Βέροια Περιβάλλον Ρεπορτάζ

Στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν στα 2.521, με πολύ χιόνι και κρύο

Το Όρος Καϊμακτσαλάν ή Βόρας είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο και τον Σμόλικα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο απέχει περίπου 80 χιλ. από τη Βέροια ή περίπου 130 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται σε υψόμετρο 2040 μ. Ο δρόμος μέχρι εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος, χρειάζεται όμως προσοχή γιατί έχει στροφές και αρκετές λακκούβες.

Ξεκινήσαμε από τη Βέροια, πρωί Παρασκευής 31 Μάρτη, ομάδα τεσσάρων ατόμων με στόχο την κορυφή του Καϊμακτσαλάν στα 2521μέτρα. Μέχρι το χιονοδρομικό χρειαστήκαμε περίπου μιάμιση ώρα. Η θερμοκρασία σταθερά κάτω από το μηδέν και το χιόνι σε σημεία πολύ. Με δυνατό κόντρα αέρα χρειαστήκαμε ορειβατώντας άλλη μιάμιση ώρα για να φτάσουμε στην κορυφή.

Εντυπωσιακό, αλλά εγκαταλελειμμένο το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην κορυφογραμμή από το 1928, όπως λένε οι παλιές επιγραφές στα σλαβικά γραμμένες, στα όρια μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αέρας  στην κορυφή πολύ δυνατός, το κρύο τσουχτερό, η θερμοκρασία ανάμεσα στους -8  και -10  βαθμούς Κελσίου, η φωτογράφιση εξαιρετικά δύσκολη.

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε στιγμιότυπα από το εξωτερικό του Ναού, αλλά και από το εσωτερικό, που δείχνουν το βαθμό της εγκατάλειψης αυτού του μνημείου. Κατέγραψε τα δυο ορόσημα που μαρτυρούν τα σύνορα των δύο κρατών, αλλά και τη θέα προς κάθε κατεύθυνση.

Η ανάβαση σχετικά εύκολη, χωρίς κανέναν βαθμό επικινδυνότητας, με την προϋπόθεση ότι απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν το χιόνι, το κρύο και ο αέρας.

Αυτή την εξαιρετική εμπειρία μοιράστηκαν οι Αλέξανδρος, Ηλίας, Χρήστος, και Δημήτρης.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος ΓραμματικόπουλοςΔημήτρης Τσιμούρας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας