Κόσμος

Zωντανός εφιάλτης χωρίς τέλος στα συντρίμμια  / ξεπέρασαν τις 24.000 οι νεκροί

Τους 24.200 ξεπέρασαν οι νεκροί μετά από το χτύπημα του Εγκέλαδου, που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι μένουν σε αυτοκίνητα ή αυτοσχέδιες σκηνές, σε θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από το μηδέν, εν μέσω μετασεισμών που έφτασαν τους 1.890.

Η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD), η οποία μετρά τα περισσότερα θύματα, 20.655, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σχεδόν 93.000 επιζώντες έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία.

Συγκλονιστικές είναι οι στιγμές των λιγοστών διασώσεων 100 ώρες μετά τον διπλό σεισμό, όπως αυτές ενός νεογέννητου μωρού μόλις δέκα ημερών, του 36χρονου Έργκιν και του 47χρονου Ιζέτ. Τα συνεργεία προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του από τα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου σε συνοικία της Χατάι. Στο Νούρνταγκι ανέσυραν ζωντανό ένα 9χρονο αγόρι, οι γονείς του οποίου σκοτώθηκαν μαζί με την αδελφή του.

Στην επαρχία Καχραμάνμαρας διασώθηκαν τουλάχιστον δύο παιδιά, μία έγκυος, μία ηλικιωμένη και δύο μεσήλικοι. Δύο άνδρες 50 ετών και ένας 30χρονος βγήκαν σώοι από ερείπια στην Αντιόχεια, όπως επίσης μία 62χρονη γυναίκα, μία νέα μητέρα και τα τρία παιδιά της.

«Τώρα πιστεύω στα θαύματα», δήλωσε επικεφαλής της ομάδας Διεθνούς Έρευνας και Διάσωσης μετά τον απεγκλωβισμό μιας 40χρονης. «Μπορείς να δεις τον κόσμο να κλαίει και να αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον. Είναι τόσο μεγάλη ανακούφιση που αυτή η γυναίκα κάτω από τέτοιες συνθήκες βγήκε τόσο καλά».

Όμως, οι ελπίδες σβήνουν για τους περισσότερους παγιδευμένους. Μόλις το 6% των θυμάτων ενός σεισμού, που δεν έχουν διασωθεί μέσα σε πέντε ημέρες, επιβιώνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αντίθεση με με το 74% μετά από 24 ώρες. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης.

Συγγενείς των θυμάτων παίρνουν συγκλονισμένοι ορφανά παιδιά στη Συρία. Στην πόλη Τζιντίρες ένας κλαίει σε ένα σωρό από μπάζα, που ήταν κάποτε το σπίτι του. «Μπιλάλ, ω Μπιλάλ» φωνάζει αναφερόμενος σε ένα από τα νεκρά παιδιά του.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση ανέφερε χθες ότι 14 φορτηγά με προορισμό τη βορειοδυτική Συρία μετέφεραν θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλες προμήθειες σε μια περιοχή, όπου ο εμφύλιος έχει αναγκάσει το 90% του πληθυσμού – περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους- να βασίζεται στην αποστολή βοήθειας ακόμη και πριν από τους σεισμούς.

Πρόκειται για το δεύτερο κομβόι μετά από εκείνο, που έφτασε την Πέμπτη. Χθες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού τόνισε πως τα αποθέματα στην περιοχή εξαντλούνται γρήγορα και πως χρειάζεται να ανοίξουν περισσότερα σημεία διέλευσης.

Οι δύο πληττόμενες χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά πέρασμα σε έδαφος, που ελέγχεται από τη συριακή κυβέρνηση, καθώς και ένα δεύτερο πέρασμα στα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί συνολικά. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει εκείνο από το σεισμό του 1999 στη Τουρκία και η τωρινή καταστροφή κατατάσσεται ήδη ως η έβδομη πιο θανατηφόρα στον 21ο αιώνα.

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στις πληγείσες περιοχές την Παρασκευή, ενώ ο Τούρκος ομόλογός του περιόδευσε στον πληγέντα νότο της χώρας του εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής για την ανεπαρκή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην καταστροφή.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να προσφέρουν 25 εκατ. δολάρια στους σεισμόπληκτους της Συρίας, και άλλα τόσο για τις επιχειρήσεις διασώσεις στις δύο χώρες. Απαντώντας στους επικριτές που λένε ότι ο ΟΗΕ δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει στην ανεύρεση θυμάτων, εκπρόσωπος του Οργανισμού απάντησε πως αυτός δεν έχει δικές του ομάδες έρευνας αλλά διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δώσει 1,78 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Τουρκία.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων