Κοινωνία

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για βιασμό κατά συρροή – Απόρριψη των ελαφρυντικών ζήτησε η εισαγγελέας

Μετά από 11 μήνες ακροαματικής διαδικασίας το δικαστήριο κατέληξε σήμερα στην ετυμηγορία του για τον Πέτρο Φιλιππίδη, ρίχνοντας αυλαία στην πολύκροτη δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για δύο πράξεις απόπειρας βιασμού σε βάρος δύο ηθοποιών γυναικών που τον κατήγγειλαν (στο καμαρίνι του στο θέατρο Μουσούρη το 2010 και στο αυτοκίνητο του το 2014), με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Παράλληλα κρίθηκε αθώος ομόφωνα λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος της πρώτης καταγγέλλουσας ηθοποιού.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το λόγο πήρε ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος είπε «οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται», ενώ ζήτησε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον πελάτη του και συγκεκριμένα της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη και το πρότερο σύννομο βίο. «Έχετε ηθική και νομική υποχρέωση για την αναγνώριση ελαφρυντικού και να επιβάλλεται μία ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα».

«Απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά με το 2014» ανέφερε η εισαγγελέας για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Για το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, τόνισε: «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι ήταν ελεήμων. Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελινα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί της αναγνώρισης ή μη ελαφρυντικών. 

Τι είχε προτείνει η Εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου, η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχος ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης για τις δύο απόπειρες βιασμού και αθώος για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, λόγω αμφιβολιών.

Κατά το κλείσιμο της αγόρευσης της η εισαγγελική λειτουργός είπε αναφερόμενη στον κατηγορούμενο ότι «συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει το όχι. Είχε modus operandi. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή. Η καριέρα του είχε φτάσει στο απόγειο και νόμιζε ότι μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε και οποία ήθελε. Το ναι το εκλάμβανε ως ναι και το όχι το μετέφρασε στο μυαλό του σαν κεκαλυμμένο ναι. Δεν του περνούσε από το μυαλό ότι μια νέα ηθοποιός θα αρνούνταν να έρθει σε επαφή μαζί του. Υπήρχε το όχι και ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε θέση να το δεχτεί» και πρόσθεσε τις λέξεις «κυριαρχία ναρκισσισμό και παντοδυναμία» για να περιγράψει τον Π. Φιλιππίδη συμπληρώνοντας πως «πίστευε ότι μπορεί να είχε ό,τι και όποιον θέλει όποτε το θέλει».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας