Άρθρα Κόσμος

“Πολιορκία, εκκενώσεις και σενάρια” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

.
Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε χθες στις τέσσερις προσφάτως προσαρτημένες στη Ρωσία περιοχές, εν αναμονή της φημολογούμενης σφοδρής αντεπίθεσης των Ουκρανών, ένδειξη πως το Κρεμλίνο «καίγεται» να διατηρήσει την κυριαρχία τους ● Σε ετοιμότητα σχέδια εκκένωσης πόλεων από αμάχους.

Η πολυαναμενόμενη στη Δύση νέα μεγάλη αντεπίθεση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών για την ανακατάληψη της Χερσώνας δεν ξεκίνησε τελικά χθες – το μόνο που συνέβη ήταν μια αναγνωριστική προσπάθεια προώθησης δύο ταγμάτων πεζικού και μερικών δεκάδων αρμάτων μάχης στην περιοχή του Μπερισλάβ, περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως της Χερσωνας, που αποκρούστηκε με ευκολία από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία.

Οι Ρώσοι, πάντως, θεωρούν βέβαιη μια νέα επίθεση στην περιοχή μέσα στις επόμενες ημέρες, και πάντως πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, καθώς εκτιμούν -δικαίως ή αδίκως- ότι η όλη επιχείρηση αποτελεί «παραγγελιά» του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να δείξει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι η κολοσσιαία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο δεν έχει πάει χαμένη. Ετσι, ο Πούτιν συγκάλεσε χθες έκτακτο πολεμικό συμβούλιο όπου ανακοινώθηκε η άμεση κήρυξη στρατιωτικού νόμου ή, ακριβέστερα, «κατάστασης πολιορκίας» στις τέσσερις άρτι προσαρτηθείσες επαρχίες, δηλαδή το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τις περιοχές αυτές με κάθε μέσον. Αλλωστε η Χερσώνα (το όνομα βγαίνει από το ελληνικό «Χερσόνησος») θεωρείται ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους «πόρτα» της Κριμαίας, αλλά και το απαραίτητο εφαλτήριο για μια μελλοντική επιχείρηση προς το Νικολάγεφ, την Οδησσό και το Κριβόι Ρογκ, και γι’ αυτό είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα την κρατήσει πάση θυσία, ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκεντρώσει εκεί δυνάμεις που τώρα πολεμούν στο Ντονμπάς – σε αντίθεση π.χ. με τις πόλεις Ιζιούμ και Κράσνι Λιμάν στο μέτωπο του Χάρκοβου, από τις οποίες απέσυρε τα στρατεύματά της πριν από περίπου έναν μήνα προκειμένου να μην περικυκλωθούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία μονάδων Εδαφικής Αμυνας από τους ντόπιους πληθυσμούς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τις προχθεσινές πληροφορίες για προληπτική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων αμάχων και την προσωρινή επανεγκατάστασή τους σε ασφαλείς περιοχές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, ώστε να προστατευτούν από τυχόν ουκρανικούς βομβαρδισμούς και ιδιαίτερα από την πιθανότητα να ανατινάξουν οι Ουκρανοί το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στην Κακόβσκαγια, πλημμυρίζοντας κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα δίνονται έκτακτες εξουσίες στους (διορισμένους από τη Μόσχα) κυβερνήτες τους, που μπορούν πλέον να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας, να επιτάξουν οχήματα και αλλά μέσα, να προχωρήσουν σε εξωδικαστικές συλλήψεις υπόπτων για σαμποτάζ, να μεταφέρουν υπηρεσίες και αρχεία σε ασφαλείς περιοχές κ.ά.

Να σημειωθεί εδώ ότι τη νύχτα της Τρίτης ο νέος Ρώσος αρχιστράτηγος των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, έδωσε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, όπου προέβλεψε επικείμενη «μαζική ουκρανική πυραυλική επίθεση στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού» και τόνισε πως «είναι έτοιμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη Χερσώνα», εννοώντας προφανώς την εκκένωση και της ίδιας της ομώνυμης πόλης, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οπως είπε, οι Ουκρανοί πλήττουν συνεχώς με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS πολιτικές υποδομές, όπως τη γέφυρα Αντονόφσκι, αλλά και κτίρια κατοικιών, δημιουργώντας προβλήματα στην τροφοδοσία, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση των κατοίκων, και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ απαιτεί εδώ και καιρό επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της Χερσώνας από το καθεστώς του Κιέβου, αδιαφορώντας για τις τεράστιες απώλειες στρατιωτών και αμάχων.

Τι γίνεται όμως στα άλλα μέτωπα; Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να υπογράψει διάταγμα για τον όγδοο (!) γύρο επιστράτευσης σε ισάριθμους μήνες, την ώρα που ένα τρομερό μπαράζ στοχευμένων βομβαρδισμών με drones και πυραύλους κατέστρεψε μέσα σε λίγες μέρες πάνω από το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών μέσων της Ουκρανίας, βυθίζοντας μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι και την παγωνιά.

Χθες, οι Ρώσοι βομβάρδισαν ανηλεώς την περιοχή της Ζαπορόζια, κάνοντας αρκετούς αναλυτές να εικάζουν ότι επίκειται μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επιχείρηση τύπου «διπλής λαβίδας», από Βορρά και Νότο, κατά μήκος της ανατολικής (αριστερής) μεριάς του Δνείπερου. Το σενάριο αυτό, που λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη μεταφορά ισχυρών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας αλλά και της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, δεν μοιάζει καθόλου απίθανο – ιδίως υπό το πρίσμα της εμμονής των Ουκρανών επιτελών με τη Χερσώνα, αλλά και της συνεχιζόμενης, αργής αλλά σταθερής προέλασης των Ρώσων στο Μπαχμούτ/ Αρτεμόφσκ και την Αβντίιβκα.

 efsyn.gr
banner-article

Ροη ειδήσεων