Πολιτική Τοπικά

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στην Ημαθία

Οι υπηρεσίες του  ΕΚΑΒ Ημαθίας, όπως και πανελλαδικά του ΕΚΑΒ, αντανακλούν τη γενικότερη κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και ιδιαίτερα σε υποδομές

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ Ημαθίας

Η επείγουσα ιατρική, που στην χώρα μας καλύπτεται από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, έχει τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση περιστατικών σε κρίση. Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση στον τόπο του ατυχήματος ή όπου βρίσκεται ένα σοβαρό περιστατικό και η έγκαιρη μεταφορά με ασφαλή τρόπο σώζει ζωές ή μπορεί να περιορίσει ή και να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις από ένα σοβαρό επεισόδιο, για παράδειγμα έμφραγμα, πνιγμονή από ξένο σώμα, μεγάλη αιμορραγία ή ένα ατύχημα.

Όμως δυστυχώς οι υπηρεσίες του  ΕΚΑΒ Ημαθίας (που διοικητικά ανήκει στην δεύτερη περιφέρεια του ΕΚΑΒ με έδρα τη Θεσσαλονίκη), όπως και πανελλαδικά του ΕΚΑΒ, αντανακλούν τη γενικότερη κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και ιδιαίτερα σε υποδομές.

Σύμφωνα και με όσα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ημαθίας είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του με επιπλέον μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικά στο ΕΚΑΒ Ημαθίας υπηρετούν συνολικά 36 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι  34 είναι διασώστες σε ασθενοφόρα. Επιπλέον να σημειωθεί ότι από τους υπάρχοντες εργαζόμενους οι 9 είναι επικουρικοί – συμβασιούχοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εργαζόμενων ο αριθμός των υπηρετούντων, για να μπορεί να καλύπτεται ολόκληρη η Π.Ε. Ημαθίας, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50.

Το αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό είναι να μην υπάρχει κάλυψη με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση για τις περιοχές Αλεξάνδρειας και Νάουσας. Ενώ ο τομέας του ΕΚΑΒ Ημαθίας μπορεί και καλύπτει με κάποια σχετική άνεση όλη την Περιφερειακή Ενότητα, μόνο τις περιόδους που δεν υπάρχουν άδειες των εργαζομένων. Να αναφέρουμε επίσης ότι για να υπάρχει μια επαρκής κάλυψη απαιτείται να στελεχώνονται τέσσερα οχήματα-ασθενοφόρα και η Κινητή Ιατρική Μονάδα. Όμως σήμερα μπορούν να στελεχώνονται μόνο τα δύο. Η Κινητή Ιατρική Μονάδα δεν μπορεί να στελεχωθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι ουδέποτε προσλήφθηκαν γιατροί στο ΕΚΑΒ Ημαθίας.

Οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σχετίζονται όχι μόνο με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν προσληφθεί νέοι μόνιμοι εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις και μόνο για το 2023 αναμένονται άλλες 3-4 συνταξιοδοτήσεις, αλλά και με το γεγονός ότι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ Ημαθίας έχουν να γίνουν από το 1998.

Η παραπάνω εγκληματική κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που συρρικνώνει και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και γενικότερα τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες. Πολιτική που απαιτεί να μεταφερθούν κονδύλια από τον κοινωνικό τομέα για την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επέκτασης και γιγάντωσης της επιχειρηματικής δράσης στους ευαίσθητους αυτούς κοινωνικούς τομείς.

Πολιτική που έχει τραγικές συνέπειες στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, που στην περίπτωση των υπηρεσιών υγείας, πολλές φορές οι ασθενείς πληρώνουν με την ίδια την ζωή τους, αλλά και με την αρτιμέλεια τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ Ημαθίας με βάση τις ανάγκες για επείγουσα ασφαλή και δωρεάν αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν ανάγκη.
  • Να ενισχυθεί με όλα τα αναγκαία μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

banner-article

Ροη ειδήσεων