Βιβλίο Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκαν στη Βέροια δύο βιβλία του Ραϋμόνδου Αλβανού

Δύο βιβλία του Ραϋμόνδου Αλβανού  με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, για δύσκολες και ταραγμένες εποχές, παρουσιάστηκαν απόψε, 8 Νοεμβρίου στη Βέροια, στον Πολυχώρο “Ελιά”, σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, της Ε.Μ.Ι. Π.Η. και των εκδόσεων Επίκεντρο.

Τα βιβλία με τίτλους που από μόνοι τους παραπέμπουν στη βαρύτητα του περιεχομένου τους,  «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες – Κράτος και Πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου» και «Ο Ελληνικός εμφύλιος – Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες», παρουσίασαν σε πυκνό ακροατήριο οι: Δη­μή­τρης Πυ­ρι­νός, Δρ Ιστο­ρί­ας, Δι­ευ­θυ­ντής Σχο­λι­κής Μο­νά­δας, η Δρ. Ιστο­ρί­ας της Εκ­παί­δευ­σης Αντω­νία Χα­ρί­ση,  ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αναστασία Τανάμπαση, Δρ. Ιστο­ρί­ας της Εκ­παί­δευ­σης,η οποία ενημέρωσε το κοινό για το βιογραφικό του συγγραφέα, προσθέτοντας την πληροφορία ότι κείμενό του δόθηκε ως θέμα στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Σ.Φ.Η Ευγενία Καβαλάρη και ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας.

Ο Δημήτρης Πυρινός  εστίασε στη δυσκολία γραφής των δύο βιβλίων, που προσεγγίζουν και πυκνά ιστορικά γεγονότα και  με πολλαπλές ερμηνείες, αφού αγκαλιάζουν γεγονότα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα από το 1904 του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι και το 1949, που λήγει ο Εμφύλιος.

Με γραφή που τη χαρακτηρίζει η νηφάλια σκέψη και η αναλυτική προσέγγιση, το πρώτο βιβλίο είναι κλασικών προδιαγραφών και το δεύτερο πρωτοτυπεί με το να προσεγγίζει το θέμα του μέσα από ξεναγήσεις, που έκανε ο συγγραφέας στο Πάρκο της Εθνικής Συμφιλίωσης.

Στο πρώτο βιβλίο δίνεται το εθνικιστικό κλίμα που επικρατούσε την εποχή φέρνοντας αντιμέτωπους σλαβόφωνους και πρόσφυγες, καθώς διεκδικούσαν τη γη μέσα σ’ έναν χώρο πολυπολιτισμικότητας, με καίριο σημείο αναφοράς τη γλώσσα των σλαβόφωνων.

Την προσπάθεια του Κράτους να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ομάδων και στη γλωσσική  ομογενοποίηση μέσα από την παιδεία κυρίως, την παρατηρεί ο συγγραφέας να πραγματοποιείται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, σχολίασε ο Δημήτρης Πυρινός.

Πολύτιμο βιβλίο για μαθητές και φοιτητές χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο το δεύτερο , το σχετικό με τον Εμφύλιο, καθώς το δύσκολο αυτό θέμα αντιμετωπίστηκε από τον συγγραφέα μεθοδικά και συναρπαστικά.

Εκείνο στο οποίο επέμενε ο παρουσιαστής ήταν ο στόχος του βιβλίου, να οδηγήσει δηλαδή, μετά από 70 χρόνια, στην εθνική συμφιλίωση, με κλειδί την ενσυναίσθηση και την αυτογνωσία.

Η Αντωνία Χαρίση επεσήμανε τη διαφορετική οπτική που διαθέτει ο συγγραφέας στο πρώτο βιβλίο, πάνω στο θέμα των σλαβόφωνων , αλλά και τη δυσκολία να αποδοθούν τα γεγονότα, όταν είναι σχετικά πρόσφατα.

Η ίδια ξεκίνησε από το προσωπικό της βίωμα, καθώς μεγάλωσε σε χωριό της Ημαθίας, όπου η πολυπολιτισμικότητα ήταν έντονη, συνυπάρχοντας με ανθρώπους που δεν διέθεταν αυτογνωσία ως προς την ταυτότητά τους, αλλά και η Ελληνική Διοίκηση τους αντιμετώπιζε ως μειονότητα.

Το βιβλίο του συγγραφέα, κατέληξε η Αντωνία Χαρίση, καταφέρνει να συνδέσει το τοπικό με το γενικό και να οδηγήσει τελικά στο χάσμα του “Εμείς” και οι ‘Αλλοι”, που δημιουργεί από τη μια προβλήματα εθνικής ταυτότητας αλλά στη συνέχεια και πολιτικής ταυτότητας.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας επισημαίνοντας τον χαρακτήρα της προφορικότητας, με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο για τον Εμφύλιο, πρόσθεσε στα θετικά τη στρωτή από τον συγγραφέα αφήγηση των γεγονότων.

Μιλώντας ο ίδιος για την Ιστορία και για το ότι είναι προϊόν αναπόφευκτο της πάλης των κοινωνικών τάξεων σ’ όλες τις εποχές, έδωσε τη δική του άποψη για τον Εμφύλιο και τους στόχους του Δημοκρατικού Στρατού, που η πάλη του και οι στόχοι του δυσφημίστηκαν μέχρι τώρα συστηματικά, διαφωνώντας με την προσέγγιση του συγγραφέα.

Στη συνέχεια ο Ραϋμόνδος Αλβανός μίλησε για τις δυσκολίες της γραφής των δύο βιβλίων, κυρίως του πρώτου, το οποίο χαρακτήρισε έργο ζωής.  Σ’ αυτό το βιβλίο δήλωσε πως χρησιμοποίησε έννοιες της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και η προσέγγισή του βασίστηκε πάνω στο πώς σκέφτονται οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όταν λειτουργεί το πελατειακό σύστημα στις δικτατορίες.

Το βιβλίο του για τον Εμφύλιο το χαρακτήρισε βιβλίο του σήμερα και όχι του χθες. Μπορεί η Ιστορία να μας διαμορφώνει, αλλά εμείς είμαστε οι δημιουργοί της, πρόσθεσε.

Ξεκινώντας από τη μελέτη της Ιστορίας, που τον απασχολούσε από παιδί κατέληξε στη διαφορά πραγματικότητας και εικόνας της πραγματικότητας, σκέψη που οδηγεί και στο πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η ίδια η Ιστορία.

Για να κλείσει με μία πρόταση στο κοινό του: “Να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου, να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε π,ως αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους, γιατί όλοι εξελισσόμαστε”.

Ακολούθησε συζήτηση και στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας