Ελλάδα Κοινωνία

Πάτρα: Tα κάλαντα της ντροπής! / Aνάγκασαν 35χρονο Ρομά να τα ψάλει γονατιστός

Ενας 35χρονος αναγκάστηκε να ψάλει τα κάλαντα γονατιστός, ενώ κάποιος από την… ομήγυρη του έριξε εύφλεκτο υγρό και έβαλε φωτιά, και η… πλάκα ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι εκείνος «ζήτησε να πει τα κάλαντα», ότι «κανείς δεν τον ανάγκασε να γονατίσει», ότι «κανείς δεν τον προσέβαλε».

Αγανάκτηση και θλίψη από την έκταση που έχει λάβει στις μέρες μας ο κοινωνικός κανιβαλισμός προκαλεί από χθες το εξευτελιστικό περιστατικό στην Πάτρα, όπου ένας 35χρονος, «χάριν αστεϊσμού» και «προς τέρψιν της παρέας», αναγκάστηκε να ψάλει τα κάλαντα γονατιστός και σηκώθηκε μόνο εφόσον κινδύνευσε να καεί ζωντανός, μόλις κάποιος από την… ομήγυρη του έριξε εύφλεκτο υγρό και έβαλε φωτιά. Η ηθική παρακμή των συμμετεχόντων, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, αφού κάποιος από την παρέα κινηματογράφησε το περιστατικό και έκρινε ότι άξιζε να ανέβει ως ιστορία (story) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Εκεί εντοπίστηκε, ευτυχώς, από ευαισθητοποιημένους σε θέματα βασανισμού πολίτες, οι οποίοι κατέφυγαν στην τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος» που ανέδειξε το θέμα και έτσι κινητοποιήθηκαν τελικά και οι διωκτικές αρχές, ενώ για την υπόθεση ενδιαφέρον έδειξε και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που παρενέβη κι έδωσε εντολή να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό κακοποίησης. Ταυτόχρονα όμως, όπως φαίνεται, εκκίνησαν και οι παράλληλοι μηχανισμοί «ξεπλύματος» των δραστών του περιστατικού, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, έγινε μέσα σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της αχαϊκής πρωτεύουσας και κάποιοι από τους παρόντες θεωρούνται σημαίνοντες παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.

Ενώ λοιπόν αρχικά όλοι αναφέρονταν σε σοκαριστικό περιστατικό με θύμα έναν «35χρονο Ρομά» με «μειωμένη αντίληψη», ο οποίος ύστερα από όσα υπέστη διαμαρτυρήθηκε και απείλησε τους δράστες με μηνύσεις, σταδιακά με διαρροές γινόταν γνωστό ότι στην κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία ισχυρίστηκε ότι εκείνος «ζήτησε να πει τα κάλαντα», ότι «κανείς δεν τον ανάγκασε να γονατίσει», ότι «κανείς δεν τον προσέβαλε» ούτε «μείωσε την προσωπικότητα και την τιμή» του και ότι μαζεύονταν εκεί συχνά και έκαναν πλάκες.

«Το έκανα από μόνος μου και εκείνη την ημέρα είχα πιει λίγο παραπάνω. Η φωτιά δεν ήταν πάνω μου αλλά στο πάτωμα και δεν έχω τραυματιστεί. Μου έδωσαν χρήματα που είπα τα κάλαντα. Δεν επιθυμώ την ποινική δίωξη κανενός», φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει πει στην κατάθεσή του, ενώ την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο 35χρονος πήγαινε συχνά στην αντιπροσωπεία «για να παίρνει σίδερα» και γνώριζε τους δράστες τους οποίους κατονόμασε στους αστυνομικούς «με τα μικρά τους ονόματα». Σύντομα εξάλλου έγινε γνωστό και το δικό του όνομα και το μεσημέρι το θύμα δήλωνε ενώπιον των καμερών: «Επειδή εγώ ήπια δυο τσίπουρα, έγινε αυτό το πράμα» κι ότι «από καλαμπούρι, έπαιξα».

● Αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα για τη ρατσιστική κι απάνθρωπη πράξη

Την οργή και τον αποτροπιασμό της εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, καταγγέλλοντας τον αντιτσιγγανισμό, που τροφοδοτεί πράξεις όπως αυτή. «Αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων», τονίζει η Συνομοσπονδία.

Το ρατσιστικό περιστατικό δείχνει ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή και γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων.
Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε σχόλιό του έκανε λόγο για «ρατσιστικό περιστατικό» που δείχνει «ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή» και «γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων», ενώ καταδίκασε την «πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφ’ ενός να στοχοποιούνται και αφ’ ετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως», ενώ παράλληλα «τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση».

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου, μαζί με τον Μάρκο Κουτρουμπάνο, εκπρόσωπο των Ρομά, και τον δικηγόρο Βασίλη Μάρκου, που συναντήθηκαν χθες με τον διευθυντή της Ασφάλειας Πατρών, υπογραμμίζουν πως «σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, βρίσκεται σε κάποια οικονομική εξάρτηση με τους δράστες και εμφανίζεται να ανασκευάζει τα λεγόμενά του στην κατάθεσή του προς τις αρχές, […] όλοι οι υπόλοιποι γινόμαστε μάρτυρες μιας υπόθεσης που ξεκίνησε τελείως διαφορετικά, ενώ παραμένουν ζωντανές στη μνήμη οι εικόνες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο από τους δράστες πριν τις κατεβάσουν». Στην ανακοίνωσή του εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αχαΐας επισημαίνει πως «η ενέργεια αυτή […] δείχνει ότι ο κοινωνικός εκφασισμός είναι παρών και παράγει κτηνωδία σε βάρος του Ρομά, του αδύναμου, του διαφορετικού».

Πράξη «ακραία ρατσιστική και απάνθρωπη» χαρακτηρίζει τα γεγονότα της Πάτρας το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητώντας άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση και υπογραμμίζοντας πως «όσο η πολιτεία κωφεύει στην ανάγκη μακρόπνοης πολιτικής αποδοχής και κοινωνικής συμπερίληψης των Ρομά, ο σε βάρος τους ρατσισμός εδραιώνεται».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικές αρχές της πόλης, στο προανακριτικό υλικό που απέστειλαν χθες στην Εισαγγελία Πατρών, εκτός από την κατάθεση του 35χρονου συμπεριέλαβαν το βίντεο που γυρίστηκε και φωτογραφικό υλικό, ενώ αναμένουν την κρίση του εισαγγελέα εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για το αυτόφωρο αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Τέλος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, Γιώργος Μπισμπίκης, έδωσε χθες εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το περιστατικό, με πηγές από την Εισαγγελία να αναφέρουν ότι ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα και την κατάθεση του 35χρονου, η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος, τόσο ως προς την επικίνδυνη σωματική βλάβη όσο και ως προς το ενδεχόμενο παράβασης του νόμου περί ρατσιστικής βίας.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας