Κόσμος

Ναυάγιο στην Καλαβρία: Το δράμα των προσφύγων μέσα από τις μαρτυρίες διασωθέντων

Σύμφωνα με έναν πρόσφυγα, από τη Σμύρνη ξεκίνησαν με άλλο πλοιάριο, το οποίο χάλασε λίγη ώρα μετά την αναχώρηση και στη συνέχεια τους στοίβαξαν στο καΐκι που τελικά ναυάγησε. Περίπου 180 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μέσα στα αμπάρια του, με δικαίωμα να βγαίνουν πότε πότε μόνο για να πάρουν λίγο αέρα.

Ένας διασωθείς, που μίλησε στη Δικαστική Αστυνομία, δήλωσε ότι οι διακινητές «μας μοίρασαν», χωρίζοντας τις γυναίκες και τα παιδιά από τους άνδρες, μας άφηναν να ανεβαίνουμε στο κατάστρωμα για να αναπνεύσουμε και μετά μας υποχρέωναν να πάμε κάτω».

Το ταξίδι ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα της 22ας Φεβρουαρίου, με ένα σκάφος «καινούργιο, φτιαγμένο από μέταλλο, που είχε λευκό χρώμα». Ωστόσο, έπειτα από περίπου τρεις ώρες ταξιδιού σταμάτησε λόγω βλάβης του κινητήρα. «Είχε προβλήματα με τον κινητήρα, έβγαινε καπνός από το μηχανοστάσιο», είπε ο μάρτυρας.

Για τον λόγο αυτό, έφτασε ένα ξύλινο καΐκι, μεγαλύτερο από το αρχικό πλοίο, αλλά σε χειρότερη κατάσταση, κατεστραμμένο, χωρίς καθίσματα, με «λίμνες» πετρελαίου, που λέρωναν τους επιβάτες.

«Η μηχανή έβγαζε καπνούς»

Στη συνέχεια, άλλος μάρτυρας περιέγραψε:

«Περίπου τέσσερις ώρες πριν πέσει το σκάφος στο βράχια, ένας από τους δύο Πακιστανούς κατέβηκε στο αμπάρι και μας είπε ότι μετά από τρεις ώρες θα φτάναμε στον προορισμό μας. Επέστρεψε μια ώρα πριν από το ναυάγιο, λέγοντάς μας να πάρουμε τις αποσκευές μας και να ετοιμαστούμε να κατέβουμε, γιατί είχαμε φτάσει σχεδόν. Ξαφνικά η μηχανή άρχισε να καπνίζει, είχε πολύ καπνό και μύριζε καμένο λάδι».

Και ξαφνικά «η βάρκα άρχισε να παίρνει νερό και έγειρε», πρόσθεσε, προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ο κόσμος άρχισε να πνίγεται από τον καπνό και να σκαρφαλώνει προς τα έξω, όλοι φώναζαν βοήθεια», είπε, ενώ οι λαθρέμποροι προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

«Είδα ότι φούσκωσαν μια πλαστική λέμβο και τράπηκαν σε φυγή. Δεν είδα τι έκανε ο Τούρκος με το τατουάζ στο ζυγωματικό γιατί σκέφτηκα να σώσω τον ανιψιό μου», ανέφερε ο μάρτυρας.

8.000 ευρώ για το ταξίδι

Στο μεταξύ, τα ρεπορτάζ σχετικά με το ναυάγιο δίνουν περισσότερα στοιχεία για το ταξίδι των 180 προσφύγων και μεταναστών. Μάρτυρες ανέφεραν ότι πλήρωσαν περίπου 8.000 ευρώ για να μπορέσουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Έφυγα από τη Συρία το 2015 για να φτάσω στην Τουρκία όπου έζησα για οκτώ χρόνια -λέει ένας από τους μάρτυρες. Ζούσα σε μια πόλη της Τουρκίας που εργαζόμουν σαν κτίστης και τοποθετώντας δάπεδα. Έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να φτάσω στην Ιταλία όπου με συνέλαβαν, αυτή τη φορά επικοινώνησα με κάποιον Άμπο Νάσερ μέσω Facebook, έναν Παλαιστίνιο που γνώρισα μέσω ενός φίλου που οργάνωσε αυτό το ταξίδι».

Πρόσθεσε ότι «η αναχώρηση θα γινόταν από τη Σμύρνη». Πριν πάνε στη Σμύρνη, «κρυφτήκαμε μαζί με άλλους σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη για μια νύχτα. Φτάνοντας νύχτα στη Σμύρνη, με ένα φορτηγό όπου βρίσκονταν ακόμη 130 άτομα, συνάντησα έναν Πακιστανό που θα ταξίδευε μαζί μας για την Ιταλία».

Πριν μπουν στο πλοίο, «περπατήσαμε για περίπου τρεις ώρες σε ένα δάσος μέχρι να φτάσουμε σε μια παραλία. Μας μάζεψαν όλους σε ένα μέρος και περιμέναμε λίγο μέχρι να φέρει κάποιος το σκάφος. Είδαμε ένα σήμα που έγινε με φώτα. Είχε φτάσει το πλοίο και μας επιβίβασαν. Ξεκίνησε το ταξίδι, αλλά μετά από λίγες ώρες το σκάφος έπαθε βλάβη».

Έτσι έπρεπε να αλλάξουν σκάφος.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το δεύτερο σκάφος «έφθασε με τέσσερα άτομα»: «Το δεύτερο σκάφος το οδηγούσαν ένας Τούρκος και ένας Σύρος. Θυμάμαι ότι ο Σύριος ήταν σωματώδης και ήταν ο μηχανικός του πλοίου. Υπήρχε και ένας ακόμη Τούρκος που είχε τατουάζ στο δεξί του ζυγωματικό, ο οποίος έδινε εντολές σε ολόκληρο το σκάφος. Μου φαινόταν σαν ένα αφεντικό γιατί έδινε εντολές στους άλλους. Υπήρχαν και δύο Πακιστανοί».

Τουλάχιστον 64 νεκροί

Τα επιβεβαιωμένα θύματα της τραγωδίας είναι 64, ωστόσο εκτιμάται ότι οι νεκροί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι καθώς στο καΐκι επέβαιναν μεταξύ 150 και 180 ατόμων. Η αναζήτηση αγνοουμένων συνεχίζεται και σήμερα, ενώ στις έρευνες εναλλάσσονται δύο ελικόπτερα, ένα της πυροσβεστικής και ένα της ακτοφυλακής.

efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ