Κόσμος

New York Times: Μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι μέλη ή τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στη Μόσχα τον περασμένο Αύγουστο, που σκότωσε την Ντάρια Ντούγκινα, κόρη ενός εξέχοντος Ρώσου εθνικιστή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν στην επίθεση, είτε παρέχοντας πληροφορίες είτε άλλη βοήθεια, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι δεν γνώριζαν για την επιχείρηση νωρίτερα καθώς θα είχαν αντιταχθεί στη δολοφονία.

Η στενή αξιολόγηση της ουκρανικής εμπλοκής, η οποία δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, τουλάχιστον από τις ΗΠΑ, κοινοποιήθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times. Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στη δολοφονία αμέσως μετά την επίθεση, και ανώτεροι αξιωματούχοι επανέλαβαν αυτές τις αρνήσεις όταν ρωτήθηκαν στο πλαίσιο αξιολόγησης από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ενώ η Ρωσία δεν έχει αντεπιτεθεί με συγκεκριμένο τρόπο για τη δολοφονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι τέτοιες επιθέσεις – ενώ έχουν υψηλή συμβολική αξία – έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τα δικά της πλήγματα εναντίον ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη διαφάνειας της Ουκρανίας σχετικά με τα στρατιωτικά και κρυφά σχέδιά της, ειδικά σε ρωσικό έδαφος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Από την αρχή του πολέμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας έχουν επιδείξει την ικανότητά τους να φτάσουν στη Ρωσία για να διεξάγουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς. Η δολοφονία της Ντούγκινα, ωστόσο, θα ήταν μια από τις πιο τολμηρές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα – δείχνοντας ότι η Ουκρανία μπορεί να πλησιάσει πολύ εξέχοντες Ρώσους.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο πατέρας της Ντούγκινα, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, Ρώσος υπερεθνικιστής, ήταν ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης και ότι οι πράκτορες που την πραγματοποίησαν πίστευαν ότι θα ήταν στο όχημα με την κόρη του.

Ο Ντούγκιν, μια από τις πιο εξέχουσες φωνές της Ρωσίας που παροτρύνει τη Μόσχα να εντείνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής μιας επιθετικής, ιμπεριαλιστικής Ρωσίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στους ΝΥΤ, δεν αποκάλυψαν ποια μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι ενέκριναν την αποστολή, ποιος πραγματοποίησε την επίθεση ή αν ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε γνώση κι έδωσε έγκριση για την αποστολή.

Ενώ το Πεντάγωνο και οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες πεδίου μάχης με τους Ουκρανούς, βοηθώντας τους να αποκαλύψουν τις ρωσικές θέσεις διοίκησης, τις γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους βασικούς στόχους, οι Ουκρανοί δεν είπαν πάντα στους Αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τι σχεδιάζουν να κάνουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Ουκρανία να μοιραστεί περισσότερα για τα πολεμικά της σχέδια, με μεικτά αποτελέσματα. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι συχνά ήξεραν περισσότερα για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια – χάρη στις έντονες προσπάθειες συλλογής τους – παρά για τις προθέσεις του Κιέβου.

Έκτοτε η συνεργασία έχει αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ουκρανία μοιράστηκε τα σχέδιά της για την στρατιωτική της αντεπίθεση του Σεπτεμβρίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επίσης πλήρη εικόνα των ανταγωνιστικών κέντρων εξουσίας εντός της ουκρανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου του Ζελένσκι, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένα τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης μπορεί να μην είχαν γνώση της συνωμοσίας.

Όταν ρωτήθηκε για την αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, επανέλαβε την άρνηση της ουκρανικής κυβέρνησης για ανάμειξη στη δολοφονία της Ντούγκινα.

«Και πάλι, θα υπογραμμίσω ότι οποιοσδήποτε φόνος κατά τη διάρκεια του πολέμου σε κάποια χώρα πρέπει να έχει κάποιο είδος πρακτικής σημασίας», είπε ο κ. Podolyak στους New York Times σε συνέντευξή του. «Θα πρέπει να εκπληρώσει κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, τακτικό ή στρατηγικό. Κάποιος σαν την Ντούγκινα δεν είναι τακτικός ή στρατηγικός στόχος για την Ουκρανία».

«Έχουμε άλλους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε, «εννοώ συνεργάτες και εκπροσώπους της ρωσικής διοίκησης, που μπορεί να έχουν αξία για τα μέλη των ειδικών μας υπηρεσιών που εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά σίγουρα όχι τη Ντούγκινα».

Αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με πράξεις δολιοφθοράς σε ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη έχουν καλυφθεί με μυστήριο, η ουκρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε σιωπηλά ότι σκότωσε Ρώσους αξιωματούχους στην Ουκρανία και σαμποτάρει ρωσικά εργοστάσια όπλων και αποθήκες όπλων.

Ανώτερος ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια ντόπιων μαχητών, είχαν πραγματοποιήσει δολοφονίες και επιθέσεις σε κατηγορούμενους Ουκρανούς συνεργάτες και Ρώσους αξιωματούχους στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Μεταξύ αυτών είναι ο εγκατεστημένος στο Κρεμλίνο δήμαρχος της περιοχής Χερσώνας, ο οποίος δηλητηριάστηκε τον Αύγουστο και χρειάστηκε να διακομιστεί στη Μόσχα για επείγουσα περίθαλψη.

Οι χώρες παραδοσιακά δεν συζητούν κρυφές ενέργειες άλλων εθνών, από φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι δικές τους επιχειρήσεις, αλλά ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να περιοριστεί αυτό που θεωρούν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, ιδιαίτερα τις πολιτικές δολοφονίες.

Ωστόσο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες επιμένουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων παραμένουν ισχυρές. Οι ανησυχίες των ΗΠΑ για τις επιθετικές μυστικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας δεν προκάλεσαν γνωστές αλλαγές στην παροχή πληροφοριών, στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης στην κυβέρνηση του κ. Ζελένσκι ή στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, του Πενταγώνου και της CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν την αξιολόγηση των πληροφοριών.

Η Ρωσία άνοιξε έρευνα για τη δολοφονία της Ντούγκινα, χαρακτηρίζοντας την έκρηξη που τη σκότωσε τρομοκρατική ενέργεια. Η Ντούγκινα σκοτώθηκε ακαριαία στην έκρηξη, που σημειώθηκε στην περιοχή Odintsovo, μια εύπορη περιοχή στα προάστια της Μόσχας.

Η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η FSB, κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας για τη δολοφονία της Ντούγκινα. Σε μια ανακοίνωση που έγινε μια ημέρα μετά την επίθεση, η FSB ανέφερε ότι Ουκρανοί πράκτορες είχαν εργαστεί με μια Ουκρανή, η οποία εισήλθε στη Ρωσία τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, η γυναίκα διέφυγε από τη Ρωσία μετά τη δολοφονία.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων