Σόου Πούτιν στη Μόσχα, στην αναμονή ο Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ
Νέα δεδομένα στο ουκρανικό, μετά την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, ενώ το ΝΑΤΟ κρατά αποστάσεις από το αίτημα του Κιέβο για ένταξη στη συμμαχία.
Πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες στη Μόσχα, οργή και σκεπτικισμός στο Κίεβο, ενώ η Δύση επιχειρεί να ισορροπήσει μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα.
Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει στην επισημοποίηση της προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσγκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στη στρατιωτική αντιπαράθεση όσο και στο γεωπολιτικό και διπλωματικό μπρα ντε φερ που παραμένει σε εξέλιξη.
Στον αντίποδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τις πρόσφατες στρατιωτικές νίκες σε κρίσιμα μέτωπα, επιχείρησε να απαντήσει, σήμερα, με μια κίνηση «βόμβα» καταθέτοντας επίσημο αίτημα για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συνάντησε από χλιαρή έως… παγωμένη αντίδραση από τη συμμαχία δια στόματος Γενς Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά τους οι πιο ισχυροί σύμμαχοι της Ουκρανίας, ΗΠΑ, Ε.Ε., Βρετανία και Καναδάς, καταδικάζουν απερίφραστα τις ρωσικές ενέργειες για προσάρτηση του 15% των ουκρανικών εδαφών, όμως, προς το παρόν, μένουν στον δρόμο των νέων κυρώσεων και των αυστηρών μηνυμάτων.
Η σύγκρουση, άλλωστε, της Ρωσίας με τη Δύση παραμένει πολυεπίπεδη, καθώς πέρα από το ενεργειακό μπρα ντε φερ, αυτή την εβδομάδα κυριαρχεί στο πεδίο η υπόθεση των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για σαμποτάζ και «τρομοκρατία».
Οι εξελίξεις της ημέρας με μια ματιά
Μόσχα: Σήμερα το μεσημέρι ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε κι επισήμως τις συνθήκες προσάρτησης των περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μηνύματα προς την ουκρανική κυβέρνηση και τη Δύση, ενώ κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα τα εδάφη αυτά.
Κίεβο: Μετά από μπαράζ συσκέψεων με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στην κλιμάκωση από τη Μόσχα με κατάθεση επίσημου αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
Βρυξέλλες: Μέσα σε καταιγισμό εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλενμπεργκ προχώρησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Καταδίκασε μεν απερίφραστα τις ρωσικές ενέργειες, διεμήνυσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όμως απέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, το ενδεχόμενο άμεσης ένταξης της χώρας στη Συμμαχία. Έσπευσε, ακόμη, να επαναλάβει ότι το ΝΑΤΟ δεν παίρνει μέρος στη σύγκρουση.
Ουάσιγκτον: Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι παράνομες και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές από τις ΗΠΑ.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Λίγα μόλις λεπτά μετά τη φιέστα στο Κρεμλίνο, οι ηγέτες των κρατών-μελών έδωσαν στη δημοσιότητα κοινό κείμενο, με το οποίο απορρίπτουν τις προσαρτήσεις εδαφών και προειδοποιούν τη Μόσχα με περαιτέρω αντίποινα.
Η επόμενη ημέρα
Το σχέδιο της προσάρτησης, άλλωστε, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα κλιμάκωσης στον επτάμηνο πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει ότι περνά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή θα παρατείνει τον πόλεμο και θα καταστρέψει ακόμη και την τελευταία πιθανότητα διαπραγματεύσεων, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να πολεμά διαρκώς επί ουκρανικών εδαφών. Πέρα από τη δημιουργία μονομερώς τετελεσμένων επί του εδάφους διαφαίνεται επίσης μια προσπάθεια της Ρωσίας να παρουσιάσει στο ταραγμένο εσωτερικό της χώρας του και στους ανήσυχους περιφερειακούς συμμάχους του την εξέλιξη της εισβολής στην Ουκρανία ως άκρως νικηφόρα.
Προς το παρόν η πρώτη απόπειρα κλιμάκωσης με ενδεχόμενη άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο απετράπη, μέσω των ανακοινώσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, το μέλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.
Το επόμενο επεισόδιο της κόντρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει μεν έπειτα από ρωσικό αίτημα για το θέμα των αγωγών, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών. Ήδη, απορρίφθηκε το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας, καθώς η Μόσχα έθεσε βέτο. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.
Το κείμενο, που είχε συνταχθεί πριν από την υπογραφή της ενσωμάτωσης τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία, καταδίκαζε τα «παράνομα δημοψηφίσματα» τα οποία «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια τροποποίηση του καθεστώτος αυτών των περιοχών» ούτε για την «ψευδοπροσάρτησή τους» στη Ρωσία. Καλούσε επίσης τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει «πλήρως και άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της» από τη χώρα αυτή.
Η Κίνα και η Ινδία απείχαν και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία έθεσε και πάλι βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την «επίθεση» της στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία εμποδίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του, θα ζητήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, όπου κάθε χώρα διαθέτει μία ψήφο, να πει με σαφήνεια ότι είναι απαράδεκτο να επανασχεδιάζονται δια της βίας τα σύνορα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.