Takis: Η Γλυπτική, η Φύση και η Φυσική – Τεχνολογία και Τέχνη
Παρόλο που ο γλύπτης Τάκης ή Takis, όπως υπέγραφε τα έργα του, δεν είναι γνωστός στο πλατύ κοινό της Ελλάδας, ενώ είχε καθιερωθεί Έξω, το έργο του, όταν γίνεται γνωστό στον καθένα, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει.
Γιατί; Γιατί συνδυάζει σε μια ταυτόσημη μορφή δημιουργίας την Τεχνολογία με την Τέχνη, κάτι όχι συνηθισμένο.
Γεννημένος το 1925 στη Χαλκηδόνα και περιπλανώμενος στις ΗΠΑ, για να καταλήξει τελικά στο Παρίσι, όπου θα τιμηθεί αργότερα ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του, ο Τάκης περνά από τη μελέτη της αρχαιοελληνικής γλυπτικής και επιστήμης στον Τζιακομέτι, για να δώσει τελικά το δικό εικαστικό σύμπαν, συνδυάζοντας την Τέχνη με την Επιστήμη και τη Φύση με τη Φυσική.
Καθώς τα γλυπτά του συνδυάζουν τον μαγνητισμό με την τέχνη και τον ήχο και δημιουργούν νέες διαστάσεις στο εικαστικό γίγνεσθαι, ο Τάκης τιμάται όχι μόνο με ατομικές εκθέσεις στον τόπο του αλλά και στο Παρίσι και στο Χιούστον των ΗΠΑ, και μάλιστα με απόδοση τιμών από τον ίδιο τον τότε Πρόεδρο Μιτεράν.
Παίρνοντας υπόψιν το “κανείς προφήτης στον τόπο του”, το ότι έργα του Τάκη τοποθετήθηκαν σε σημαντικά σημεία της Αθήνας και έγινε ατομική του έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας του Ιδρύματος Νιάρχου, όπου αναδείχθηκαν στον απέραντο χώρο του, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σ’ έναν διεθνή καλλιτέχνη, που ευτυχώς αναγνωρίστηκε και εδώ πριν από το θάνατό του, το 2019 στα 93 του χρόνια.
Όσο για τον άνθρωπο Τάκη, έργα του πουλήθηκαν, για να δοθεί το μεγάλο ποσόν από την πώλησή τους στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και η φράση του “Μόνο αν επιστρέψει η μητριαρχία και οι γυναίκες κλείσουν τους άντρες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Η γυναίκα είναι η Φύση και αποκλείεται να τη βλάψει. Ο άντρας είναι απλώς ένα μόριό της, μία σταγόνα σπέρμα”, είναι χαρακτηριστική για το πώς βλέπει τη φύση και τον Κόσμο.
……………………
*Οι «Παρενθέσεις» είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές, σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα, λειτουργώντας σαν παρεν-θέσεις.
………………………………….
………………………………..