Κόσμος

Ένα βήμα πριν την παράδοση ο Τραμπ

Αντίστροφη μέτρηση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ για δωροδοκία της Ντάνιελς. Περιορισμοί στην πρόσβαση των δημοσιογράφων στη δικαστική αίθουσα κι αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Ν. Υόρκη

Ξημέρωσε στη Νέα Υόρκη η πολυσυζητημένη σε πολλές γωνιές του πλανήτη μέρα κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές λόγω της πρωτοφανούς κίνησης σε βάρος πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο τέως Αμερικανός ηγέτης έφτασε χθες αεροπορικώς στην πόλη για να εμφανιστεί σήμερα στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την υπόθεση της δωροδοκίας της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς έναντι 130.000 δολάρια ώστε να μην αποκαλύψει τις ερωτικές τους συνευρέσεις.

Ο ίδιος θεωρεί την άσκηση δίωξης εναντίον του «κυνήγι μαγισσών» και δηλώνει αθώος. Τους ισχυρισμούς του θα πρέπει να καταθέσει στις αρχές, σε μία μάλλον δυσάρεστη διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Ρεπουμπλικανός θα φτάσει στο δικαστήριο περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, ενώ όλη η περιοχή θυμίζει φρούριο με 55.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Περιορισμοί στην πρόσβαση των δημοσιογράφων

Δεν θα επιτρέπονται οι τηλεοπτικές κάμερες στην αίθουσα, ενώ περιορισμένη θα είναι παρουσία των ΜΜΕ, αν και δημοσιογραφικοί οργανισμοί είχαν ζητήσει πλήρη πρόσβαση. Η είσοδος θα επιτραπεί μόνο σε πέντε φωτογράφους, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, αποφάσισε χθες, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, απαγορεύοντας τη χρήση ψηφιακών συσκευών στην αίθουσα, ακόμα και των κινητών.

«Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ή πρώην προέδρου», ανέφερε στην απόφασή του, σημειώνοντας ότι η διαδικασία έχει προκαλέσει «το πρωτοφανές ενδιαφέρον του κοινού και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης».

Οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν από τον δικαστή να αρνηθεί το αίτημα των δημοσιογραφικών ομίλων υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί «μια ατμόσφαιρα που θα μοιάζει με τσίρκο» αλλά και ότι ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί ότι «η αυξημένη παρουσία του Τύπου θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μεροληψία».

Προειδοποιεί ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, απεύθυνε έκκληση τους υποστηρικτές του Τραμπ να μην δημιουργήσουν εντάσεις. «Ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποιοι ταραξίες που σκέφτονται να έρθουν στην πόλη μας, το μήνυμά μας είναι σαφές και απλό: Ελέγξτε τον εαυτό σας», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Η Νέα Υόρκη είναι το σπίτι μας και όχι ένα μέρος για τον άστοχο θυμό σας» πρόσθεσε και προειδοποίησε ειδικά την Ρεπουμπλικανή  Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που επέκρινε την απόφαση σε βάρος του Τραμπ

«Αν και δεν έχουμε συγκεκριμένες απειλές, άνθρωποι όπως η Marjorie Taylor Greene, η οποία είναι γνωστό ότι διαδίδει παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους, δήλωσε ότι έρχεται στην πόλη. Όταν βρίσκεστε στην πόλη, να έχετε την καλύτερη συμπεριφορά σας», είπε ο Άνταμς. «Τώρα ο δήμαρχος με απειλεί. Απίστευτο» απάντησε η ίδια μέσω Twitter

Στο μεταξύ δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos με 700 συμμετέχοντες εμφανίζει τον Ρεπουμπλικανό να διευρύνει το πρόβαδισμά του  για τις προκριματικές για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024.

Προβάδισμα δείχνει νέα δημοσκόπηση

Περίπου 48% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Ρεπουμπλικανών λένε ότι θέλουν να είναι  υποψήφιος -από 44% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διάστημα 14-20 Μαρτίου. Σχεδόν το 19% υποστηρίζει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, από 30% που ήταν τον περασμένο μήνα. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι εξασφαλίζουν μονοψήφιο ποσοστό αποδοχής των ερωτηθέντων.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντεσάντις δέχεται έντονη κριτική για μια δήλωση που έκανε στις 13 Μαρτίου ότι δεν είναι εθνικό συμφέρον ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ να «εμπλακεί περαιτέρω η χώρα σε μια εδαφική διαμάχη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία». Ο Τραμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στον Ντεσάντις, ο οποίος δεν έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το πράξει.

Περίπου 71% των Αμερικανών, περιλαμβανομένου του 58% των Ρεπουμπλικανών, θεωρούν πιστευτό να εξαγόρασε ο Τραμπ τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές του 2016. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος διατείνεται ότι είναι αθώος και αρνείται ότι είχε σχέση μαζί της, παρότι έχει παραδεχτεί ότι την πλήρωσε. Όμως, 51% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένου του 80% των Ρεπουμπλικανών, έκριναν πολιτικά υποκινούμενες τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ.

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας