(Mε αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δ.Μακεδονία, παραθέτω τα τελικά συμπεράσματα από εκτενές άρθρο μου του Δεκ. 2019. Είχε δημοσιευθεί ως πρόταση απο το Συλλ.μηχανικών της ΔΕΗ, στη διαβούλευση, που είχε γίνει, για το ισχύον ΕΣΕΚ 2020- Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας κ Κλίματος, το οποίο μέσα στο 2023 θα επικαιροποιηθεί εκ νέου).
ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟ
• Το ποσοστό του λιγνίτη θα πρέπει να παραμείνει στο +17% (μπορεί να ανέλθει στο +20% ) μέχρι το 2030, με τις υπάρχουσες νέες και αναβαθμισμένες περιβαλλοντικά Μονάδες, ΠΤΟΛ 5 μέχρι το 2050, Α.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 5 μέχρι το 2038 , 7 -8 χρόνια οι Α.Δημήτριος 3-4 και μέχρι το 2042 η Μελίτη 1, ώστε η χώρα να μην εξαρτάται περαιτέρω Ενεργειακά από εισαγόμενα καύσιμα (είμαστε ήδη η περισσότερο εξαρτημένη χώρα στην Ευρώπη).
Τους στόχους του CO2 τους έχουμε ήδη πιάσει και θα συνεχίσουμε να τους πιάνουμε. (Ήδη προηγούμαστε στην ανάπτυξη όλων των μορφών ΑΠΕ, με 9η θέση παγκοσμίως).
• Μόνο έτσι Η ΔΕΗ θα μπορεί να εξισορροπεί αυτόνομα τα οικονομικά της και να καλύπτει τα πάγια έξοδα των νέων ή αναβαθμισμένων Θερμοηλεκτρικών της Μονάδων και των Ορυχείων. Μόνο έτσι θα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τον Ενεργειακό Πυλώνα της χώρας.
• Κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει αυτά, γιατί το παράδειγμα της Γερμανίας είναι για μας οδηγός, χωρίς να αναφερθούμε στην Πολωνία, Τσεχία. Βουλγαρία κ.α. που επιμένουν και παραμένουν βασικά στα Εθνικά τους ορυκτά καύσιμα σε ποσοστά 80% & 40% αντίστοιχα, εντάσσοντας Πυρηνικούς Σταθμούς για να αποφύγουν εξαρτήσεις από εισαγόμενα καύσιμα. Η αναφορά περί υπερκατανάλωσης άνθρακα στην Κίνα, Ινδία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, δεν συνάδει με τα στενά Ευρωπαϊκά όρια και στόχους. Αν δεν κοιτάμε όμως και γύρω μας στον πλανήτη κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ως αιθεροβάμονες και αφελείς, ως Ευρωπαίοι και ιδίως οι Έλληνες, πριονίζοντας το κλαδί που καθόμαστε, μηδενίζοντας από το Ενεργειακό μείγμα το Εθνικό μας καύσιμο, Υπερβαίνοντας και αυτούς τους Ευρωπαικούς στόχους για το CO2, συντασσόμενοι με αυτούς που δεν έχουν λιγνίτη να κάψουν και προωθούν άλλες μορφές ενέργειας, κατά το Εθνικό τους συμφέρον και των Βιομηχανιών τους, όπως οι Γάλλοι, Ισπανοί, Δανοί κ.α.
• Εμείς δε χρειαζόμαστε Πυρηνικά. Οι εγχώριοι όμως Υδρογονάθρακες θέλουν μια 15ετία για να αποδώσουν καρπούς.
• Το Εθνικό μας καύσιμο ο Λιγνίτης υπάρχει στη γη μας. Υπολείπονται ακόμη 400 εκ. τόνοι λιγνίτη στα ενεργά ορυχεία μας (και άλλο ένα δις. ως υπόλοιπα αποθέματα στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη)
-Έχουμε ήδη τις υποδομές και τη γνώση να τον χειριστούμε με σύγχρονα Περιβαλλοντικά αυστηρά πρότυπα, σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές ενέργειας.
-Έχουμε επενδύσει δις. Ευρώ που πρέπει να αποσβεσθούν μέχρι το 2050.
-Παράγει ανεξαρτησία, ανάπτυξη, εγχώρια υπεραξία και διατηρεί χιλιάδες πολύτιμες θέσεις εργασίας.
-Δεν είναι ούτε ακριβό, ούτε φθηνό. Είναι απλά απαραίτητο, σίγουρο και ασφαλές.(η κρίση τελικα απέδειξε οτι ειναι φθηνο)
(Οι πιο πάνω απόψεις απηχούν και τις θέσεις του ΤΕΕ και έχουν επαληθευθεί πλήρως στην πράξη, με όσα έχουν συμβεί με τη βαθειά ενεργειακή κρίση που διανύουμε).
-Φωτο. Ασκηση ετοιμότητας στο ΛΚΔΜ
———–
ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ
-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών