Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Τα επόμενα βήματα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου – Η απλή αναλογική, οι διερευνητικές και οι δεύτερες εκλογές (αν χρειαστούν)

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου;

1. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, όταν και θα κλείσει για το Πάσχα, ενώ αναμένεται να ανοίξει για λίγες ημέρες μετά το Πάσχα προκειμένου να ολοκληρώσει η κυβέρνηση το νομοθετικό της έργο. Σε κάθε περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί έως τα τέλη Απριλίου, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει χρονικό περιθώριο από 30 έως 22 ημέρες πριν τις κάλπες.

2. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει ακόμη τρία νομοσχέδια, πέρα από αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Βουλή, αλλά και του κώδικα μετανάστευσης που εισάγεται αύριο, Τετάρτη, στη Ολομέλεια.

3. Βάσει της διαδικασίας θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να αντικατασταθούν με εκείνους που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Ο Γιάννης Οικονόμου ενημέρωσε ότι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων.

4. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ από την Δευτέρα 22 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να λαμβάνει την εντολή για να εξασφαλίσει τη δεδηλωμένη μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση με την απλή αναλογική, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Αν το πρώτο κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και στη συνέχεια στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 9 ημέρες και στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης διαδικασίας, προτού δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές.

5. Η δεύτερη εκλογική διαδικασία (αν χρειαστεί) θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου και θα είναι με λίστα βουλευτών, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν ένα κόμμα, καθώς δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης.

banner-article

Ροη ειδήσεων