Γράμματα & Τέχνες Μουσική Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

“Μπίλλυ & Μπέλλου” – Δυο μουσικά πορτρέτα σε μια συναυλία αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Αφιερωμένη η χθεσινή μέρα στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας πραγματοποίησε συναυλία στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με θέμα «BILLIE & BELLOU: ΔΥΟ ΖΩΕΣ, ΔΥΟ ΖΑΡΙΕΣ», υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Ισότητας Φύλων σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α. και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Στον γεμάτο από κόσμο χώρο της Στέγης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα προλογίζοντας αναφέρθηκε στο έργο που προσφέρει στην κοινωνία της πόλης το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου, τονίζοντας πως το φαινόμενο της βίας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την παιδεία και την συνειδητοποίηση από όλους της πληγής που προκαλεί στην κοινωνία.

Η Αντιδήμαρχος έκλεισε με το σύνθημα της ημέρας που πρέπει να γίνει σύνθημα όλων: “Η δύναμή μας είναι στο εμείς!”.

Με λόγο, που έγινε δύο ξεχωριστές φωνές, μία για την Μπίλλυ και μία για την Μπέλλου, η βραδιά συνδύασε τις εξομολογήσεις τους γύρω από τη ζωή τους, που είχαν παράλληλες κατευθύνσεις σε πολλά σημεία, με την παρουσία τους στο τραγούδι, η μία στην Αμερική, η άλλη στην Ελλάδα.

Πού μπορούσαν να συναντηθούν νοητά;  Στην περιθωριακή ζωή που έζησαν και οι δύο, στο πείσμα να αντέχουν κάθε αντιξοότητα και ανάμεσά σ΄αυτές και τη βία, και στο καινούριο που έφερνε η κάθε μια στον μουσικό της χώρο.

Οι δύο μουσικοί, ο ταλαντούχος και καταξιωμένος πια στο χώρο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης με το πιάνο του, ο  Πάρης Τσενεκλίδης άψογος με το κοντραμπάσο του και η Ζωή Μάντζου με τη φωνή και την ξεχωριστή της σκηνική παρουσία, έκαναν ένα τρίο που προσπάθησε να ενώσει τα δύο πορτρέτα σε ένα ενιαίο σύνολο. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Γιατί; Επειδή ο χώρος της Μπίλυ, η τζαζ, είναι ένας χώρος εκ διαμέτρου αντίθετος από τον χώρο του ρεμπέτικου.
Διαφορετικοί οι δύο τόποι, διαφορετικοί οι άνθρωποι, διαφορετικοί οι καημοί των δύο λαών. Το αν τα πορτρέτα των δύο γυναικών έχουν κοινά στοιχεία, δε σημαίνει πως είναι εύκολο να βρεθούν και τα μουσικά νήματα που συνδέουν τις δύο καλλιτέχνιδες.

Αυτό προσπάθησαν να κάνουν οι τρεις καλλιτέχνες μέσα από έναν πειραματισμό, που σίγουρα έδειξε το πάθος τους για πρωτότυπη αντιμετώπιση των μέχρι τώρα δεδομένων.

Κανείς δεν αμφισβητεί τις προθέσεις τους και το ταλέντο τους.  Το πείραμα, όμως, το οποίο έκρυβε πίσω του πολλή φαντασία, πολλή τόλμη και προπαντός πολλή δουλειά, ίσως δεν μπόρεσε να συγκινήσει και να πείσει.

Αυτό όμως δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την προσπάθεια ανοίγματος καινούριων δρόμων, όπως ταιριάζει στους νέους ανθρώπους να κάνουν.
.
Φωτογραφίες: faretra.info
.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας