Κόσμος

Ουκρανία: «Βροχή» οι ρωσικοί βομβαρδισμοί / Εντείνεται η στήριξη της Δύσης

Νέος γύρος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του Κιέβου και των γύρω περιοχών με θύματα 

Τη σύσταση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για ρωσικά εγκλήματα πολέμου προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης 

Στην αμερικανική λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και επίσημα η ομάδα Wagner

Leopard 2 στην Ουκρανία και από τον Καναδά 

«Δεν είμαστε πόλεμο με τη Ρωσία διαβεβαιώνει η Γαλλία

Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 11 ακόμη έχουν τραυματισθεί από τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε 11 περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη μέρα για την Ουκρανία με συνεχείς βομβαρδισμούς υποδομών, εκκενώσεις περιοχών και πολύωρες διακοπές ρεύματος. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις περιοχές του Ντονμπάς και συγκεκριμένα στις πόλεις Σολεντάρ και Βούλενταρ έχουν οδηγήσει στην κατεδάφιση 35 κτιρίων, δήλωσε εκπρόσωπος της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ είπε ότι οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στις πληγείσες περιοχές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος,

Η DTEK, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε προληπτικές διακοπές ρεύματος στο Κίεβο, τη γύρω περιοχή και τις περιοχές της Οδησσού και του Ντνιπροπετρόβσκ.

Την ίδια στιγμή η ρωσική υπεροχή έχει αρχίσει να καταγράφεται στα ανατολικά και κυρίως στις περιοχές του Ντονμπάς που είναι από την αρχή της εισβολής βασικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και του επιτελείου του. Μετά την κατάκτηση του Σολεντάρ, οι Ρώσοι προχώρησαν σήμερα και στο Βολεντάρ, των 70 κατοίκων, όπου μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης και της γύρω περιοχής.

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε και τα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έστειλε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων 15 γύρω από την πρωτεύουσα, καθώς και 47 από τους 55 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν.

Πρόταση του PACE για σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για «εγκλήματα πολέμου» από τους Ρώσους

Την ώρα που οι μάχες στο μέτωπο αποκτούν νέα δυναμική υπέρ της Ρωσίας και η Δύση αυξάνει την εμπλοκή της στον πόλεμο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ψήφισε ομόφωνα τη σύσταση ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη Ρώσων και Λευκορώσων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών «για το έγκλημα της εισβολής στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το PACE, που αποτελείται από μέλη που διορίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου, προτείνει τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου στη Χάγη «για να διώξει Ρώσους και Λευκορώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που σχεδίασαν, προετοίμασαν, ξεκίνησαν ή εκτέλεσαν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και «ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου».

«Κανένα άλλο διεθνές ποινικό δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να διώξει και να τιμωρήσει το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας», επισημαίνει η PACE στην ανακοίνωσή της.

Η PACE προτείνει διάφορες πολιτικές, οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται στις εθνικές κυβερνήσεις για υιοθέτηση ή απόρριψη.

ΗΠΑ: Και επίσημα τρομοκρατική οργάνωση η ομάδα Wagner

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μία ακόμη πολιτική πρωτοβουλία για να πλήξουν τη διεθνή εικόνα της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας επίσημα σήμερα τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner διεθνή εγκληματική οργάνωση, δεσμεύοντας τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ, επειδή στηρίζει τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Τα μέλη της Wagner συμμετέχουν στις συνεχιζόμενες εγκληματικές δράσεις, όπως είναι οι μαζικές εκτελέσεις, οι βιασμοί, η απαγωγή παιδιών και οι διαπομπεύσεις ανθρώπων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Μάλι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Οι σημερινές κυρώσεις κατά της Wagner, καθώς και οι νέες κυρώσεις κατά των εταίρων τους και άλλων εταιρειών που υποστηρίζουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή, θα εμποδίσουν περαιτέρω τον Πούτιν να την εξοπλίσει» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν.

Μαζί με τις κυρώσεις κατά της Wagner το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλλε κυρώσεις και σε 19 ακόμη Ρώσους, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντενίς Μαντούροφ, ο κυβερνήτης του Ταταρστάν Ρουστάμ Μινιχάνοφ και η σύζυγός του Γκουλσίνα Μινιχάνοβα, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών (FSIN) Αρκάντι Γκόστεφ, ο διευθυντής της FSIN στο Ροστόφ Ντμίτρι Μπεζρούκι, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης του Κρατικού Συμβουλίου Αλεξάντρ Χαρίτσεφ και ο ιδρυτής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Skarlet με την εμπορική επωνυμία Yota Σεργκέι Αντονίεφ.

Συνεχίζεται αδιάκοπα η αποστολή αρμάτων από τη Δύση

Άλλη μία χώρα μπήκε σήμερα στην εκστρατεία εξοπλισμού της Ουκρανίας με βαρέα άρματα μάχης, αυτή του Καναδά, με την υπουργός Άμυνας της χώρας, Ανίτα Ανάντ, να ανακοινώνει την παράδοση τεσσάρων Leopard 2 στην Ουκρανία.

«Η παράδοση αυτή, σε συνδυασμό με τις συνεισφορές άλλων συμμάχων και εταίρων, θα βοηθήσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας» στον αγώνα τους εναντίον των ρώσων εισβολέων, είπε η καναδή υπουργός Άμυνας σε δημοσιογράφους στην Οτάβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου CTV, o Καναδάς θα εξετάσει την παράδοση κι άλλων αρμάτων μάχης αυτού του τύπου στο μέλλον.

Ο καναδικός στρατός διαθέτει 82 άρματα μάχης Leopard 2, γερμανικής κατασκευής, ωστόσο δεν θεωρούνται όλα σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας, αναφέρει το CTV.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε τις πρωτοβουλίες των δυτικών κρατών και εξέφρασε την οργή του για την παράδοση βαρέων αρμάτων, κάνοντας λόγο για αυξανόμενη «άμεση εμπλοκή» των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο, κάτι που αμφότεροι αρνούνται.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του, φέρεται να είπε ότι «ακόμη και με το τέλος της «καυτής φάσης» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο αγγλοσαξονικός κόσμος δεν θα σταματήσει τον πόλεμο με πληρεξούσιους εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της».

Γαλλικές διαβεβαιώσεις ότι δεν «βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Την ίδια στιγμή, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σήμερα ότι ούτε η Γαλλία, ούτε και κανένας από τους εταίρους της είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, απορρίπτοντας τις σχετικές δηλώσεις της Μόσχας για κήρυξη άμεσου πολέμου από το ΝΑΤΟ και τα μέλη του εναντίον της Ρωσίας, μετά την απόφαση της Δύσης να στείλει  τανκς Leopard και Abrams.

«Απαντούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και κανένας από τους εταίρους μας δεν είναι», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου, Αν-Κλερ Λεζάντρ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της άσκησης της νόμιμης άμυνάς της (Ουκρανίας σ.σ.) δεν σημαίνει ότι είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός κοινού εχθρού”» διευκρίνισε. «Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις του Κρεμλίνου».

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας