Ρεπορτάζ Συνεντευξεις

ΜΑμΑ / Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη – Εύη Ακρίβου. Δυο ακούραστες δημιουργικές μάνες στη μάχη του Αυτισμού / Συνέντευξη στη Δήμητρα Σμυρνή

// Με αφορμή τη σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, αναδημοσιεύεται η περυσινή συνέντευξη του Συλλόγου ΜΑμΑ, που δόθηκε στη faretra.info //

Πριν από χρόνια ο Αυτισμός ήταν μια πραγματικότητα που την βίωναν στη Βέροια οι οικογένειες των παιδιών που είχαν σχέση με το Φάσμα, αφήνοντας εμάς τους υπόλοιπους απληροφόρητους για τον καθημερινό τους αγώνα.

Οι μανάδες των παιδιών αποφάσισαν να κάνουν τη μεγάλη έξοδο στην κοινωνία, ενημερώνοντας και ζητώντας ευκαιρίες και για τα δικά τους παιδιά σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Ο δυναμισμός τους, η επιμονή και οι αντοχές τους έκαναν το θαύμα. Η αρχή έγινε με την ίδρυση του Συλλόγου ΜΑμΑ. (Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό). Σιγά σιγά πέτυχαν πολλά από όσα διεκδικούσαν. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, το ξεκίνημα, όμως, έχει γίνει και η συνέχεια φαίνεται ελπιδοφόρα.

Πώς είναι η ζωή με ένα αυτιστικό παιδί; Ποιες οι ανάγκες του, ποιες οι ιδιαιτερότητές του; Πόσο κοστίζει ψυχικά στην οικογένεια το μεγάλωμά του; Ποιος ο ρόλος της κοινωνίας και της Πολιτείας;

Η Πρόεδρος του Συλλόγου ΜΑμΑ, Ελένη Γεωργιάδου Στεφανάκη και η Αντιπρόεδρος Εύη Ακρίβου, δυο δυναμικές, ακούραστες  και δημιουργικές μάνες, μάχονται γενναία εδώ και χρόνια, για να χαρίσουν στα παιδιά τους και σ’ όλα τα παιδιά του Φάσματος στον τόπο μας μια διαφορετική ζωή, αυτήν που δικαιούνται.

Μιλούν στη Φαρέτρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, την αφιερωμένη στον Αυτισμό, στις 2 Απρίλη. Μιλούν για τον αγώνα τους  με αφοπλιστική ειλικρίνεια και γενναιότητα. Είμαστε δίπλα τους!

…………………..

Έχετε καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια όχι απλά να κάνετε γνωστή στην κοινωνία της πόλης την ιδιαιτερότητα των ατόμων με Αυτισμό, αλλά να συγκροτηθείτε σε Σύλλογο, να διεκδικήσετε, και  στη συνέχεια να κερδίσετε πολλά απ’ όσα δικαιωματικά ανήκουν στα άτομα αυτά. 

Ας ξεκινήσουμε όμως από την ίδια τη φύση του Αυτισμού. Η εμπειρία σας είναι άμεση και η κατάθεσή της σημαντική. Τι είναι, λοιπόν, Αυτισμός, πότε εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα σ’ ένα παιδί, με πόση συχνότητα παρουσιάζεται στον γενικό πληθυσμό, μπορεί να προβλεφθεί ο Αυτισμός κατά την κύηση;

Ο όρος ΔΑΦ (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος) περιγράφει ένα ευρύ φάσμα νευρο-αναπτυξιακών διαταραχών με 2 κοινά χαρακτηριστικά:1. Τη διαταραγμένη κοινωνική αλληλεπίδραση, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία 2.Τα περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή, που τυπικά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 χρόνων της ζωής. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων στο φάσμα που τα συμπτώματα δεν εκδηλώνονται νωρίς και η επίσημη διάγνωση μπορεί και γίνεται και μετά από τα 7+ χρόνια ενός παιδιού.

Είναι μια νευρολογική δυσλειτουργία που επιδρά στην λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Ένας στους  150 Έλληνες, περίπου, παρουσιάζει αυτισμό, ενώ περίπου το 70% των ατόμων με αυτισμό παρουσιάζει ταυτόχρονα διαφορετικής σοβαρότητας νοητική υστέρηση. Το 20% νοητικές λειτουργίες σε φυσιολογικό επίπεδο και το υπόλοιπο 10% υψηλό επίπεδο νοητικών δεξιοτήτων. Εμφανίζεται σε ποσοστό 4/1 σε αγόρια από κορίτσια και δεν έχει επιλεκτικότητα σε φυλές, εθνικότητες, οικονομικά επίπεδα.  Παρόλο που η επιστήμη έχει εξελιχθεί, δυστυχώς οι προγεννητικοί έλεγχοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν στοιχεία του αυτισμού, όπως γίνεται σε άλλες μορφές αναπηρίας. Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται …βελτιώνεται. Γεννιέσαι με αυτισμό και πεθαίνεις με αυτισμό.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα αυτιστικό παιδί στην καθημερινότητά του;

Τα προβλήματα είναι πολλά  και ανάλογα με το πόσο χαμηλά ή ψηλά βρίσκεται στο φάσμα. Αν ένα άτομο είναι χαμηλής λειτουργικότητας έχει προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτονομίας, δηλαδή αδυνατεί να ντυθεί μόνο του, να φάει μόνο του,να κάνει μπάνιο κτλ.

Ένα παιδί υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να παρακολουθεί σχολείο τυπικής ανάπτυξης (σχολείο γενικής εκπαίδευσης, αλλά δυσκολεύεται πολύ στον τομέα της επικοινωνίας και  της κατανόησης των κοινωνικών σχέσεων.Όλα τα παιδιά του φάσματος έχουν αισθητηριακές ελλείψεις που μπορεί να τα οδηγήσουν σε δύσκολες και ακραίες συμπεριφορές, σε εμμονές και σε ρουτίνες, που ακολουθούν με ευλάβεια.

Αυτά όλα είναι εξουθενωτικά και για το ίδιο το άτομο του φάσματος που τα βιώνει αλλά και για την οικογένειά του. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει στην εξέλιξη του ατόμου με αυτισμόκαι το επίπεδο των ικανοτήτων να επικοινωνεί και με την χρήση του προφορικού λόγου.

Με ποιους τρόπους αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στο μέτρο, βέβαια, του δυνατού;

Τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται καταρχήν με την πρώιμη παρέμβαση. Η πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί, ώστε η παρέμβαση να ξεκινήσει άμεσα. Ο χρόνος που προηγείται και ακολουθεί την διάγνωση μέχρι και την έναρξη της οποιασδήποτε πρώιμης  παρέμβασης είναι σημαντικός και πολύτιμος.

Η αποδοχή της διάγνωσης από την πλευρά του γονέα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Όσο πιο  γρήγορα το αποδεχτεί ο γονέας, τόσο το καλύτερο για το παιδί και τη μελλοντική του πορεία. Η αποδοχή είναι ο μισός δρόμος. Μαζί με το παιδί εκπαιδεύεται και ο γονέας, ώστε να μάθει να ζει στον κόσμο του αυτισμού.

Η ειδική εκπαίδευση  και αγωγή είναι απαραίτητη όπως και τα προγράμματα λογοθεραπείας και εργοθεραπείας. Εξίσου βοηθητική είναι και η συμβουλευτική υποστήριξή  ή και η ψυχοθεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν και καινούριες μέθοδοι, όπως η μουσικοθεραπεία, η ίπποθεραπεία, η ενασχόληση με αθλήματα, όπως το κολύμπι. Η αντιμετώπιση του αυτισμού είναι εκπαιδευτική κυρίως και σε μερικές περιπτώσεις και φαρμακευτική.

Ισχύει η άποψη που διατυπώνεται, σε ταινίες κυρίως, γύρω από ειδικές νοητικές ικανότητες, με τις οποίες είναι προικισμένα κάποια απ’ αυτά τα παιδιά, όπως για παράδειγμα η φωτογραφική μνήμη;

Ναι, υπάρχουν παιδιά στο φάσμα με πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης, παιδιά με εξαιρετικές ικανότητες  να απομνημονεύουν σελίδες βιβλίων, δρομολόγια τρένων ή λεωφορείων, να μιλούν πολλές γλώσσες, να είναι πολύ ικανοί μουσικοί, κτλ.

Να τονίσουμε όμως ότι τα παιδιά αυτά αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Συνήθως ο αυτισμός συνοδεύεται από νοητική υστέρηση ή μαθησιακές δυσκολίες.

Ποια είναι η σχέση των παιδιών αυτών με παιδιά του ίδιου φάσματος και ποια με τα άλλα παιδιά;

Εξαρτάται πάλι  από τη λειτουργικότητα του αυτισμού. Επιθυμούν να συναναστραφούν και να παίξουν με τους φίλους τους ή τα άλλα παιδιά, αλλά δεν ξέρουν πώς. Γιατί, όπως είπαμε, δεν μπορούν να κατανοήσουν και να συγκρατήσουν τους κανόνες, για να αναπτύξουν τις κοινωνικές σχέσεις και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα άλλα παιδιά σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.

Και περνάμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της οικογένειας. Πώς αντιμετωπίζει η οικογένεια- μητέρα, πατέρας, αδέλφια και σπανιότερα κηδεμόνες-  την καθημερινότητα ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα; Ποια είναι τα δυσκολότερα σημεία, εκείνα που εξαντλούν την οικογένεια;

Η οικογένεια πραγματικά εξουθενώνεται από τις δυσκολίες που παρουσιάζει το μεγάλωμα ενός αυτιστικού ατόμου. Το μεγαλύτερο βάρος το σηκώνει η μητέρα. Ουσιαστικά δεν μπορείς ως οικογένεια να έχεις τα αυτονόητα. Διακοπές, ταξίδια, επισκέψεις φίλων  κ.α και αυτό, γιατί ένα παιδί στο φάσμα δεν δέχεται εύκολα τις αλλαγές, έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που πρέπει να ακολουθήσει.

Το άτομο στο φάσμα χρειάζεται βοήθεια και επίβλεψη 24 ώρες το 24ωρο. Ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειών που μεγαλώνουν άτομο ή άτομα στο φάσμα είναι μονογονεϊκές .Συνήθως η μάνα μένει μόνη να μεγαλώνει το παιδί της ή τα παιδιά της που βρίσκονται στο φάσμα, χωρίς βοήθεια από το κράτος αλλά και από την οικογένειά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχοσύνθεσή της. Πολύ δύσκολο είναι και για τα αδέλφια των παιδιών μας, αφού οι στρεσσογόνες καταστάσεις που βιώνουν μέσα στην οικογένεια είναι αρκετές και στερούνται πολλά από αυτά που κάνουν συνήθως οι φίλοι τους με τις οικογένειές τους. Τα αδέλφια των παιδιών μας είναι οι αφανείς ήρωες.

Επομένως η δημιουργία του κδαπ αμεΑ Μ.Α.μ.Α για τα παιδιά αυτά και στη συνέχεια το σπίτι της ΜΑμΑ δημιούργησε κάποια ψυχική ανάταση και σε κείνα και σε σας. Πώς τα καταφέρατε;

Η δημιουργία του κδαπ αμεΑ Μ.Α.μ.Α και του σπιτιού της Μ.Α.μ.Α υπήρξε σωτήρια για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα καταφέραμε με υπομονή, επιμονή και ενημέρωση. Ήταν και είναι ένας μεγάλος αγώνας για τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας, γιατί έπρεπε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια, που το ίδιο το κράτος βάζει, όσον αφορά τη δημιουργία δομών. Βέβαια, εδώ θα τονίσουμε για ακόμη μια φορά την κατανόηση και βοήθεια του Δήμου μας με την παραχώρηση των πρότυπων χώρων του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας, αλλά και τη βοήθεια της Αντιπεριφέρειας.  Αρωγοί στην προσπάθειά μας ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχός μας κύριος Βοργιαζίδης. Συνοδοιπόροι μας η Εκκλησία, η τοπική κοινωνία της Βέροιας και όχι μόνο, οι φορείς, οι φίλοι, οι οικογένειες μας. Η αλληλοϋποστήριξη  και κατανόηση ανάμεσα στα μέλη –γονείς του συλλόγου μας, με τους οποίους έχουμε κοινούς στόχους και όνειρα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!

Τι προσφέρει το κδαπ αμεα Μ.Α.μ.Α  στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και ποιες ακόμη δράσεις κάνουν την κοινωνικοποίηση αυτή πληρέστερη;

Τα προγράμματα του κδαπ αμεα Μ.Α.μ.Α  δίνουν στα παιδιά μας τη δυνατότητα:

  • Να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και να αναπτύσσουν την επικοινωνία, την έκφραση και τη συνεργασία.

  • Να μαθαίνουν στρατηγικές διαχείρισης  συμπεριφοράς και δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης μέσα από προγράμματα ημιαυτόνομης διαβίωσης .

  • Να έρχονται σε επαφή με την κοινότητα μέσα από προγράμματα εξωτερικών δράσεων αναπτύσσοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

  • Να συμμετέχουν σε προγράμματα αισθητικής αγωγής που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο και εικαστικά, όπως επίσης και σε εργαστήρια μαγειρικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγράμματα εκγύμνασης και  μουσικοκινητικής αγωγής, εργαστήριο παλαίωσης  και ντεκουπάζ.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις ομάδες κοινωνικοποίησης, τις εκδρομές, τις βόλτες στην πόλη, τα βοηθούν να ενταχθούν και να ενσωματωθουν στην κοινότητα και να γίνουν μια παρέα. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά μας έχουν γίνει φίλοι μεταξύ τους και περνούν ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές μαζί.

Το κδαπ στελεχώνεται από μια υπέροχη  διεπιστημονική ομάδα, που στηρίζει, εκπαιδεύει και βοηθά ουσιαστικά τα παιδιά μας.

Τι προσφέρει το Σπίτι της ΜΑμΑ σε σας, που το στήσατε; Πόσο διευκολύνει τον αγώνα σας;

Στο σπίτι της Μ.Α.μ.Α δημιουργούμε καινούργια όνειρα για τα παιδιά μας, που στόχο έχουν την  εκπαίδευση τους μέσα από προγράμματα κοινωνικοποίησης και ημιαυτόνομης διαβίωσης. Προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για το επόμενο βήμα στη ζωή τους, όταν δεν θα ζουν με τις οικογένειές τους.

Απώτερος σκοπός μας είναι τα παιδιά μας, να εξοικειωθούν και να προσαρμοστούν με ευθύνες αλλά και με δραστηριότητες της καθημερινότητας σε ένα στεγαστικό πλαίσιο και να οδηγηθούν στην κοινωνική ενσωμάτωση.

Μέσα από τα προγράμματα μας, τα παιδιά μας έχουν την ευκαιρία να γίνουν περισσότερο αυτάρκη και ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, ενισχύοντας την αυτονομία τους μέσα από καθημερινές δραστηριότητες και εξωτερικά προγράμματα κοινωνικοποίησης  και ένταξης στην πόλη και στην ευρύτερη κοινότητα.

Στο σπίτι  της Μ.Α.μ.Α  στεγάζονται  τα γραφεία του συλλόγου μας, (γραμματεία),ενώ παρέχονται εξειδικευμένα προγράμματα συμβουλευτικής για τους γονείς που έχουν παιδιά στο φάσμα, για τα αδερφια, για τους  νέους γονείς που μόλις έχουν λάβει διάγνωση για το παιδί τους, για τους εκπαιδευτικούς που έχουν στην   σχολική  τάξη  μαθητή, που ανήκει στο φάσμα. Ταυτόχρονα λειτουργεί γραφείο εθελοντισμού (εγγραφή νέων εθελοντών), ενώ παρέχεται και εκπαίδευση εθελοντών.

Πόσα ακόμη πιστεύετε πως είναι απολύτως απαραίτητα για τα παιδιά;

Απολύτως απαραίτητο για τα παιδιά μας είναι ένα κέντρο ημέρας εξειδικευμένο για τα άτομα του φάσματος και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.Για τα άτομα υψηλής λειτουργικότητας είναι απαραίτητη η επαγγελματική κατάρτιση και η εύρεση   εργασίας στην οποία με επίβλεψη θα μπορούν να προσφέρουν.

Όπως είπατε προηγουμένως η τοπική κοινωνία και οι Αρχές της ανταποκρίθηκαν. Ποια ανταπόκριση, όμως, βρήκατε από την Πολιτεία; Πιστεύετε πως η Πολιτεία οφείλει κι άλλα στην αντιμετώπιση του Φάσματος του Αυτισμού;

Η τοπική κοινωνία της Βέροιας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το σύλλογό μας και τους ευχαριστούμε όλους για την αγάπη, τη στήριξη και την αποδοχή. Προηγουμένως αναφερθήκαμε στη βοήθεια που δεχτήκαμε από το Δήμο και τη Περιφέρεια.

Η Πολιτεία, όμως, πρέπει να κάνει πολλά ακόμη. Από το να δημιουργήσει δομές ειδικής αγωγής αξιοπρεπείς κτηριακά, με στελεχωμένο εξειδικευμενο προσωπικό, μέχρι να απορροφήσει ευρωπαϊκά προγράμματα για όλα τα ΑμεΑ και όχι μόνο για τα άτομα του φάσματος, ώστε να ζήσουν τα ίδια τα άτομα και οι οικογένειές τους μια αξιοπρεπή και όμορφη ζωή.

Προγραμματίζετε δράσεις, που φωτίζουν το μέχρι τώρα σκοτεινό τοπίο του Αυτισμού. Ποιες είναι αυτές, πότε θα πραγματοποιηθούν;

Ο σύλλογός μας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τα  άτομα του φάσματος του αυτισμού, μεταδίδει δυναμικά  το μήνυμα της αποδοχής με  μια σειρά δράσεων, γιατί μέσα από τη διαφορετικότητα αναδεικνύεται η μοναδικότητα που κρύβουμε μέσα  μας!

Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την συμπερίληψη, την αποδοχή και την αφύπνιση!

  • Την 1η Απριλίου ρίχνουμε φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα του φάσματος, φωταγωγώντας το σπίτι της Μ.Α.μ.Α στη Μητροπόλεως 32, συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια του οργανισμού ‘Autism Speaks – Light it up blue –Ανάβω ένα μπλε φως για τον αυτισμό’. Γνωστά κτήρια, μνημεία, μουσεία, οικήματα, εγκαταστάσεις  κ.α  ανά την υφήλιο φωταγωγούνται μπλε και άνθρωποι όλων των ηλικιών φορούν το μπλε του αυτισμού, με σκοπό να μεταδώσουν την αγάπη και την αποδοχή για τα άτομα του φάσματος.

  • Στις 2 Απριλίου στις 11 το πρωϊ, από το μπαλκόνι του σπιτιού της  Μ.Α.μ.Α  στη Μητροπόλεως,  τα παιδιά μας θα αφήσουν μπλε και πολύχρωμα μπαλόνια στον ουρανό με μηνύματα αγάπης και αποδοχής.

  • Στις 2 Απριλίου, ο σύλλογός μας με έργο των παιδιών μας, συμμετέχει σε έκθεση ζωγραφικής στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Αντιπροσωπεία του συλλόγου μας θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), σε συνεργασία με τα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ‘Σείριος’ που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο  Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης).

  • Στις 3 Απριλίου στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν  κολυμβητικοί  αγώνες αγάπης, ενότητας και αποδοχής στη μνήμη του αδικοχαμένου θύματος οπαδικής βίας, Άλκη Καμπανού, με αποδέκτη τη Μ.Α.μ.Α. Οι αγώνες θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα της Εθνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας και  της Περιφέρειας Κεντροδυτικής Μακεδονίας (αθλημάτων υγρού στίβου)με συμμετοχή κολυμβητικών σωματείων από τη Θεσσαλονίκη και των όμορων νομών αλλά και κολυμβητικού σωματείου ΑμεΑ. Στόχος της εκδήλωσης είναι να μεταδώσουμε το μήνυμα της ενότητας, της αγάπης αλλά  και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ο σύλλογός μας, τα παιδιά μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτές θα παρευρεθούν  τιμώντας τη μνήμη του Άλκη .

  • Στις 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Βιωματικό Σεμινάριο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ελληνικής Αστυνομίας  Ν.Ημαθίας και του Κέντρου Μετεκπαίδευσης Ελληνικής Αστυνομίας Β.Ελλάδος .Το σεμινάριο θα απευθύνεται  σε εργαζόμενους στην Αστυνομία (Ασφάλεια ,τροχαία, ομάδα ΔΙΑΣ,  διοικητικοί  ) αλλά και σε αντιπροσωπεία του Πυροσβεστικού σώματος Ν.Ημαθίας. Το σεμινάριο θα έχει θέμα ‘Πρακτικές Τεχνικές Επικοινωνίας με άτομα του φάσματος’

  • Συνεργασία με τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας(Τ.Ο.Β) στα πλαίσια της δράσης ‘Ανθισμένες Ροδακινιές’. Η Μ.Α.μ.Α θα συμμετέχει στο διαγωνισμό φωτογραφίας του Τ.Ο.Β με συμμετοχή των παιδιών μας. Μέσα από φωτογραφικά καρέ θα αναδείξουμε τη μαγεία του αυτισμού στο πανέμορφο τοπίο με τις ανθισμένες ροδακινιές, συμμετέχοντας στην υπέροχη δράση του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας. Τα  φωτογραφικά pics θα παρουσιαστούν σε έκθεση σε συνεργασία με τον  Τ.Ο.Β .

  • Παράλληλα με τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, θα ξεκινήσει και η ανοιξιάτικη –πασχαλινή μας έκθεση με χειροποίητες δημιουργίες από τους ωφελούμενους από το εργαστήριο παλαίωσης του κδαπ ΑμεΑ Μ.Α.μ.Α και από τις χρυσοχέρες αγαπημένες εθελόντριες φίλες του συλλόγου μας!

Η πασχαλινή μας έκθεση θα διαρκέσει από την 1η  μέχρι και την  20η Απριλίου στο Σπίτι της Μ.Α.μ.Α στη Μητροπόλεως 32 ,1ος όροφος .

Στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού αφυπνίζει και ευαισθητοποιεί. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο εσείς οι γενναίες και ακούραστες μανάδες αυτών των παιδιών;

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού δεν είναι μια ημέρα γιορτής, αλλά μια ημέρα ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, στον ρατσισμό και στον στιγματισμό που βιώνουν τα άτομα του φάσματος αλλά και οι οικογένειές τους.

Ο αυτισμός μάς αφορά όλους! Ό,τι  δε φαίνεται δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει! Είναι χρέος  μας να κάνουμε την αόρατη αυτή  διαταραχή …ορατή! Δεν είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή ειδικές ικανότητες… είναι άτομα που  έχουν τις ίδιες ανάγκες με όλους μας. Δεν θέλουν να διαφέρουν από όλους τους υπόλοιπους, αλλά να κάνουν όλα όσα μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία, στον πολιτισμό… στη ζωή. Δεν θέλουν παρηγοριά, αλλά πραγματικές  λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, με ίσες ευκαιρίες, όπως όλοι μας!

Είναι οι  γείτονές μας, οι συμμαθητές μας, οι συμφοιτητές μας, οι συνάδελφοί μας, οι καθηγητές μας, οι φίλοι μας !Μπορεί να τους συναντήσετε να παίζουν στις  παιδικές χαρές, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ, να κάνουν βόλτες στις πλατείες. Έχετε περισσότερες πιθανότητες, από όσες φαντάζεστε, να συναναστραφείτε  στη ζωή σας με ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας, αλλά να ενημερωνόμαστε.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας