Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου “Ανδρωμάχη» / Η διαχρονική μαχόμενη γυναίκα του Μύθου και της Ιστορίας
Παρουσία φίλων της Λογοτεχνίας, στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας, παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα «Ανδρωμάχη» του Φιλολόγου και Συγγραφέα Κώστα Ακρίβου, (εκδόσεις Μεταίχμιο), στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Θ. Ζωγιοπούλου», της ΚΕΠΑ, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και του βιβλιοπωλείου «Ηλιοτρόπιο», το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023.
Ένα μυθιστόρημα στο οποίο ο Κώστας Ακρίβος αντλεί το υλικό της έμπνευσης του μέσα από μυθολογικά στοιχεία και χαρακτηριστικά ηρώων της ομηρικής εποχής, και συνθέτει την προσωπογραφία της διαχρονικής «Ανδρωμάχης», με την εσκεμμένη ανορθογραφία του Ω αντί του Ο, στο όνομα μιας ηρωίδας που μάχεται ανά τους αιώνες με τα στερεότυπα της ανδρικής επικυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους εναλλασσόμενους ρόλους του πατέρα, του αδελφού, του εραστή, του βιαστή, του φονιά, πρωταγωνιστών που εξουσιάζουν βίαια αλλά και διχαστικά τη γυναικεία ψυχοσωματική οντότητα, στο προσκήνιο όχι πια της μυθοπλασίας αλλά της πραγματικής ανθρώπινης Ιστορίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο, πρόκειται για «την τραγική ιστορία μιας γυναίκας, μητέρας και βασίλισσας, που έζησε στις στάχτες της Τροίας και βρέθηκε στην ανάγκη να αγαπήσει ό,τι κανονικά θα ‘πρεπε να μισεί με όλη την ψυχή της… Αξιώθηκε να γίνει σύζυγος, μητέρα, βασίλισσα.
Η ζωή της μοιράστηκε απ’ τον πόλεμο ανάμεσα στην ευτυχία και την ατίμωση, στη χαρά και την ντροπή. Ίσως να μην υπήρχε πιο επιτυχημένο όνομα απ’ αυτό που της έδωσαν: Ανδρομάχη. Μόνο που έγινε ένα λάθος: Ανδρωμάχη θα ’ταν το πιο σωστό. Γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας εκείνος με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Άνδρες που τη λάτρεψαν και άλλοι που την κηλίδωσαν, αφήνοντας ανεξίτηλα στο κορμί και στην ψυχή της τα σημάδια τους…»
Για το βιβλίο μίλησαν
Για το βιβλίο μίλησαν, η συντονίστρια της εκδήλωσης και υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βούλα Κοτσάλου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενία Καβαλάρη, ο φιλόλογος και Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Παντελής Τσαλουχίδης, και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Βούλα Κοτσάλου
«…Η Ανδρομάχη, όχι μόνο ως κλασική ηρωίδα του Ομήρου, της Αρχαίας Τραγωδίας του Ευριπίδη και πρωταγωνίστρια της κλασικής και νεότερης λογοτεχνίας και ποίησης, αλλά και με τη σύγχρονη ματιά που ο συγγραφέας μας προσφέρει, είναι το θύμα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, όπου οι άνδρες καθορίζουν την τύχη της, μέσω των βίαιων πράξεών τους, των παθών τους, και της βαρβαρότητάς τους…», σημείωσε η κ. Κοτσάλου, μεταξύ άλλων προλογίζοντας.
Ευγενία Καβαλάρη
«…Ο Κώστας Ακρίβος ως ένας σύγχρονος Όμηρος και Ευριπίδης παρουσιάζει με έξοχο τρόπο την προσωπικότητα της Ανδρομάχης σε όλη την έκταση της τραγικότητάς της αλλά και το μεγαλείο της. Προβάλλεται ως η γυναίκα που η ζωή της νοηματοδοτείται από το διαρκές πένθος, την οδύνη, κινούμενη στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου, ψυχικού και βιολογικού…», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καβαλάρη υπογραμμίζοντας ότι ο συγγραφέας, μέσα από το μυθιστόρημα – νουβέλα, όπως χαρακτήρισε το βιβλίο, προσεγγίζει την Ανδρομάχη μέσα από τη δική του ματιά, εισχωρεί στον ψυχισμό της και την ψυχογραφεί, ενώ ο αναγνώστης διαπιστώνει τη συνύπαρξη της ηθικής οπτικής της εποχής του μύθου και της αρχαίας ελληνικής σκέψης, διηθημένης όμως μέσα από την οπτική της σύγχρονης σκέψης.
«…Η εσκεμμένη ανορθογραφία του τίτλου που εκπλήσσει, προκαλεί συνειρμό στους υποψιασμένους αναγνώστες, και με σαφήνεια ερμηνεύεται μέσα από την πλοκή. Η Ανδρομάχη είναι η γυναίκα που ήρθε αντιμέτωπη και δοκίμασε τη σωματική και ψυχική βία πολλών ανδρών που έφερε η μοίρα στο δρόμο της. Με τις δυνατότητες της πρωτοπρόσωπης αφήγησης ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της, την πολυκύμαντη εσωτερική της διαπάλη, αναδεικνύοντας τον ψυχισμό της…», παρατήρησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθία
Ευχήθηκε στον κ. Ακρίβο το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και επεσήμανε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σημαντικά ως εργαλείο από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Παντελής Τσαλουχίδης
Στην ισχυρή αίσθηση της θεατρικότητας που προσδίδει η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δίνοντας έναν ισχυρό δραματικό τόνο, εστίασε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, κάνοντας λόγο για ένα πεζογράφημα – νουβέλα, που ωστόσο θα μπορούσε να σταθεί και ως θεατρικός μονόλογος με το δραματικό τόνο που φέρει η ενσάρκωση του γυναικείου πόνου και του πένθους, όπως εκφράζεται στο πρόσωπο της Ανδρομάχης, φέρνοντας ως παράδειγμα την τραγικότητα των διλημμάτων, όχι μόνο της ηρωίδας αλλά και κάθε γυναίκας, κάθε εποχής, όταν ο συναισθηματικός της κόσμος διχάζεται ανάμεσα στο μίσος ή την αγάπη, επί παραδείγματι, απέναντι στον καρπό ενός βιασμού.
«…Κύριος στόχος είναι η κάθαρση που συντελείται στο τέλος…», παρατήρησε ο κ. Τσαλουχίδης, ενώ αναφερόμενος στην άντληση του μυθολογικού υλικού έμπνευσης του συγγραφέα, μίλησε για ευρεία περιθώρια αναδιαμόρφωσης της μυθοπλασίας με την προσωπικότητα της Ανδρομάχης, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από τη συγγραφική ματιά του Κώστα Ακρίβου, κάτι που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Κώστας Ακρίβος
Παίρνοντας το λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας συνέδεσε το χαρακτήρα της τραγικής ηρωίδας Ανδρομάχης, όχι απλά ως γυναίκας που μάχεται σαν άνδρας, αλλά ως γυναίκα – θύμα πολλών ανδρών, που την έφεραν από την απόλυτη ευτυχία στον πάτο της απόλυτης δυστυχίας και ως εκ τούτου τεκμηρίωσε και την εσκεμμένη, από πλευράς του ανορθογραφία του Ω στον τίτλο του βιβλίου. «…Το Ω δηλώνει το πλήθος των ανδρών που πέρασαν από τη ζωή της με αρνητικά κυρίως, ίσως και λίγα θετικά πρόσημα», σημείωσε, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος μιμήθηκε ως προς την ανορθογραφία τον Στρατή Τσίρκα που έκανε κάτι αντίστοιχο με το όνομα Αριάδνη στην Τριλογία του.
Ο κ. Ακρίβος εστίασε εμφατικά στην ανάδειξη των διαχρονικών κρίσεων, προκλήσεων και διλημμάτων της γυναίκας όλων των εποχών, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ένας ολόκληρος Τρωικός Πόλεμος από την έναρξή του έως τη λήξη του δομήθηκε σχεδόν τελετουργικά στη γυναικοκτονία, μια μάστιγα και της σημερινής εποχής, ενώ μίλησε χαρακτηριστικά για το τραγικό δίλημμα της βιασμένης μάνας, κατά πόσο μπορεί, πρέπει ή της επιτρέπεται να αγαπήσει όχι τον καρπό ενός έρωτα αλλά ενός βιασμού, σε επίπεδο σύγκρουσης ενός ρημαγμένου ψυχισμού με το μητρικό φίλτρο.
Τέλος ο κ. Ακρίβος διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου, και απάντησε σε ερωτήσεις.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Μαγνησίας, 1958) έχει εκδώσει δεκαεφτά αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα.
Φωτογραφίες: faretra.info