46o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας / 4 έως 10 Σεπτεμβρίου – προθεσμία υποβολής ταινιών 15 Μαΐου
CALL FOR ENTRY
Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΑΣ
KIDDO: ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ!
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων, περιμένει την ταινία σας για τη 46η διοργάνωσή του!
Η διαδικασία υποβολής συμμετοχής για το διαγωνιστικό του Εθνικού Προγράμματος αλλά και για τα υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ ξεκίνησε.
Το Φεστιβάλ Δράμας καλεί τους δημιουργούς από όλον τον κόσμο να δηλώσουν συμμετοχή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Για τα τμήματα Διεθνές Animation και Short & Green δεν χρειάζεται διακριτή αίτηση.
Φέτος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να υποβάλουν την ταινία τους έως τις 15 Μαΐου για το Εθνικό και Εθνικό Σπουδαστικό πρόγραμμα, και έως τις 8 Μαΐου για το Διεθνές, το Διεθνές Σπουδαστικό και το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα Kiddo που απευθύνεται σε κινηματογραφιστές αλλά και σε παιδιά και εφήβους, που θέλουν να δημιουργήσουν ταινίες για παιδιά και νέους.
Οι ταινίες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα filmfreeway.com
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ:
https://filmfreeway.com/Dramafilmfestival
Θυμίζουμε πως για την υποβολή ταινιών στο εθνικό φεστιβάλ απαιτείται ελληνική πρεμιέρα, ενώ γίνονται δεκτές ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και κινουμένων σχεδίων που έχουν ολοκληρωθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2022. Η υποβολή συμμετοχής είναι δωρεάν για Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες.
Για συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό, οι ταινίες πρέπει να είναι παραγωγής 2023, το κόστος υποβολής ανά ταινία είναι 15 ευρώ, ενώ η διάρκεια της ταινίας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Για το Διεθνές Σπουδαστικό (ταινίες παραγωγής 2022-2023), το κόστος υποβολής είναι 5 ευρώ και η διάρκεια της ταινίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ελληνική πρεμιέρα.
Οι όροι συμμετοχής περιγράφονται αναλυτικά εδώ:
Εθνικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό .
KIDDO
To Κiddo σηματοδοτεί το νέο φιλόδοξο άνοιγμα του Φεστιβάλ Δράμας στις ταινίες με πρωταγωνιστές παιδιά και νέους. Επικεφαλής του προγράμματος θα είναι η καταξιωμένη Δραμινή ηθοποιός Έλενα Μαυρίδου, που εξηγεί το σκεπτικό πίσω από τη νέα αυτή πρωτοβουλία του Φεστιβάλ:
«Δεν υπάρχει πιο σύγχρονος άνθρωπος αυτή τη στιγμή από τα μικρά παιδιά που μπορούν και χειρίζονται τα ψηφιακά μέσα με άνεση και γνώση.
Εάν η γνώση αυτή στραφεί προς τις τέχνες μπορεί να δημιουργηθεί ένα φυτώριο καινούργιων καινοτόμων ιδεών. Η συναισθηματική νοημοσύνη και η κριτική ικανότητα των παιδιών δημιουργεί το έδαφος για τις κοινωνίες του μέλλοντος.
Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας μέσα από τη πολύχρονη εκπαίδευση στους μαθητές της Δράμας προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, παιδικές προβολές και παιδικά εργαστήρια κινηματογράφου.
Με χαρά ανακοινώνουμε το νέο διαγωνιστικό πρόγραμμα Kiddo για ταινίες από κινηματογραφιστές αλλά και από τα ίδια τα παιδιά και εφήβους.
Το διαγωνιστικό τμήμα απευθύνεται σε δημιουργούς για ταινίες για παιδιά & εφήβους με σύγχρονες θεματικές. Δίνεται επίσης την ευκαιρία σε μικρούς δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους. Ταινίες Φτιαγμένες από παιδιά για παιδιά, με στόχο να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να καλλιεργήσουν τη δική τους αισθητική αντίληψη.
Ο διαγωνιστικός χαρακτήρας έχει στόχο να προετοιμάσει τους νέους σινεφίλ αλλά και τους μελλοντικούς δημιουργούς στη τέχνη του κινηματογράφου».
SAVE THE DATE: το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας φέτος θα διεξαχθεί στις 4-10 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει Κυριακή.
Το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία, είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας.
Κομβικό σημείο συνάντησης σκηνοθετών και επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου, το Φεστιβάλ Δράμας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας στους διαγωνιζόμενους μια ευκαιρία να διεκδικήσουν τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA)
Περισσότερες πληροφορίες:
info@dramafilmfestival.gr (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)
Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575
Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309
- Facebook: https://www.facebook.com/dramafilmfestival/
- Instagram: https://www.instagram.com/dramafilmfestival/
- Youtube: https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival/
- FilmFreeway: https://filmfreeway.com/dramafilmfestival
- Hashtag: #dramafilmfestival & #DISFF45
Drama International Short Film Festival
Ευάννα Βενάρδου
Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Evanna Venardou
Press Office
Τ: +30 6932 906657
——————————————–
ΕΛΕΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Γεννήθηκε στη Δράμα. Απόφοιτη του Κ.Θ.Β.Ε. Υπήρξε φοιτήτρια του ΑΠΘ στο τμήμα Θεατρολογίας. Είναι ιδρυτικό μέλος του ¨Χώρος¨ (Εταιρεία θεάτρου).
Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.
*Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις:
Βάτραχοι (Frogs) , Αντιγόνη ( Adigoni) Golfο 2.3 beta, Golfo director΄s cut, Απόκοπος , ( Apokopos ) Λιωμένο Βούτυρο ( Melted Butter) , Recycle , Erofili synopsis, Τέλος (The end), Greek freak , Δόν Κιχώτης, Βόυτσεκ κ.α.
Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Σίμο Κακάλα, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Dominik Moll , Mustafa Avkiran, Σωτήρη Χατζάκη, Βίκτωρα Αρδίτη, κ.α
Με παραστάσεις έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ:
Sibiu Festival (Romania), Tampere International Theatre Festival-(Finland), Dialog festival- Wroslaw (Poland), International Street Artist Festival-Szczecin- (Pοland), Heidelbergerstuckemarkt-Heidelberg (Germany), Blagoevgrad Festival- (Bulgaria), Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κ.α
*Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες: Μονή σειρά μαργαριτάρια- Βασίλη Κεχαγιά -Ν-orasis ΕΤ-1 (2005) Ultimate Substance’ London at Lisson Gallery as part of the group show, The Magic of the State directed by Kirschner and David Panos (2012) Μedea Melea- Χρήστος Καράμπελας (festival corner-festival de cannes 2014) Οχθες- Πάνος Καρκανεβάτος ( 2015) Black box- Ανθή Τσιρούκη (festival corner-festival de cannes 2018) Ράγες- Ελίνα Φέσσα (2017)
EDEN- Dominik Moll- Lupa Film & Atlantique & Port au Prince- Arte (2019)
Idedity Πάνος Παππάς και Δέσποινα Χαραλάμπους (2019) κ.α
Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας «Μελίνα Μερκούρη» 2008, Βραβείο ερμηνείας «Κάρολου Κουν» 2008 – Ένωση κριτικών θεάτρου και Μουσικής. Υποψήφια για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κούν για τη παράσταση ¨Ο Λάμπρος¨απο την Ένωση κριτικών θεάτρου και Μουσικής.
Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για ελληνική ταινία μικρού μήκους Νύχτες πρεμιέρας- για τη ταινία Ράγες της Ελίνα Φέσσα (2017) .
Πρωταγωνιστεί στη σειρα «Σώσε Με»(ANT1+).
Το 2018 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής βραβείων του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.
*Έχει εργαστεί πάνω στην διασκευή θεατρικών έργων και τη δημιουργία εκ νέου έργων για τη σκηνή, στις παραστάσεις: Λιωμένο Βούτυρο του Σάκη Σερέφα (δραματουργική διασκευή της ίδιας πάνω στο θεατρικό έργο ,στο υλικό έρευνας του συγγραφέα που αφορούσε την αληθινή ιστορία, την νουβέλα, το κινηματογραφικό σενάριο που προϋπήρχαν) , Recycle” –Εθνικό θέατρο , ¨Το Τέλος¨-Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (δημιουργία έργων μέσα από τη διαδικασία συγγραφής έργου και από τεχνικές του devised theatre), Ανεμοδαρμένα ύψη- Θέατρο Χώρος (μεταφορά λογοτεχνικού έργου για τη σκηνή- επιχορηγούμενη από το υπουργείο Πολιτισμού), Ερωφίλη- Χορτάτσης- Φεστιβάλ Αθηνών κ.α
*Σκηνοθέτησε το Περιμένοντας το Γκοντό του Σ.Μπέκετ (2018), την Πτέρυγα (2020) και την Κοκκινοσκουφίτσα και τα άγρια φύλλα (2020), Ο Λάμπρος του Δ. Σολωμού (2021), Άλκηστις του Ευριπίδη(2022)Ρωμαίος και Ιουλιέτα Straight Outta Verona (2022)
*Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στην ανώτερη Δραματική Σχολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης» και στην Τεχνών 100 του Λάκη Λαζόπουλου.
Αυτήν την περίοδο είναι σε διαδικασία προετοιμασίας της σκηνοθεσίας για την παράσταση “Βάκχες” του Ευριπίδη (η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.