Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Τοπικά

Βέροια – Βιβλιοπαρουσίαση: Άννα Σελίδου “Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα” / Ο μεγάλος κόσμος μέσα από τον μικρόκοσμο του παραμυθιού

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε το παραμύθι της Άννας Σελίδου “Το σώμα και το στόμα και η μπάμπω Τερηδόνα”, εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ.

Στην παρουσίαση συνεργάστηκαν ο Σύλλογος Κοινωνικής παρέμβασης “Έρασμος” και ο Οδοντιατικός Σύλλογος Ημαθίας.

Ένα Βιβλίο και CD με αφήγηση και πρωτότυπα τραγούδια σε σύνθεση του Χρήστου Παπαδοπουλου. Την εικονογράφηση έκανε η ζωγράφος Ανδρονίκη Μπαμπαράτσα.

Παραμύθια κυκλοφορούν πολλά και ιδιαίτερα αυτές τις  γιορτινές μέρες έχουν την τιμητική τους. Το παραμύθι όμως της Άννα Σελίδου είναι κάτι διαφορετικό. Η διαφορετικότητα του δεν οφείλεται μόνο στο cd που το συνοδεύει και το κάνει πιο πλούσιο, αφού το λόγο  και την εικόνα τα συνοδεύει η μουσική και το τραγούδι, και μάλιστα με πολύ ελκυστικό τρόπο, αλλά στο μήνυμα που περνάει στους αναγνώστες του, κάνοντάς τους να σκέφτονται βαθύτερα πάνω στα πράγματα. Μια εικόνα του μεγάλου κόσμο μέσα από τον μικρόκοσμο του παραμυθιού. Φυσικά όλα αυτά χωρίς να χαθεί η μαγεία του παραμυθιού, όπως αποδείχτηκε στη βιβλιοπαρουσίαση σήμερα το απόγευμα.

Εκπροσωπώντας τον ‘Έρασμο” που ήταν εκεί, η Όλγα Σαββίδου προλόγισε κάνοντας το πορτρέτο της συγγραφέως, της Άννας Σελίδου, που έχει ταυτίσει τον εαυτό της με το εθελοντισμό. Οδοντίατρος η κ. Σελίδου, αλλά και με θεατρικές σπουδές και δράση, ενεργοποιημένη σε χώρους που ένιωθε πως μπορεί να προσφέρει, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ναϊρόμπι της Κένυας, και με ενεργό συμμετοχή στις ανάγκες των Γιατρών του Κόσμου, σίγουρα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη περίπτωση συγγραφέως.

Η Αλίκη Καλοΐδου, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, τον οποίο εκπροσωπούσε,  μίλησε για το βιβλίο, όπως το είδε και ως οδοντίατρος και ως αναγνώστρια, λέγοντας: ‘Όταν κανείς αγαπά τη δουλειά και τους ανθρώπους προχωρεί έτσι, όπως η κ. Σελίδου”.

Επισημαίνοντας η Αλίκη Καλοΐδου την επίδραση που θα έχει ένα τόσο καλογραμμένο βιβλίο στην συμπεριφορά των παιδιών απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η υγιεινή των δοντιών τους, έδωσε την υπόθεση του παραμυθιού, που κάνει την είσοδο του αναγνώστη στο θέμα εξαιρετικά εύκολη και χαριτωμένη μέσα από πρόσωπα – σύμβολα.

“Είναι ένα βιβλίο που το χαρακτηρίζει η εμπειρία της συγγραφέως ως οδοντογιατρού και η ευαισθησία της ως ανθρώπου” ολοκλήρωσε η κ. Καλοΐδου.

Η Έφη Γώτη, εκπαιδευτικός, Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας,  χαρακτήρισε το βιβλίο κείμενο Παιδικής Λογοτεχνίας με ιδιαίτερα στοχαστική προσέγγιση και γλώσσα ποιητική.

Με ήρωες ολοζώντανους, όπου ο εχθρός του “κάστρου”, η τερηδόνα, χρησιμοποιεί ποικίλους και σαφώς πλάγιους  τρόπους, για να το κατακτήσει, αποδυναμώνοντας τους “φρουρούς” του, η κ. Γώτη προχώρησε στο δεύτερο επίπεδο, το δυσκολότερο, που όμως περνάει στα μικρά παιδιά αβίαστα, στο επίπεδο του μεγάλου κόσμου.

Σε έναν κόσμο, όπου η διαφήμιση και το κέρδος γύρω μας, ιδιαίτερα μέσα από την πρακτική των μίντια, ανατρέπουν τις στέρεες αξίες της ζωής, η λύση είναι η γνώση και η συνεργασία που οδηγεί στην αξία της Δημοκρατίας.

“Από την Τέχνη πηγάζει η ομορφιά, αφήνοντας σημάδια στην ψυχή μας” συμπλήρωσε η κ. Γώτη για το βιβλίο.

Η Άννα Σελίδου, εμφανώς συγκινημένη, γιατί ήταν σε ένα περιβάλλον όπως της Βέροιας, που την αγαπά και με ανθρώπους του”Έρασμου”, με τους οποίους τη συνδέει φιλία χρόνων, μίλησε για τη σύλληψη του βιβλίου της και τα στάδια μέσα από τα οποία ολοκληρώθηκε.

Δηλώνοντας τον θαυμασμό της για την αξέχαστη “Λιλιπούπολη”, που υπήρξε γι’ αυτήν πρότυπο παιδικού βιβλίου, με στόχο της να πετύχει κάτι ανάλογο, αλλά με τις δικές της σκέψεις και μηνύματα, μίλησε για την πορεία του στησίματος αυτού του παραμυθιού, που το ένιωσε ως χρέος απέναντι στα παιδιά.

Χρησιμοποιώντας τη λέξη “παραβολή” για τον τρόπο που θέλησε να ενεργοποιήσει τη σκέψη των παιδιών, πέρα από τη χαρά της απόλαυσης του λόγου, της εικόνας και της μουσικής του, επεσήμανε:  “Έχουμε χρέος να λέμε την αλήθεια στα παιδιά, όμως πάντα με γλυκό τρόπο, δεν πρέπει να τα τρομάξουμε”.

Μιλώντας για τη σημασία του εθελοντισμού, που βρήκε αντίκρυσμα και στην έκδοση του βιβλίου της μέσα από τη συνεργασία, έδωσε τις έννοιες με τις οποίες η πλοκή και η δομή του παραμυθιού οδηγεί τα παιδιά, (με όπλο τη σκέψη), στην ελεύθερη βούληση και διαδοχικά στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

“Αυτός ο κόσμος πρέπει να γίνει καλύτερος. Είναι χρέος μας. Τον οφείλουμε στα παιδιά μας. Ευχαριστώ τον Έρασμο και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο. Όσο για το βιβλίο, εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να διαβαστεί. Αυτός είναι ο στόχος” έκλεισε λέγοντας.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ