Περιβάλλον Πολιτική Τοπικά

Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο: Η Κομισιόν καλεί σε επιτάχυνση του «εγκλήματος» ενώ υποδύεται την… απληροφόρητη

Αποκαλυπτική για το ρόλο της ίδιας ήταν η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν στην ερώτηση της  Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, για το ζήτημα της εγκατάστασης 70 επιπλέον ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Πρόκειται για μια περιοχή μάλιστα ΝATURA που σύμφωνα με την ΕΕ υποτίθεται πως …προστατεύεται. Η Κομισιόν διαμηνύει εκ νέου τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της για επιτάχυνση της στρατηγικής «πράσινης» μετάβασης παρά τις ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν, όπως κάτοικοι και μαζικοί φορείς καταγγέλλουν εδώ και καιρό. Μάλιστα προκλητικά προσποιείται την απληροφόρητη δηλώνοντας ότι «δεν έχει λεπτομερείς πληροφορίες» για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Βέρμιο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Sinkevičius επικαλείται το σχέδιο REPowerEU ως τάχα πλέγμα προστασίας για το περιβάλλον. Αυτό που όμως δε λέει είναι ότι στις διατάξεις του «REpowerEU», αίρεται  ακόμα κι η προσχηματική αρχή «της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» του περιβάλλοντος για τις μονάδες που χρηματοδοτούνται. Η Κομισιόν επιχειρεί να παρουσιάσει τις «πράσινες» Οδηγίες τής ως δήθεν εχέγγυο για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως είναι γνωστό από την ίδια την εφαρμογή τους από όλες διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και της σημερινή της ΝΔ, οδηγούν στην καταστροφή παρθένων δασών, εδαφών για κτηνοτροφική παραγωγή και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την εξασφάλιση εγγυημένης κερδοφορίας στους ομίλους των ΑΠΕ. Με βάση τις ίδιες Οδηγίες αλλά και με τη νέα τροποποίηση της 2018/2001 που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο τα  επιχειρηματικά συμφέροντα αλώνουν ακόμη και περιοχές Natura με συνοπτικές διαδικασίες μάλιστα. Πρόκειται για την Οδηγία που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε ενώ την ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την ώρα που δημαγωγώντας προεκλογικά στελέχη τους βουλευτές και εκπρόσωποι τους στην τοπική διοίκηση θρασύτατα χτυπούν φιλικά στην πλάτη τον αγωνιζόμενο λαό σε αυτές τις περιοχές.  Με βάση την ίδια οδηγία επιταχύνεται η αδειοδότηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και θεωρείται πλέον αυτή προκλητικά «ως υπέρτατο δημόσιο συμφέρον» με στόχο να ποινικοποιηθούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και να παρακαμφθούν ή ακόμη και να απορριφθούν τυχόν δικαστικές προσφυγές, που στην περίπτωση του Βερμίου πχ έχει κατατεθεί.

Η  απάντηση της Κομισιόν σηματοδοτεί την ανάγκη οι κάτοικοι της Νάουσας, της ευρύτερης περιοχής, συνολικά ο λαός να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στη στρατηγική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων, τις κούφιες και υποκριτικές πράσινες και «φιλοπεριβαλλοντικές» διακηρύξεις τους. και Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών, που έχουν ήδη ξεκινήσει, και για μέτρα αποκατάστασης από εγκαταλελειμμένες ανεμογεννήτριες που ξεπέρασαν το χρόνο ζωής τους. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με δυνατό ΚΚΕ παλεύοντας για φθηνή ενέργεια αξιοποιώντας συνδυαστικά όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Κομισιόν: 

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης  E-002768/2022  προς την Επιτροπή

Η μετατροπή της περιοχής του Βερμίου σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, με την άναρχη εγκατάσταση 70 επιπλέον ανεμογεννητριών, έχει προκαλέσει κινητοποίηση μαζικών φορέων.

Η πολιτική «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ ευθύνεται για την καταστροφή δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων ακόμα και σε περιοχές Νatura, όπως είναι το Βέρμιο.

Θα επιβαρυνθεί και η βιοποικιλότητα, αφού υπάρχουν είδη που αναφέρονται στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ή περιλαμβάνονται στον κατάλογο WCMC (World Conservation Monitoring Centre) και/ή στον ευρωπαϊκό κατάλογο των κόκκινων δεδομένων ή προστατεύονται από το ελληνικό προεδρικό διάταγμα (67/1981).

Ερωτάται η Επιτροπή, πώς τοποθετείται:

1.Στο γεγονός ότι, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται κατασκευή ενός ακόμα αιολικού πάρκου, που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες συνέπειες, σε μια προστατευόμενη περιοχή και ήδη επιβαρυμένη από ανεμογεννήτριες, ενώ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αποκατάστασης της φύσης για τις ήδη εγκαταλελειμμένες ανεμογεννήτριες;

2.Στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να παρακάμψει δικαιολογημένες και γενικευμένες διαμαρτυρίες κατοίκων και μαζικών φορέων και να διασφαλίσει την πάση θυσία απαρέγκλιτη υλοποίηση αυτής της εγκληματικής για τον λαό και το περιβάλλον πολιτικής στο Βέρμιο και σε άλλες περιοχές της χώρας με βάση τα επιχειρηματικά σχέδια, επικαλείται την ευρωενωσιακή οδηγία 92/43 και την απαράδεκτη πρόβλεψή της περί «λόγων δημοσίου συμφέροντος»;

3.Στο ότι οι εγκαταστάσεις θα επιβαρύνουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα του Βερμίου;

Απάντηση του κ. Sinkevičius εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή ασφάλεια και τη μηδενική ρύπανση. Με το σχέδιο REPowerEU, η Επιτροπή σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προγραμματιστούν και θα υλοποιηθούν με πλήρη σεβασμό του δικαίου της ΕΕ.

Η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εφαρμόζεται σε έργα αιολικής ενέργειας και εφαρμόζει τις απαιτήσεις της σύμβασης του Aarhus σχετικά με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση με το κοινό. Η οδηγία για τους οικοτόπους απαιτεί κάθε σχέδιο ή έργο που ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε τόπο Natura 2000, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα σχέδια ή έργα, να υποβάλλεται σε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεών του στον τόπο, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του. Η Επιτροπή έχει εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων σχετικά με την αιολική ενέργεια και τη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.

Η Επιτροπή δεν διαθέτει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω έργο. Με την επιφύλαξη του ρόλου της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, εναπόκειται πρωτίστως στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται σε πλήρη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ.

Το 2020 το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη θέσπιση των απαραίτητων στόχων και μέτρων διατήρησης για όλους τους τόπους Natura 2000. Η Επιτροπή επιδιώκει την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και βοηθά τις ελληνικές αρχές στην ανάπτυξη στόχων διατήρησης, ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ότι η εκτίμηση κάθε έργου με δυνητικό αντίκτυπο στο δίκτυο Natura 2000 διενεργείται ορθά.»

22/03/2023                                    

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ