Πολιτική

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ σχετικά τις υποκλοπές και τη χρήση κακόβουλων λογισμικών

Σχετικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων – υποκλοπών, τη χρήση κακόβουλων λογισμικών & τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ

  1. Νόμιμη κατά την ΕΕ η παραγωγή, εμπορία και διακίνηση κατασκοπευτικού λογισμικού – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τον απαράδεκτο κανονισμό

Στις 25/3/21 ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Κανονισμός 2021/821 για τα «είδη διπλής χρήσης» στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα «είδη κυβερνοεπιτήρησης», από τον οποίο συνάγεται ότι η παραγωγή, εμπορία, διακίνηση και εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το Pegasus, το Predator και δεκάδες άλλα που κυκλοφορούν, θεωρείται νόμιμη από τη νομοθεσία της ΕΕ. Ο κανονισμός υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ (δηλαδή κι από τον ίδιο τον Ν. Ανδρουλάκη) και καταψηφίστηκε μόνο από το ΚΚΕ. Έρχεται σε συνέχεια πολλών αντίστοιχων οδηγιών και νόμων σε ευρωενωσιακό και εθνικό επίπεδο για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών από διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας και κρατικές αρχές των κρατών-μελών. Όπως είναι για παράδειγμα -μεταξύ πολλών άλλων νομοθετημάτων- η επαίσχυντη οδηγία 2006/24/ΕΚ που επιβάλλει τη διατήρηση από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών των «μεταδεδομένων» όλων των πολιτών σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και την άμεση διάθεσή τους στις υπηρεσίες ασφαλείας. Οδηγία που ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το Ν. 3917/2011 του ΠΑΣΟΚ και που όλες οι κατοπινές κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ διατηρούν ανέπαφο.

  1. Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για το θέμα επανήλθε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στις 10/8/22, μετά την “ομολογία στην οποία υποχρεώθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ των επικοινωνιών του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη”, καταθέτοντας Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτήν ανέδειξε τις “επανειλημμένες «συνακροάσεις» τηλεφώνων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 2016 που έμειναν αδιερεύνητες από τη λεγόμενη «Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών – ΑΔΑΕ», επιβεβαιώνοντας το ρόλο της στη συγκάλυψη παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών”. Επίσης τις “αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ των επικοινωνιών δημοσιογράφων που κι αυτές συνοδεύτηκαν από την ενεργοποίηση του συστήματος παρακολούθησης Predator. Παρόμοιες περιπτώσεις παρακολουθήσεων με το λογισμικό spyware Pegasus αποκαλύφθηκαν και για τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ισπανίας. Στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για τη Γερμανική κυβέρνηση που αγόρασε το πιο πάνω κατασκοπευτικό λογισμικό το 2019, ενώ σε διαπραγματεύσεις για την απόκτησή του ήρθαν κι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Εσθονίας”.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν την Επιτροπή να τοποθετηθεί για “το γεγονός ότι το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο έχει ενσωματωθεί από τις κυβερνήσεις και στις εθνικές νομοθεσίες, έχει καταστήσει νόμο και επιτρέπει την γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τη συλλογή, επεξεργασία και ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της”.

  1. Η προμήθεια τέτοιων λογισμικών άφησε αδιάφορες τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες;

Στη συζήτηση στη βουλή, στις 26/8, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων – υποκλοπών ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για την χρήση κακόβουλων λογισμικών σε ευρωπαϊκές χώρες και για το ενδιαφέρον προμήθειάς τους από τις ελληνικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά είπε:

“Δεν ακούσαμε τίποτα για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τους νόμους στα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίοι επιτρέπουν σε ιδιωτικές εταιρείες με υπερσύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης, να συνεργάζονται με το κράτος. Και είτε να το πωλούν, είτε να το διαθέτουν επί πληρωμή στις υπηρεσίες τους.

Έτσι έχει ανοίξει ο δρόμος για τη γενικευμένη εφαρμογή λογισμικών τύπου «Predator» που κυκλοφορούν στην αγορά και αξιοποιούνται για το ξεκαθάρισμα πολιτικών, επιχειρηματικών, ακόμα και γεωπολιτικών «λογαριασμών»!

Αλήθεια τώρα για πρώτη φορά πληροφορηθήκατε την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου λογισμικού, του Predator και κάνετε σαν να πέσατε από τα σύννεφα; Πρώτη φορά μάθατε για τις δυνατότητές του οι οποίες ξεπερνάνε και την πιο αρρωστημένη φαντασία; Καθώς επιτρέπει στον χειριστή του να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών, αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών και δεδομένων ταυτότητας; Να παρακολουθεί οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω κινητού ή άλλης συσκευής ίντερνετ ή κοντά σε αυτήν, όπως οι συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα γραφείο ή και σε άλλο δωμάτιο;

Για τα υπόλοιπα τέτοιου τύπου λογισμικά, όπως το «Pegasus» και «Hrisaoras» επίσης δεν έχετε ακούσει τίποτα;

Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε ότι η προμήθεια ενός τέτοιου υλικού άφησε αδιάφορες τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες; Πως καμιά κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε τα τελευταία χρόνια να το αποκτήσει για λογαριασμό κρατικών μυστικών υπηρεσιών;

Αλλά χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει…

Εμείς θα επιμείνουμε.

Απλά ρωτάμε. Κι εσείς, πάλι απλά, μπορείτε να απαντήσετε:

  • Είχε ή δεν είχε δρομολογηθεί ακόμα επί προηγούμενων κυβερνήσεων η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες, ιδιαίτερα για παρακολουθήσεις δημοφιλών εφαρμογών όπως το Viber, το Messenger, το WhatsApp κ.ά., για τις «ανάγκες» της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.;
  • Είχε ή δεν είχε εξεταστεί η εφαρμογή τέτοιου λογισμικού στην Αγγλία και στην Ιταλία, όπως και η προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ;
  • Ήταν ή όχι στις προθέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, η προμήθεια ακόμα και του συστήματος «Predator»; Μήπως έκαναν και σχετικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για πιθανή αγορά του;
  • Ολοκληρώθηκε ή όχι αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ περίπου το 2020, με την προμήθεια λογισμικού «Pegasus» και «Hrisaoras»;”.
  1. Ο ευρωενωσιακός κανονισμός υπερέχει του εθνικού δικαίου – Αυτογελοιοποιούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που εξαγγέλλουν

Τέλος, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρενέβη στην αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις “προτάσεις” τους για τη λειτουργία της ΕΥΠ και για την απαγόρευση χρήσης λογισμικών τύπου Predator. Σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στην Καλαμάτα στις 12 Νοέμβρη, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:

“Και η ιστορία με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις που τώρα δήθεν ανακάλυψαν ορισμένοι, αναδύει όλη αυτή τη σαπίλα, ενός συστήματος που στο στόχαστρο του έχει πρώτα απ’ όλους τον “εχθρό λαό”.

Αλήθεια, πώς και τώρα όλοι τους θυμήθηκαν τα παράνομα λογισμικά τύπου Pretador; Και αναφέρομαι και στην κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Γιατί, αλήθεια, δε λένε κουβέντα για όλο αυτό το σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τις απαράδεκτες πρακτικές των παρακολουθήσεων; Μήπως γιατί, όλοι μαζί παρέα, το έχουν διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο, ψηφίζοντας νόμους, οδηγίες, κανονισμούς της ΕΕ;

Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε… Και ας κάνουν όλοι τάχα τους ανήξερους. Τους θυμίζουμε λοιπόν, κάτι που όλοι τους είχαν συμφωνήσει και ψηφίσει: Ότι η παραγωγή, εμπορία και διάθεση των λογισμικών παρακολούθησης, είναι «επιτρεπτή με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ», ο οποίος μάλιστα υπερέχει των νόμων του εθνικού δικαίου.

Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Ότι ο Κανονισμός υπερέχει, είναι παραπάνω από το νόμο περί επικείμενης απαγόρευσής τους στην Ελλάδα, που εξήγγειλε πριν μερικές μέρες ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως επίσης είναι παραπάνω και από τον ανάλογο νόμο που ζητάει ο κ. Τσίπρας. Και οι δύο τους ξέρουν τι ισχύει, αλλά για ξεκάρφωμα τα κάνουν αυτά, μετά την αυτογελoιοποίησή τους, μετά από όσα έχουν ψηφίσει και έχουν πει. Γιατί αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό, τον έχουν ψηφίσει όλα τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως “αθώες περιστερές”! Ακόμα κι αν κάποια λογισμικά τύπου Predator απαγορευθούν, θα λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα με ένα «φύλλο συκής». Αυτός είναι ο βούρκος κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα. Αλλά όσα «φύλλα συκής» κι αν βάλετε, δεν φτάνουν για να κρύψουν το βούρκο του συστήματος που όλοι σας υπηρετείτε”.

  1. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει όσα έχει αναδείξει το ΚΚΕ

Με την ανάρτηση του νομοσχεδίου για τη «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» στην ηλεκτρονική διαβούλευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχολίασε:

“Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών επιβεβαιώνει όλα όσα ανέδειξε το ΚΚΕ γι’ αυτή τη δυσώδη υπόθεση: Ότι, με ευθύνη της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, ανοίγουν νέοι αντιδραστικοί δρόμοι για τη θωράκιση και ενίσχυση του κράτους, των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής.

Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δε βάζει μόνο ταφόπλακα στην αλήθεια για τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά ενισχύει περαιτέρω όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο του “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”.

Αναβαθμίζει τη δράση της ΕΥΠ και τις λειτουργίες του αστικού επιτελικού κράτους, με σημαία την “εθνική ασφάλεια” του κεφαλαίου. Αυτή η “εθνική ασφάλεια” ορίζεται στο νομοσχέδιο της ΝΔ με τρόπο που αποκαλύπτει ότι από τη φύση της στοχεύει στον “εχθρό λαό”.

Όσο για τα κατασκοπευτικά λογισμικά με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όχι απλά δεν απαγορεύονται, αλλά με τον πλέον επίσημο τρόπο νομιμοποιούνται στα χέρια των κρατικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών.

Είναι “στάχτη στα μάτια” του κόσμου ότι όλος αυτός ο βούρκος του συστήματος -που στηρίζεται σε αντιλαϊκές συνταγματικές και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, στο “δίκαιο” της ΕΕ- μπορεί να πλαισιωθεί με ρυθμίσεις και όρους που δήθεν θα προστατεύουν το λαό και τα δικαιώματά του, όπως προβάλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μόνο ο λαός θα δώσει τη λύση, με την πάλη του ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ”.

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας