Αγροτικά Νάουσα

Α. Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας: “Ευχές σ’ όλο τον κόσμο / συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας”

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας  “ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ” εύχεται σε όλον τον κόσμο χρόνια πολλά με υγεία και αγωνιστική διάθεση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα με τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναδείξαμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγροτοπαραγωγούς  ροδακίνων, μήλων, κερασιών  και άλλων προϊόντων  της περιοχής μας και όλης της χώρας.

Βασικότερα προβλήματα το υψηλό και δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής  με το πανάκριβο πετρέλαιο,  φυτοφάρμακα, λιπάσματα την τεράστια αύξηση στο αγροτικό ρεύμα που σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων,  την απληρωσιά που βασιλεύει, τη μη κάλυψη ζημιών από τον ΕΛΓΑ (π.χ βροχοπτώσεις)  τις πετσοκομμένες  αποζημιώσεις μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις,  κάνουν τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας απαγορευτική.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τη νέα ΚΑΠ  παρά την ωραιοποίησή της από την κυβέρνηση,  αφού προβλέπει την κατάργηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε μια σειρά προϊόντα όπως τα μήλα, ροδάκινα  κ.α (παρά τις περσινές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι αυτή θα δίνεται μέχρι το 2027), την οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων του πρασινίσματος κτλ.

Στο πρόσφατο  μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό λάβαμε τη δέσμευση από τον ίδιο ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου  θα είχαμε ανακοίνωση σχετικά με το ποσό και τη μορφή αναπλήρωσης για το χαμένο εισόδημα που με βάση τα στοιχεία που έχει και το υπουργείο στη διάθεση του ανέρχεται σε 400 ευρώ το στρέμμα . Αν και πέρασαν αρκετές μέρες ακόμη δεν έχουμε δει κάποια ανακοίνωση από του υπουργείο παρά μόνο  κάποιες διαβεβαιώσεις. Ανησυχούμε ιδιαίτερα καθώς έχουμε μπει στις χειμερινές εργασίες. (κλαδέματα, καταστροφή υπολειμμάτων, χειμερινούς ψεκασμούς  κ.α)    Αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας καθώς έχουμε μείνει χωρίς εισόδημα.

Καλούμε άμεσα η κυβέρνηση

  • Να προχωρήσει στην ανακοίνωση του ποσού που θα καλύψει στα μήλα ανά στρέμμα με βάση τα στοιχεία που έχουμε δώσει που να καλύπτει την απώλεια εισοδήματος .
  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα .
  • Να μην υπάρξει  κανένας αποκλεισμός από την ενίσχυση σε καμία περιοχή και ποικιλία .

Συνεχίζουμε με αγωνιστικό σταθμό την πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που θα πραγματοποιηθεί 8  Ιανουαρίου στην Νίκαια της Λάρισας 12 το μεσημέρι για συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Καλούμε όλους τους αγρότες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα  της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων (ΠΕΜ ).

 24/12/2022                                                                    

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ             

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας