Επιστήμη Υγεία

Μάντσεστερ – Αισιοδοξία για επιθετική μορφή καρκίνου / Του είχαν δοθεί 12 μήνες ζωής και είναι πλέον υγιής 

Ένας άνδρας στον οποίο είχε δοθεί ένας χρόνος ζωής μετά τη διάγνωση μίας επιθετικής μορφής καρκίνου είναι πλέον καθαρός από την ασθένεια, χάρη σε μια βρετανική δοκιμή εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής.

Ο Ρόμπερτ Γκλιν, 51 ετών, δηλώνει πως «δεν θα ήταν εδώ» αν δεν υπήρχαν τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της δοκιμής ανοσοθεραπείας που διεξήχθη από το Christie NHS Foundation Trust στο Μάντσεστερ.

Ο 51χρονος διαγνώστηκε με καρκίνο χοληδόχου πόρου (χολαγγειοκαρκίνωμα) μία ημέρα πριν από τα 49α γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020, μετά από έντονο πόνο στον ώμο του, ο οποίος τον έκανε να μην μπορεί να κοιμηθεί. Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσής του, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στα επινεφρίδια και στο συκώτι του, με όγκους πολύ μεγάλους για να χειρουργηθούν. Χαρακτηρίστηκε ως στάδιο 4, με δυσοίωνη πρόγνωση.

«Ζήτησα από τη γιατρό μου να είναι ειλικρινής και να μου πει πόσο καιρό θα είχα αν συνέχιζα όπως ήμουν, και μου είπε 12 μήνες», λέει ο ίδιος, σύμφωνα με τη Guardian.

Περίπου 1.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με χολαγγειοκαρκίνωμα κάθε χρόνο. Για εκείνους -όπως ο Γκλιν- των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, μόνο ένας στους 50 (2%) έζησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή του, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες που επικαλείται το Liver Cancer UK.

Ο Γκλιν παραπέμφθηκε στο Christie, όπου κρίθηκε καλός υποψήφιος για να συμμετάσχει σε κλινική δοκιμή ενός ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου που έχει ήδη εγκριθεί για χρήση στον καρκίνο του πνεύμονα, των νεφρών και του οισοφάγου. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Η ανάλυση του όγκου του Γκλιν πριν από τη θεραπεία έδειξε ότι είχε υψηλό φορτίο μεταλλάξεων (μεγάλος αριθμός γενετικών μεταλλάξεων στα κύτταρα), γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η θεραπεία αυτή συνδυάστηκε με τη συνήθη χημειοθεραπεία.

Είναι πλέον καθαρός από καρκίνο

Ο όγκος στο ήπαρ του συρρικνώθηκε από 12 εκατοστά σε 2,6 εκατοστά, ενώ ο όγκος στα επινεφρίδια συρρικνώθηκε από 7 εκατοστά σε 4,1 εκατοστά. Αυτό σήμαινε ότι ο Γκλιν ήταν σε θέση να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Απρίλιο για την αφαίρεση των όγκων του.

Οι χειρουργοί βρήκαν μόνο νεκρό ιστό, πράγμα που σήμαινε ότι η θεραπεία είχε σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα. «Δεν βρήκαν καθόλου ενεργά καρκινικά κύτταρα. Εξέτασαν τους όγκους δύο φορές επειδή δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», δήλωσε ο ίδιος.

«Μία από τις νοσοκόμες στο Christie είπε ότι ήταν θαύμα. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη -είμαι ένας συνηθισμένος τύπος- αλλά είναι σίγουρα αξιοσημείωτο. Χωρίς τη δοκιμή δεν θα ήμουν εδώ», πρόσθεσε.

Από την εγχείρησή του τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Γκλιν δεν χρειάστηκε άλλη θεραπεία και οι τριμηνιαίες εξετάσεις του δείχνουν ότι είναι καθαρός από καρκίνο.

banner-article

Ροη ειδήσεων