Βέροια

Άλκης Καμπανός: Συνεχίζεται σήμερα η δίκη / Στο εδώλιο οι 12 νεαροί κατηγορούμενοι

Συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα (23/1), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ωστόσο διεκόπη καθώς δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κάποιων εκ των δικηγόρων να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή λόγω κωλυμάτων που επικαλέστηκαν και συνδέονταν με άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτερο δικαστήριο.

Εκτός από την επόμενη δικάσιμο (κατά την οποία θα γίνει η κλήρωση των ενόρκων), η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων έως τον προσεχή Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριοοκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Οι 12 κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα) εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για τις εξής πράξεις:

  • Άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού,
  • Ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη,
  • Άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

Οι γονείς του 19χρονου Άλκη, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες, την πρώτη μέρα της δίκης είχαν ζητήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια, για πάντα στη φυλακή, όλη τους τη ζωή», είπε η μητέρα του και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη ξέρει».

Ο πατέρας του, όταν ρωτήθηκε για την έναρξή της δίκης, είπε: «Ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη».