστήμη και την πολιτική οικολογία και αξίζει να δώσουν χρώμα στη Βουλή».

«Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ συγκροτήθηκε κάτω από την πίεση της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης, της κερδοσκοπίας, της ενεργειακής φτώχειας αλλά και της ανάγκης για υπεράσπιση των θεσμών, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου», είπε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων/EFA. «Και θέλει να φέρει χρώμα στη Βουλή, μιαν ανάσα δημοκρατίας, σεβασμού της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, οικολογίας και φιλοζωίας, με εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, που μπορούν να βάλουν τον τόπο σε μια τροχιά βιώσιμης ευημερίας, δίκαιης και πράσινης οικονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Υπερασπιζόμαστε την πολιτική οικολογία, τον φεμινισμό, τη συμμετοχική δημοκρατία, την προσωπική και ψηφιακή ελευθερία, την πράσινη, υπεύθυνη και αλληλέγγυα οικονομία σε μια δίκαιη και ομόσπονδη Ευρώπη. Oι ιδέες των Πράσινων είναι πιο επίκαιρες από ποτέ και με τις πολιτικές του, μεταμορφώνουν την Ευρώπη. Zητούμε να στηρίξετε με την ψήφο σας την πρώτη αυτόνομη παρουσία του Πράσινου χώρου σε βουλευτικές εκλογές μετά από δέκα χρόνια».

«Μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα αυξανόμενου αυταρχισμού κα αντιδημοκρατικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Δ. Ευρώπης για τα θέματα κράτους Δικαίου και λειτουργίας των θεσμών», σημείωσε ο καθηγητής ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος. «Η κρυφή προσωπική διπλωματία του πρωθυπουργού, η αποδοκιμασία από το Ευρωκοινοβούλιο της επαναπροώθησης προσφύγων, η κατευθυνόμενη συμπεριφορά των τηλεοπτικών καναλιών από τις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης, οι εισαγγελείς που έγιναν κατηγορούμενοι στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis, οι αντισυνταγματικοί νόμοι Θεοδωρικάκου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι διώξεις δημοσιογράφων με στόχο την τρομοκράτησή τους, η υπουργός Παιδείας που κυβερνά με εργαλείο τον φόβο και τις απειλές, και το αποκορύφωμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου του δημοκρατικού ελλείμματος. Ως Πράσινοι/ες συμμετέχοντας στη Συμμαχία «Πράσινο και Μωβ» δεσμευόμαστε για μια ποιοτική δημοκρατία ως μέλη της επόμενης Βουλής».

«Τι ακριβώς ψηφίζουμε και ποιο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ψήφου μας;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Αγγέλογλου, βιολόγος, βιοχημικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος Βέροιας. «Το κόμμα που ψηφίζουμε χρόνια, τον πρωθυπουργό, τον νικητή, αυτόν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, την κυβέρνηση που θέλουμε; Τίποτε κατ’ αρχήν από αυτά. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε το κοινοβούλιο, τους βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τον νομό μας στη Βουλή. Αυτοί μετά θα ψηφίσουν για να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Στην Ημαθία θα εκλέξουμε 4 βουλευτές και έχουμε δικαίωμα να βάλουμε σταυρό σε δυο υποψήφιους. Ας το προσέξουμε. Ήμουν ο μόνος που ψήφισα κατά των αιολικών στο Βέρμιο το 2011 και η συνέχεια μας επιβεβαίωσε. Καταλαβαίνουν πια όλοι ότι το μέγεθος και ο τρόπος που τις εγκαθιστούν βλάπτει το περιβάλλον».

Στη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» συμμετέχουν στελέχη από τους Οικολόγους Πράσινους, τους Πράσινους, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, τους Πράσινους-Αλληλεγγύη, το Βολτ Ελλάδας, το Κόμμα για τα Ζώα και το οικοφεμινιστικό Quίνημα «Κύκλος». Είναι κόμματα και πανευρωπαϊκά ρεύματα, που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχουν και συντονίζονται στη δυναμική Ομάδα των Πράσινων/EFA, η οποία διαθέτει 73 ευρωβουλευτές. Στην Ελλάδα συντονίζονται σε ένα Δίκτυο 32 Πράσινων Αυτοδιοικητικών. Τώρα διεκδικούν τη δυναμική παρουσία τους στην ελληνική Βουλή.

banner-article

Ροη ειδήσεων