Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Το ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων και ανακαινίσεις κλινικών στη Θεσσαλονίκη

Οι ατελείωτες λίστες χειρουργείων (πάνω από 5.000 στο Παπανικολάου και πάνω από 10.000 στο Παπαγεωργίου) δεν οφείλονται μόνο σε ελλείψεις χειρουργικών αιθουσών, αλλά πρωτίστως στην τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Υγείας – Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Γελούν και τα ντουβάρια των νοσοκομείων στο άκουσμα της κυβέρνησης ότι θα ανακαινιστούν! Ορισμένα στοιχεία που φανερώνουν την πραγματικότητα: Τη δεκαετία που πέρασε 2 νοσοκομεία της πόλης έκλεισαν (Παναγία και Λοιμωδών). Την ίδια περίοδο αρκετές δομές της Α’βάθμιας φροντίδας «έσβησαν» από τον χάρτη. Στα εναπομείναντα νοσοκομεία η επιβάρυνση ήταν τεράστια αφού η βαθιά υποστελέχωση που μαστίζει το ΕΣΥ δεν κρύβεται. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (που αγγίζουν τις 8 ώρες). Αυτό συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία είτε είναι παλιά, είτε νεότερα και κατασκευασμένα με σύγχρονες υποδομές. Άλλωστε η αναμονή δε δημιουργείται μόνο από την έλλειψη χώρων. Οι χώροι και τα ιατρεία δεν μπορούν να εξετάσουν και να θεραπεύσουν αυτόματα τους ασθενείς, χρειάζονται προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου υπήρχαν τέτοιες κτιριακές βελτιώσεις αλλά πάντα ήταν μικρότερες από αυτές που χρειάζονται…

Οι ατελείωτες λίστες χειρουργείων (πάνω από 5.000 στο Παπανικολάου και πάνω από 10.000 στο Παπαγεωργίου) δεν οφείλονται μόνο σε ελλείψεις χειρουργικών αιθουσών, αλλά πρωτίστως στην τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστική ήταν η ακύρωση χειρουργείου μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ακόμα πιο υποκριτικό είναι ότι στις ίδιες χειρουργικές αίθουσες θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία αφού για να γίνει κάτι τέτοιο, το ήδη εξαντλημένο λιγοστό προσωπικό θα πρέπει να επεκτείνει κι άλλο το ωράριό του, με το “τυράκι” τάχα της αύξησης εισοδήματος… Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας σε βάρος της δωρεάν προκαλεί αντιφάσεις και δυστοκίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναζήτηση ογκολογικού ραντεβού σε πρωινό ιατρείο οδηγεί σε αδιέξοδο, το οποίο αυτόματα λύνεται όταν η αναζήτηση στραφεί σε απογευματινό. Την ίδια ώρα, η αναμονή για ογκολογικό χειρουργείο σε ουρολογικά περιστατικά αγγίζει τον ένα χρόνο και τα γυναικολογικά ογκολογικά κάποιους μήνες. Ούτε οι αναμονές για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία δεν είναι θέμα κτιριακής υποδομής αλλά απουσίας Α’βάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και Ιατρεία στις γειτονιές).

Άλλωστε αυτό είναι το «Νέο-ΕΣΥ»:η προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας. Με νοσοκομεία – επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τους νόμους της αγοράς, όπου ό,τι κοστίζει δε θα προτιμάται και όταν θα υπάρχει η ανάγκη για να αξιοποιείται, θα χρυσοπληρώνεται από τους ασθενείς είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει χαμηλό κόστος για να μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν κερδοφορία και να αυτοχρηματοδοτούνται όπως ορίζουν οι πολιτικές της ΕΕ. Απαιτεί λιγότερο και κακοπληρωμένο προσωπικό με ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης, απαιτεί χρηματοδότηση όταν δε μπορεί να καλύψει τα έξοδα και τότε εμφανίζονται ως «μεσσίες» οι διάφοροι δωρητές οι οποίοι καθαγιάζονται στα νερά της «φιλευσπλαχνίας», ενώ στην πραγματικότητα επιστρέφουν ένα ελάχιστο τμήμα από τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζόμενων και από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία τους έχουν χαρίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Έτσι θα χτιστούν και τα νέα νοσοκομεία που αδιαμφισβήτητα έχει ανάγκη ο λαός και η περιοχή: με συγχρηματοδοτήσεις και όρους επιχειρηματικότητας. Ο τρόπος λειτουργίας θα βάζει φραγμό στην ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών αφού ο στόχος δε θα είναι να καλύπτονται αλλά να υποτάσσονται αυτές οι ανάγκες με στόχο την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματιών. Βασική στόχευση των κυβερνώντων και όλων όσων υπηρετούν αυτήν την πολιτική είναι να απεμπλέκεται όλο και περισσότερο ο κρατικός κορβανάς από την χρηματοδότηση της υγείας για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφόρο για αυτούς, την Υγεία.

Ο λαός έχει πληρώσει ήδη πολλές φορές τα νοσοκομεία. Έχει πληρώσει και για εκατοντάδες δομές και για χιλιάδες υγειονομικούς, αλλά μόνο στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεν πάνε τα λεφτά του. Ο μόνος δρόμος είναι οι εργαζόμενοι με τον οργανωμένο αγώνα τους να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις από τη στρατηγική που υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων. Η λύση βρίσκεται στη σύγκρουση με την πολιτική που μετατρέπει το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια δυναμώνοντας και ενισχύοντας παντού το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση σε αυτόν τον δρόμο και δίνει προοπτική με την πρότασή του κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία – Πρόνοια και την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος υγείας, με έμφαση στην πρόληψη που θα οδηγήσει στην πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Το Γραφείο Τύπου

Της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας

banner-article

Ροη ειδήσεων