Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις Πολιτισμός

Ο Φερνάντο Μποτέρο, το ανθρώπινο σώμα και ο “παράδεισος” του καλλιτέχνη

Ο Φερνάντο Μποτέρο, ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ζωγράφους του κόσμου σήμερα, ξεκίνησε από μια μικρή πόλη της Κολομβίας κατακτώντας το κόσμο της Τέχνης με  ένα χαρτί, που κανείς δε θα τολμούσε να παίξει, αυτό της αποτύπωσης του υπερφυούς ανθρώπινου σώματος, κόντρα στα πρότυπα της εποχής.

Περνώντας από τον κόσμο της Γλυπτικής με επιτυχία, όπου έδωσε στο χώρο σημαντικά έργα, η ζωγραφική βρίσκει στο πρόσωπό του τον εκφραστή της διαφορετικότητας στο θέμα της απόδοσης του ανθρώπινου σώματος, φτάνοντας στην αντίπερα όχθη της ομορφιάς.

Ο κόσμος του Μποτέρο είναι ο κόσμος ενός νοητού παράδεισου, όπου οι πρωτόπλαστοι απολάμβαναν τους καρπούς του, σε ένα κλίμα άφατης ψυχικής ευφορίας!

Οι δικοί του ήρωες, άντρες και γυναίκες, αποτελούν μια κοινωνία που χαίρεται τη ζωή, με σώματα που σφύζουν από ζωντάνια και που τα υπερβολικά κιλά τους δεν αποτελούν γι’ αυτούς πρόβλημα! Το αντίθετο! Εντάσσονται στη χαρά της ζωής!

Συγκροτούν λαϊκές μπάντες, χορεύουν, ράβουν στα μικρά τους εργαστήρια, χαίρονται τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς κόμπλεξ, χωρίς “μη”, χωρίς στερητικούς κανόνες.

Σαφώς και γνωρίζει την αρμονία της απόλυτης ομορφιάς, όπως την απέδωσαν τόσοι και τόσοι καλλιτέχνες στους αιώνες. Σαφώς και θα μπορούσε να την αποδώσει και ο ίδιος. Δε θέλησε. Θέλησε με το έργο του να περάσει ένα μήνυμα ελευθερίας και αυτοπεποίθησης σ’ έναν κόσμο, αυτόν της Δύσης, όπου τα πρότυπα, ειδικά στον γυναικείο κόσμο, έγιναν βραχνάς, καθώς ταυτίστηκαν με τις αναλογίες των μοντέλων.

Αυτήν τη δυστυχία της στέρησης, της δίαιτας που έγινε κανόνας ζωής, ανατρέπει ο Μποτέρο με την υπερφυή πλαστικότητα των μορφών του, όπου η σάρκα που περισσεύει εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια του θεατή των έργων του , καθώς βλέπει τα υπέροχα χρώματα και τη χαρά που αναδίδουν.

Οι αποδέκτες της Τέχνης του σταματούν μπροστά στους πίνακές του, χαμογελούν για λίγο, αλλά ξαναγυρίζουν στους κανόνες τους… Έστω ένα διάλειμμα. Κέρδος κι αυτό!

Άλλωστε, η Τέχνη είναι ιαματική!

……………………..

*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρεν-θέσεις.

………………………

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας