Κοινωνία Υγεία

Φωνή φαρμακοποιών εν τη ερήμω / ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα!

Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%
Παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, λιγοστεύουν στα ράφια, λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις ελλείψεις σε περισσότερα από 400 φάρμακα που θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ ● Απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων προτείνει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός

Παρ’ όλο που είχε… αυτοαναγορευτεί προεκλογικά ως το κόμμα που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να μη… δίνει δεκάρα για τις ελλείψεις φαρμάκων, που ξεκίνησαν στις αρχές τους ‘22 και πλέον ξεπερνούν τους 400 κωδικούς. Διότι όταν ένας ασθενής χρειάζεται να πάει από φαρμακείο σε φαρμακείο, να διασχίσει χιλιόμετρα, από γειτονιά σε γειτονιά, και πάλι να μην καταφέρει να βρει το απαραίτητο για την υγεία του φάρμακο, τότε είναι βέβαιο ότι υπάρχει πρόβλημα. Κι όταν ο ασθενής αυτός είναι καρκινοπαθής ή καρδιοπαθής ή πρόσφατα χειρουργημένος ή ηλικιωμένος, η ταλαιπωρία γίνεται επικίνδυνη.

Οι ελλείψεις που έχει αναδείξει έγκαιρα η «Εφ.Συν.» («Επικίνδυνη έλλειψη σε 450 φάρμακα», 25/1, «Ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις», 3/3) αφορούν αναντικατάστατα φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά., σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), για τις οποίες «η πολιτεία δυστυχώς, παρ’ όλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια».

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς, αλλά δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά και καλούν «για άλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, να πάρουν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Παρέμβαση για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων καθημερινής χρήσης που «έχουν πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς» έκανε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός. «Υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που, επειδή είναι εμμονικά νεοφιλελεύθεροι και θεωρούν ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, αφήνουν χωρίς έλεγχο και κατασταλτική κρατική παρέμβαση τον κερδοσκοπικό μηχανισμό των παράλληλων εξαγωγών», σημειώνει, τονίζοντας πως «οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι εδώ και καιρό αναδεικνύουν το πρόβλημα αλλά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι τραγικά».

Ως «μόνη δραστική λύση σήμερα» προτείνει την «επ’ αόριστον απαγόρευση από τον ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά», επισημαίνοντας ότι «η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και βασική υποχρέωση της πολιτείας».

Οι παράλληλες εξαγωγές

Οι εξαγωγές των φαρμάκων επιτρέπονται μόνο στον βαθμό που υπάρχει κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, γίνονται νόμιμα, ακολουθώντας τους κανόνες του εμπορίου, ζήτηση-προσφορά, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων.

Παράδειγμα: Εισάγεται ένα φάρμακο στη χώρα μας που κοστίζει 1-2 ευρώ, παραμένει για μία νύχτα σε μια φαρμακαποθήκη και την άλλη μέρα επανεξάγεται στη Γερμανία, όπου η τιμή του είναι 25 ευρώ. Τη διαφορά μοιράζονται οι φαρμακαποθήκες (Ελλάδας και Γερμανίας), το κράτος φαίνεται ότι κάνει «εξαγωγές» και ωφελείται πολιτικά, ενώ και οι φαρμακοβιομηχανίες εξυπηρετούνται, αφού γνωρίζουν ότι ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ταυτόχρονα στην Ελλάδα που κάνει 50 ευρώ και στη Γερμανία που κάνει 200. Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας