Θέματα Παιδείας Ρεπορτάζ Τοπικά

“Εκπαίδευση και Κυβερνοασφάλεια” / Μια ενδιαφέρουσα εισήγηση για τις προκλήσεις του Κυβερνοχώρου και το ρόλο της εκπαίδευσης

Κυβερνοχώρος. Ένας κόσμος σπουδαίων επιτευγμάτων αλλά και επικίνδυνων ισορροπιών, ανάμεσα στην ανάδειξη ή την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πολίτη της ψηφιακής εποχής

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και χρήσιμη, ενημερωτική εισήγηση του πρώην Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργου Παπαπροδρόμου, Υποστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ. ε.α.,  ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης Κυβερνο-Εγκλήματος, με θέμα: «Εκπαίδευση και Κυβερνοασφάλεια – Ένα πεδίο προκλήσεων – Καλές πρακτικές και πηγές αξιοποίησης», είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχετικής διοργάνωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και του Veria Tech Lab της Βιβλιοθήκης, με την παράλληλη υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς και με αφορμή την «Ασφαλή ημέρα για το διαδίκτυο».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, παρουσία δεκάδων εκπαιδευτικών, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αθανάσιος Αλατζόγλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την εκπροσώπηση από πλευράς του στην διοργάνωση, ενώ προλογίζοντας τη θεματική προσέγγιση του προσκεκλημένου ομιλητή, υπογράμμισε ότι η διαμορφωμένη από την τεχνολογική εξέλιξη πραγματικότητα έχει αναδείξει τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «…Όσο οι τεχνολογικές καινοτομίες προχωρούν, διαμορφώνοντας την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τόσο επαναπροσδιορίζονται νέες, απρόβλεπτες κι αλληλένδετες δυνατότητες.

Συνδεδεμένοι όσο ποτέ, μέσα από τα δισεκατομμύρια των συσκευών και των πληροφοριακών συστημάτων, είμαστε μπροστά σε διαρκείς προκλήσεις και κινδύνους, με αποτέλεσμα άτομα, κοινωνίες, επιχειρήσεις, και κυβερνήσεις να δοκιμάζονται καθημερινά. Από την άλλη, μια νέα πραγματικότητα, μια άλλη εικόνα της υπάρχουσας κοινωνικής ανισότητας δείχνει ένα σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας να μη συμμετέχει σε αυτήν, αφού λείπουν σημαντικοί πόροι για τα μέσα επιβίωσης…», παρατήρησε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Αλατζόγλου.

Στη συνέχεια, μέσα από όσα ανέπτυξε ο κ. Παπαπροδρόμου στην εισήγησή του, με την παρουσίαση διαφανειών, ο πυρήνας του ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε στη σχέση τεχνολογίας, εκπαίδευσης και ασφάλειας στην εποχή του Κυβερνοχώρου, με στόχο την ωφέλιμη αξιοποίηση των ευκαιριών (καλές πρακτικές) που ξεδιπλώνει η απεραντοσύνη του διαδικτύου και με γνώμονα πάντοτε την προσωπική και κοινωνική εξέλιξη του ανθρώπου. Ενός ανθρώπου εντασσομένου πλέον στην ψηφιακή εποχή, με την εκπαιδευτική κατάρτιση που οφείλει να αρμόζει στο πνεύμα της ανάδειξης και προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των αξιών της δημοκρατίας, και του αλληλοσεβασμού, με τη θωράκιση της ιδιωτικότητας και της προσωπικής ελευθερίας.

Θέματα που δυστυχώς, όπως ανέφερε ο κ. Παπαπροδρόμου, διακυβεύονται εν πολλοίς μέσα στην πολυπλοκότητα ενός ψηφιακού κόσμου, που δεν είναι μόνο ότι εμείς βλέπουμε στις οθόνες μας, αλλά κάτω από την επιφάνεια της δικής μας γνώσης και αντίληψης κρύβονται σκοτεινότερες και βαθύτερες περιοχές υποσυστημάτων και κυκλωμάτων των λεγομένων deep και dark web. Γι’ αυτό όπως παρατήρησε ο ίδιος, «…το παιδί – υποψήφιος χρήστης του ιστού θα πρέπει να θωρακίζεται στο χώρο της Κυβερνοασφάλειας από το πρώτο του σχολείο που είναι το σπίτι και έπειτα στο δεύτερό του σπίτι που είναι το σχολείο…»! Γι’ αυτό και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εστιάσουν με έμφαση στο θέμα αυτό.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ίδιος, η ψηφιακή εποχή του Κυβερνοχώρου είναι αυτή της αλματώδους εξέλιξης και ανάπτυξης μιας υπερσύγχρονης τεχνολογίας πολλαπλών προκλήσεων, πολλά υποσχόμενης ενός παρόντος της ευδαιμονίας και μιας προνομιακής ποιότητας ζωής δυνατοτήτων και ευκαιριών για την ανακούφιση σοβαρών κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων, με ένα αχαρτογράφητο όμως μέλλον, που μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές κοινωνικές ανισότητες και κινδύνους «δαιμονικών» εκτροπών, με την πρόκληση σωρείας άλλων προβλημάτων έως και εγκλημάτων, σε έναν δαιδαλώδη σκοτεινό κόσμο ή υπόκοσμο, στον αχανή λαβύρινθο της κοινωνίας της πληροφορίας, με θύματα τους ανυποψίαστους και ανεκπαίδευτους χρήστες του web, που δέχονται τις λεγόμενες Κυβερνοαπειλές,  όταν δεν υπάρχει πρόληψη και  χαθεί ο έλεγχος και οι εγγυήσεις ελλείψει παιδείας και εκπαίδευσης.

«Η έννοια του Κυβερνοεγκλήματος πιστοποιεί την αποτυχία της Κυβερνοασφάλειας»,  παρατήρησε και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα περιστατικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, διαδικτυακού τζόγου, ηλεκτρονικών κλοπών, άσκησης διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying) κλπ που μαστίζουν ήδη την παγκόσμια κοινωνία.

 

Ο εισηγητής παρουσίασε παράλληλα και το «δρόμο» της χρυσής ισορροπίας του μέτρου και της γνώσης, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση, με γνώμονα την υγιή  αξιοποίηση της τεχνολογίας σε έναν ηθικά ορθό και ακίνδυνο προσανατολισμό (Τεχνοηθική) της χρήσης της που θα μπορούσε αποδεδειγμένα να οδηγήσει σε μια παγκόσμια αειφόρα ανάπτυξη σε εκατοντάδες τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μέσα από την ανάδειξη της συνδεσιμότητας, της κοινωνικότητας και της συνεργατικότητας. Αξίες που, όπως είπε, μπορούν και πρέπει να καλλιεργηθούν μέσα στο σχολείο.

Η εισήγηση του κ. Παπαπροδρόμου έδωσε στο κοινό ερεθίσματα για σχετικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου που ακολούθησε, με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Φωτογραφίες: faretra.info

………………………

Μπορείτε να δείτε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω video:

banner-article

Ροη ειδήσεων