Διατροφή Υγεία

«Ενίσχυση» εγκεφάλου

Τα συστατικά των τροφίμων εισέρχονται στο αίμα και φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και λειτουργούμε.

Ο εγκέφαλός μας, άρα, είναι κυριολεκτικά ό,τι τρώμε. Είναι, επίσης, δυνατό να αυξήσει κανείς την «ισχύ» του εγκεφάλου του καταναλίσκοντας συγκεκριμένα τρόφιμα. Η τροφή λειτουργεί σαν φάρμακο που επιδρά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ερευνες κυρίως για την ευεργετική επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ενισχύουν την άποψη ότι για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου πρέπει να τον εφοδιάσουμε με τα κατάλληλα τρόφιμα. Είναι, πλέον, αποδεδειγμένο ότι τα τρόφιμα που καταναλίσκουμε επιδρούν στις σκέψεις, στη συμπεριφορά, στη διάθεσή μας, ακόμα και στη μνήμη μας.Η συμβολή τους είναι πολύ σημαντική.

Από έρευνες σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους απεδείχθη ότι συγκεκριμένες ουσίες, συστατικά των τροφίμων, των ποτών, των βοτάνων, των μπαχαρικών μπορούν να τονώσουν τη μνήμη, να καταπολεμήσουν το στρες, ακόμα και την άνοια. Θα πρέπει, λοιπόν, να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας συγκεκριμένα τρόφιμα κ.λπ. προκειμένου να βελτιώσουμε τη μνήμη μας, να καταπολεμήσουμε το στρες και την άνοια, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας.

Η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και η έλλειψη άγχους επηρεάζουν, άμεσα, την αντιληπτική μας ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι η εξισορρόπηση των τεσσάρων αυτών σημαντικών παραγόντων μπορεί να καταστήσει περισσότερο βιώσιμες τις γνωσιακές ικανότητές μας, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από βλάβες κι από τις συνέπειες της αυξανόμενης ηλικίας (του γήρατος). Η φύση έχει προνοήσει να μας εφοδιάσει με πληθώρα τροφίμων, που μας εξασφαλίζουν έναν υγιή και λειτουργικό εγκέφαλο.

Είναι διαπιστωμένο ότι κάποια τρόφιμα βοηθούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα. Είναι, ήδη, πολύ γνωστά: η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί, το μπρόκολο, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κ.λπ. Ο εγκέφαλος, όντας το πιο σπουδαίο τμήμα του σώματός μας, είναι πολύ σημαντικό να τρέφεται σωστά. Εάν διαπιστώνουμε ότι η μνήμη μας, η συγκέντρωσή μας κ.λπ. υπολειτουργούν, πρέπει να αναζητήσουμε τρόφιμα που να ενισχύσουν την εγκεφαλική μας λειτουργία. Είναι δυνατό να ενισχύσουμε τον εγκέφαλό μας με σωστή διατροφή, με τακτική άσκηση, με επαρκή ύπνο και με έλλειψη άγχους.

Ακολουθούν, παρακάτω, κάποια από τα τρόφιμα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, που βελτιώνουν την εγρήγορση, τη συγκέντρωση και γενικά τη μνήμη: μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, ξηροί καρποί, αβοκάντο, πράσινο τσάι, κολοκυθόσποροι, μπανάνες, αυγά, κάρι, γιαούρτι, στρείδια, σολομός, λιπαρά ψάρια.

● Τρόφιμα για βελτίωση της συγκέντρωσης: Μειωμένη συγκέντρωση έχει αποδοθεί σε ανεπάρκεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β και σε μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων.

● Τρόφιμα για βελτίωση της διάθεσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης: Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα που καταναλίσκουμε επηρεάζουν τις σκέψεις, τη συγκέντρωση, τη συμπεριφορά, τη διάθεση, τη μνήμη μας. Τρόφιμα για βελτίωση της διάθεσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως, υψηλής ισχύος πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, βιταμίνη D, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά.

● Τρόφιμα για βελτίωση της μνήμης: Ερευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της μνήμης. Επίσης υποστηρίζεται ότι η μείωση της μνήμης μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων όπως: δενδρολίβανου, τουρμερικού (κουρκουμά), πράσινου τσαγιού, μήλου και χυμού μήλου, μπρόκολου, σταυρανθών λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καφέ κ.λπ.

● Τρόφιμα για βελτίωση της διάθεσης: Η κακή διάθεση έχει συσχετιστεί με την έλλειψη φολικού οξέος (βιταμίνη Β9), τυροσίνης (αμινοξύ), σεληνίου, ακόμα και ψευδαργύρου. Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) περιέχεται στα σπαράγγια, στα πορτοκάλια, στις μπανάνες, στο σπανάκι και στο μπρόκολο. Η τυροσίνη περιέχεται στα αυγά, στο γάλα, στο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια και στο τυρί. Το σελήνιο περιέχεται στον τόνο, στο αυγό, στα καρύδια. Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα στρείδια και τα μύδια που είναι από τις πιο πλούσιες πηγές του.

● Πληροφορίες από το βιβλίο «Λειτουργίες και Δυσλειτουργίες του Εγκεφάλου» της Αθηνάς Λ. Πέτρου, δρ χημικός, βιολόγος. Παραγωγή: Μ. Ρωμανός Ε.Π.Ε., Αθήνα 2020


Δενδρολίβανο

Eπιστημονική ονομασία ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός. Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από την Παναγία η οποία άφησε τον μανδύα της πάνω στον θάμνο.

Μέχρι το επόμενο πρωί τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.

Είναι εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό, ενώ ασκεί επίδραση και πάνω στην έκκριση της χολής. Χρησιμοποιείται κυρίως ως παυσίπονο. Ισχυρό εμμηναγωγό, επουλωτικό των πληγών, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό.

Κατά του χρόνιου κατάρρου των πνευμόνων, αντιρρευματικό. Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στον βήχα, στο άσθμα, σε βρογχίτιδες και στη γρίπη. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.*

● Πληροφορίες από την ιστοσελίδα «Εναλλακτική Δράση».

banner-article

Ροη ειδήσεων