Κοινωνία Πολιτισμός

Κατάληψη και στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης εν μέσω κλιμάκωσης κινητοποιήσεων από τους καλλιτέχνες

Υπό κατάληψη ένας ακόμη εμβληματικός χώρος του Πολιτισμού, με το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί μετά την κατάληψη του Θεάτρου Τσίλλερ στην Αθήνα.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ένας ακόμη εμβληματικός χώρος του Πολιτισμού, με το Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – ΚΘΒΕ) να ακολουθεί μετά την κατάληψη του Θεάτρου Τσίλλερ στην Αθήνα, του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού Θεάτρου, το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο των μαζικών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 βάσει του οποίου εκμηδενίζονται τα πτυχία των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών.

«Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ. Τώρα.» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης, αποδομώντας τις διαδικτυακές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τέλη Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια για αλλαγή κλίματος και άμβλυνση των αντιδράσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Την ΑΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ μέχρι την επίλυση στο χρόνιο ζήτημα των αδιαβάθμητων σπουδών μας.

Πάγιο  αίτημά  μας η ανωτατοποίηση των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με μόνη επιλογή τον ΔΗΜΟΣΙΟ χαρακτήρα, καμία σκέψη για ίδρυση κολλεγίων.

• Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου, Δωρεάν συγγραμμάτων  και λοιπών Φοιτητικών Δικαιωμάτων.

• Την ίδρυση Δημόσιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών.

«Αυτό που απαντάμε εμείς ως συντονιστικό δραματικών σχολών Θεσσαλονίκης είναι ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δε θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχολες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η υποβάθμιση του πολιτισμού είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας» καταλήγουν οι καλλιτέχνες.

«Δύο από τα σημαντικότερα κτίρια για την ιστορία του θεάτρου στη χώρα μας, βρίσκονται υπό κατάληψη μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι νέοι καλλιτέχνες δεν είμαστε υποχείρια καμιάς κυβερνητικής ατζέντας που υποτιμά τη δημόσια δωρεάν παιδεία, τις/τους δημιουργούς και τη δημιουργία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό της Κατάληψης της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου  χαιρετίζοντας την κατάληψη και καλώντας κάθε αλληλέγγυο άτομο να υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις.

kosmodromio.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ