Κοινωνία Πολιτισμός

«Όχι άλλη κοροϊδία» (και) στην Τελετή Έναρξης της «Ελευσίνας 2023»

Πληροφορούμαστε πως το κόστος της Τελετής Έναρξης της Eleusis European Capital of Culture ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ, και πως δύο από τις εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης έχουν ήδη παρουσιαστεί στο παρελθόν σε άλλους χώρους

Τη διαμαρτυρία έξω από το παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και οι επίσημες ομιλίες είχαν αποφασίσει χθες τα σωματεία στο πλαίσιο μιας νέας σειράς κινητοποιήσεων ενάντια στο Π.Δ. που υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

Σχετικό κείμενο είχε αναρτήσει από την Παρασκευή στα social media και η Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης του Συλλόγου Σπουδαστών/στριών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου.

Όπως έχουν ενημερώσει τα σωματεία, οι επόμενες κινητοποιήσεις τους είναι οι εξής:

  • Την ερχόμενη Τρίτη 7/2 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν μεγάλη αυτοκινητο-μοτοπορεία από το Άλσος Στρατού με κατάληξη στην υπό κατάληψη της Δραματικής του Εθνικού στην οδό Πειραιώς.
  • Για την επόμενη ημέρα 8/2 (ημέρα μάλιστα λήξης του τελεσιγράφου των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού προς τους αρμόδιους Υπουργούς) έχουν εξαγγείλει νέα 24ωρη απεργία.
  • Στις 17/2, ημέρα που τα σωματεία θα καταθέσουν αίτηση ακύρωσης εναντίον του ΠΔ85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καλούν σε μεγάλη συγκέντρωση έξω απ΄ την έδρα του ΣτΕ στην Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Συνέλευσης της Κατάληψης του Συλλόγου Σπουδαστών/στριών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου

Σ’ εσάς που μας ακούτε: Η πολιτιστική πρωτεύουσα εγκαινιάζεται, οι καλλιτεχνικές σπουδές πεθαίνουν

Το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάζει την υποκρισία των εγκαινίων της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο 04.02.23 σαν να μην συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό, σαν να μην λαμβάνει χώρα καμιά επαίσχυντη υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας μας.

Η 2023 Eleusis European Capitan of Culture αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία του ελληνικού κράτους απέναντι στην τέχνη και στους πιο πολύτιμους φορείς της: τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Την ίδια περίοδο που ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης μιλά, αναφερόμενος στην Ελευσίνα, για «έμπρακτη μετασχηματιστική δύναμη του πολιτισμού» και «νέο μοντέλο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τις καλλιτεχνικές σπουδές με απολυτήριο Λυκείου εξακολουθεί να ισχύει, με την απόλυτη στήριξη του ΥΠΠΟ και της κυβέρνησης.

Δεν θα μπορούσαμε παρά να αντιληφθούμε ειρωνικά την επιλογή «Ελευσίνιο κίνημα» για όνομα της τελετής έναρξης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ιδιαίτερα μάλιστα αν θυμηθούμε πως μόλις χθες χιλιάδες μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και καλλιτέχνες/ιδες διαδήλωσαν ενάντια στην ισοπέδωση των πτυχίων τους στο κέντρο της Αθήνας αποτελώντας ένα ζωντανό κοινωνικό κίνημα, και το μόνο που δέχθηκαν αντί για την εκπλήρωση των αιτημάτων τους, ήταν καταστολή και δακρυγόνα έξω από το ιστορικό κτίριο του Θεάτρου Τσίλερ.

Πληροφορούμαστε πως το κόστος της Τελετής Έναρξης της Eleusis European Capital of Culture ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ, και πως δύο από τις εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης έχουν ήδη παρουσιαστεί στο παρελθόν σε άλλους χώρους. Φαίνεται πως το πανάκριβο και αναμφίβολα υπερτιμημένο θαλάσσιο φωτισμένο κήτος που θα κοσμήσει τα αυριανά εγκαίνια, αξίζει πολύ περισσότερο από τον κόπο και τις θυσίες των εκατοντάδων φοιτητών που δίχως στέγαση, σίτιση και φοιτητικές παροχές αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα στις τριετείς καλλιτεχνικές σχολές όπου σπουδάζουν, λαμβάνοντας μηδέν κρατική μέριμνα για την επιβίωσή τους.

Κυρία Μενδώνη, κύριε Γιατρομανωλάκη, κύριε Μαρμαρινέ, δυστυχώς η γιορτινή μέρα των εγκαινίων στην Ελευσίνα μας βρίσκει σε εμπόλεμη ζώνη, απέναντί σας. Μας βρίσκει στους δρόμους, στις συνελεύσεις, στις κοινότητες που επενδύουμε και εμπιστευόμαστε, προκειμένου να ανατρέψουμε τον θεσμικό παραλογισμό και τις τροπολογίες του τακτικισμού, που θέλουν την τέχνη εμπόρευμα, το έργο τέχνης προϊόν αναλώσιμο και τον καλλιτέχνη ανειδίκευτη μηχανή παραγωγής δίχως μέλλον. Μας βρίσκει ενωμένους/ες, στον αγώνα της διεκδίκησης μιας πολιτικής για τον πολιτισμό με μνήμη ισχυρή ώστε να μην επαναληφθούν ολέθρια λάθη όπως αυτά.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας