Άρθρα Κόσμος

“Επίσκεψη με ειδικό βάρος του Σι Τζίνπινγκ στη Μόσχα” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

 –
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κίνας στο νέο παγκόσμιο γίγνεσθαι επισφραγίζει η συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Πούτιν. ● Oι δύο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην εμβάθυνση σχέσεων πλήρους συνεργασίας. ● Πρωτοβουλία για ειρηνευτική μεσολάβηση στην Ουκρανία προαναγγέλλει το Πεκίνο.

Μια φαρδιά πλατιά υπογραφή στην πολυ-πολική… Νέα Νέα Τάξη Πραγμάτων, που έχει ως προφανή κορμό τον σινο-ρωσικό άξονα, βάζει με τη σημερινή ιστορική επίσκεψή του στη Μόσχα ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ. Ο Σι που μετά την πανηγυρική επανεκλογή του για τρίτη θητεία πριν από λίγες μέρες έχει βαλθεί θαρρείς να δείξει σε όλο τον κόσμο -και πρωτίστως στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους- ότι τα ψέματα τελείωσαν και η Κίνα θα παίξει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Σε ένα νέο στάτους που εγκαινιάστηκε περίτρανα με την κοσμοϊστορική συμφωνία για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και επισφραγίστηκε με τη χτεσινή επίσημη πρόσκληση της σαουδαραβικής μοναρχίας προς τον Ιρανό πρόεδρο Ραΐσι να επισκεφτεί το Ριάντ (πρόσκληση που πριν από μερικές εβδομάδες θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο) αλλά και με την ολοκλήρωση των πρώτων κοινών σινο-ρωσο-ιρανικών ναυτικών γυμνασίων στον Περσικό!

Το ταξίδι στη Μόσχα όμως, το πρώτο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει όπως και να το κάνουμε άλλο βάρος, αφού όπως προαναφέραμε Κίνα και Ρωσία είναι ο δίδυμος άξονας γύρω από τον οποίο διακλαδώνονται, μέσω πρωτίστως της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, πλήθος άλλες περιφερειακές δυνάμεις που αναζητούν εναλλακτικές στην αμερικανική μονοκρατορία. Οι δύο ηγέτες λοιπόν θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για μια «νέα εποχή» στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, που θα προβλέπει «την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης» καθώς και ακόμη δέκα εμπορικές, οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες.

Η προσοχή ολόκληρου του κόσμου όμως θα στραφεί γύρω από την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία του Σι να μεσολαβήσει για μια σοβαρή ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο της ήδη γνωστής ειρηνευτικής πρότασης του Πεκίνου, την οποία δυστυχώς έσπευσαν αμέσως να απορρίψουν ως «φιλορωσική» Κίεβο και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα πάντως με τη «Wall Street Journal», ο Κινέζος ηγέτης σχεδιάζει να συνομιλήσει -τηλεφωνικά μάλλον- και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά από το 2022.

Οσο για τον Πούτιν, «απάντησε» στο ένταλμα για εγκλήματα πολέμου με ένα άκρως συμβολικό ταξίδι-αστραπή στην Κριμαία ανήμερα της ένατης επετείου από την αναίμακτη προσάρτησή της στη Ρωσία, και στη συνέχεια μετέβη αιφνιδιαστικά με ελικόπτερο στη μαρτυρική Μαριούπολη!

Στο πρώτο του ταξίδι στην απελευθερωμένη, κατά τους Ρώσους, και κατεχόμενη κατά τους Ουκρανούς «Νοβαροσίγια» τα -απαγορευμένα στη Δύση- ρωσικά μέσα φιλοξένησαν εκτενή ρεπορτάζ με τον Πούτιν όχι μόνο να οδηγεί ο ίδιος ένα αυτοκίνητο σε διάφορες ανακατασκευασμένες γειτονιές της πόλης, και να επιθεωρεί τα ομολογουμένως εντυπωσιακά σε κλίμακα έργα ανοικοδόμησης -τα βίντεο δείχνουν εκατοντάδες ολοκαίνουργιες πολυκατοικίες-, αλλά και να συνομιλεί με ομάδες από ρωσόφωνους κατοίκους που επέστρεψαν στο στρατηγικό λιμάνι της Αζοφικής, στους οποίους υποσχέθηκε μάλιστα ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις και κυρίως την ταχύτατη αναβίωση της τοπικής βαριάς βιομηχανίας.

Επισκέφτηκε επίσης το βομβαρδισμένο -από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, σύμφωνα με τους ρωσόφωνους- εμβληματικό κτίριο του θεάτρου της πόλης, τον ναυτικό όμιλο, την παραλιακή οδό και άλλα αξιοθέατα, που όπως και άλλες πόλεις του Ντονμπάς βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανασυγκρότησης. Από την πλευρά του βέβαια ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ κατήγγειλε στο Twitter πως «ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους της».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων