Κόσμος

Νέο φονικό στην Παλαιστίνη / …«προληπτική» ισραηλινή εισβολή προκάλεσε 11 νεκρούς και 29 τραυματίες

Καζάνι που βράζει θυμίζουν τα παλαιστινιακά εδάφη. Η νέα ισραηλινή εισβολή προκάλεσε 11 νεκρούς και 29 τραυματίες αποκαλύπτοντας την απάθεια της διεθνούς κοινότητας.

Στο «κόκκινο» ανέβασε το θερμόμετρο της έντασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης η «προληπτική» εισβολή του ισραηλινού στρατού σήμερα το πρωί σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν που προκάλεσε αρχικά το θάνατο οκτώ νεαρών Παλαιστινίων και μίας 61χρονης γυναίκας. Η εισβολή που έγινε με πρόσχημα την εξάρθρωση «πυρήνα» της Ισλαμικής Τζιχάντ που «σχεδίαζε επίθεση», προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 άλλων (ανάμεσά τους πέντε παιδάκια).

Από τους δεκάδες τραυματίες, τουλάχιστον τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ένας από τους τέσσερις εξέπνευσε σε νοσοκομείο της Τζενίν λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πρωινής εισβολής σε 10.

Λίγες ώρες αργότερα, μετά τις 5.00 το απόγευμα, σε συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων σκοτώθηκε ακόμη ένας νεαρός Παλαιστίνιος στην πόλη Αλ Ραμ που βρίσκεται βόρεια της Ιερουσαλήμ ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 11.

Από την αρχή του 2023 σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά 31 Παλαιστίνιοι (μεταξύ των οποίων παιδιά και έφηβοι).

Αρχή νέας Ιντιφάντα;

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η εισβολή του στρατού, που έφερε βεβαίως τις «ευλογίες» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ακροδεξιών υπουργών του, έγινε σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και από καθαρή τύχη δε σημειώθηκαν περισσότερα πλήγματα σε βάρος αμάχων.

Τα πρώτα μέτρα αντίδρασης της Παλαιστινιακής Αρχής

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε νέα μέτρα μετά το πρωινό αιματοκύλισμα που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός σε προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων:

  • Η άμεση αναστολή συντονισμού των επιχειρήσεων ανάμεσα στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και τον ισραηλινό στρατό.
  • Να ζητηθεί άμεσα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Προώθηση των υποθέσεων κατοχικής βίας με θύματα Παλαιστινίους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Δεν αποκλείεται, πάντως, το σημερινό μακελειό να σημάνει την απαρχή μίας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης (Ιντιφάντα) καθώς οι προκλητικές έφοδοι και επιθέσεις του ισραηλινού στρατού ήδη από το 2021 είναι σχεδόν καθημερινές ενώ από την αρχή του 2023 οι Παλαιστίνιοι θρηνούν κάθε μέρα θύματα…

Είναι χαρακτηριστικό πως οι κατοχικές δυνάμεις δε δίστασαν να ρίξουν ρουκέτες σε σπίτια αμάχων.

Δεν δίστασαν ούτε να πυροβολήσουν ασθενοφόρα.

Ή να εισβάλουν σε νοσοκομεία ρίχνοντας δακρυγόνα στην παιδιατρική πτέρυγα του νοσοκομείου της Τζενίν.

Tριήμερο εθνικό πένθος στη Δυτική Όχθη

Μετά την φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Παράλληλα ξεκίνησε 24ωρη απεργία στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ).

Εικόνα

Εκατοντάδες φοιτητές του πανεπιστημίου Μπιρζέιτ στη Ραμάλα πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο εννιά ανθρώπων νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Σε αυτό το φόντο, ο επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλεβί διέταξε τον στρατό να είναι σε επιφυλακή και να συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική δραστηριότητα». Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η αντιπυραυλική ασπίδα  «Σιδερένιος Θόλος» αναμένοντας πιθανά αντίποινα από την ισλαμική Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σιωπή…είναι συνενοχή

Σε κάθε περίπτωση, η νέα σφαγή σε βάρος των Παλαιστινίων γίνεται με τη σιωπή και συνενοχή της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας». Ενώ έχουν περάσει ώρες από το μακελειό στην Τζενίν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν είχαν να πουν ούτε λέξη για το αιματοκύλισμα που συνιστά, σαφώς, νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας που ασκείται χρόνια τώρα σε βάρος του λαού της κατεχόμενης Παλαιστίνης, μερικές μέρες πριν την αναμενόμενη έλευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε Ισραήλ και κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 30 και 31 Ιανουαρίου, και λίγες μέρες μετά την εκεί επίσκεψη του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ενδεχομένως το μήνυμα της πρωινής εισβολής του ισραηλινού στρατού να έχει αποδέκτη και την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν που μολονότι στην πράξη στηρίζει την κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αφετέρου δεν παύει να εκφράζει ενόχληση για την συμμετοχή ακροδεξιών στην κυβέρνηση (όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ) και δυσαρέσκεια για τις ανατροπές που αναμένεται να επιφέρουν οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις του Νετανιάχου οι οποίες προκαλούν τις αντιδράσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και του επιχειρηματικού κόσμου (με τις νεοφυείς εταιρίες  τεχνολογίας αιχμής να κάνουν αισθητή την δυσαρέσκειά τους).

Πώς αντέδρασαν ΟΗΕ, Αίγυπτος, Τουρκία

Ενδιαφέρον είχαν κάποιες άλλες αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Ο Τορ Γούινισλαντ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή», σε γραπτή δήλωσή του εξέφρασε (όπως το συνηθίζει) «βαθιά ανησυχία» για τον «συνεχιζόμενο κύκλο βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη». Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης πως από την αρχή του έτους συνεχίζουμε να βλέπουμε «υψηλά επίπεδα βίας και άλλες αρνητικές τάσεις που χαρακτήρισαν το 2022».

Απηύθυνε δε στη συνέχεια «έκκληση» σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης.

To αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ήταν από τα πρώτα που απαίτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στην Δυτική Όχθη ζητώντας από τον ΟΗΕ να τερματίσει «τις επανειλημμένες επιθέσεις σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη αντέδρασε με χαρακτηριστικά χαμηλούς τόνους (από ό,τι συνήθιζε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν) επιλέγοντας να εκφράσει «λύπη» για την απώλεια ζωών. Κάλεσε επίσης το Ισραήλ, που προκάλεσε το μακελειό, να εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωση…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας