Άρθρα Πολιτική

Πολιτικό βεστιάριο: Μεταξύ αστείου και τραγικού

Όταν το επικοινωνιακό επιτελείο έχει την ψευδαίσθηση ότι θα πείσει τους πολίτες για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και της ανάπτυξης.
Τόνοι μελάνης έχουν χυθεί σχετικά με την πολιτική επικοινωνία. Αμέτρητα βιβλία έχουν γραφεί για το πολιτικό μήνυμα και το πώς αυτό θα φθάσει ευκρινές και δυνατό στους πολίτες.

«Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις», σύμφωνα με την γνωστή φράση -κλισέ.

EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2022, Κυριάκος Μητσοτάκης
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με F-16, 1992

Το ζήτημα είναι αν αυτή η εικόνα που αντικρίζουμε κατά καιρούς με πρωταγωνιστές πρωτοκλασσάτους πολιτικούς, μας μεταφέρει κάποιο πολιτικό μήνυμα ή απλώς προκαλεί… πόνο στα μάτια μας.

Και δεν είναι μόνο η αισθητική πλευρά του ζητήματος, η οποία είναι και υποκειμενική.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σκοπιμότητα των… πρωτότυπων εμφανίσεων που επιλέγουν κατά καιρούς οι πολιτικοί.

Η εικόνα ενός πολιτικού, ο οποίος φοράει κάποιου είδους στολή, μπορεί για ορισμένους να είναι ταιριαστή με την περίσταση, για άλλους ελαφρώς (έως εντελώς) παράταιρη και για κάποιους απλώς αστεία. Τι γίνεται, όμως, όταν η εμφάνιση αυτή συνδυάζεται με μια τραγωδία ή με κάποια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση; Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια φονική πυρκαγιά ή πλημμύρα, για παράδειγμα, ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητα της εμφάνισης ενός πρωθυπουργού με επιχειρησιακό τζάκετ;

Ο Κώστας Καραμανλής στο… Ναυτικό
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Έβρο

Το επικοινωνιακό επιτελείο, προφανώς έχει την ψευδαίσθηση (ή την ελπίδα) ότι θα πείσει τους πολίτες για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Πιθανότατα η υπογραφή ενός μνημονίου από πολιτικό ο οποίος φοράει γραβάτα, το καθιστά αξιοπρεπές ή από κάποιον που δεν φοράει γραβάτα, το μετατρέπει σε… μποέμικο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας το 2010

Η εμφάνιση ενός πρωθυπουργού, σε μια διοργάνωση, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ράλι Ακρόπολις, αποδεικνύει την ανάπτυξη και τη θετική πορεία της χώρας;

Αλήθεια;

Με την ίδια λογική, αν διοργανωθεί μια πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα έκθεση EROTICA (ερωτικά βοηθήματα, σέξι εσώρουχα κι όλα τα καλούδια), ο πρωθυπουργός της χώρας που θα την φιλοξενήσει θα εμφανιστεί στα εγκαίνια με δερμάτινα και λατέξ.

Αν γυριστεί μια ιστορική υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ντυμένος με φορεσιά που θα παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα ή Ρώμη για να υποδεχθεί τους συντελεστές.

Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτού του είδους η τακτική, σύμφωνα με τα επικοινωνιακά επιτελεία και με ποιον τρόπο πείθει τους πολίτες;

Με ποιον τρόπο καθιστά συμπαθή τον -κατά περίπτωση και περίσταση- εικονιζόμενο πολιτικό;

Πάνος Καμμένος στα χακί (πάντα)

Λοιπόν, τα νέα δεν είναι ευχάριστα: Μια φωτογραφία επικοινωνιακού τύπου, εκτός από υλικό για τρολάρισμα στα social media, δεν μπορεί να αποτελέσει το ιλουστρασιόν φόντο μιας καθημερινότητας, η οποία κινείται μεταξύ τραγωδίας και… υστερικά αστείου για τους πολίτες.

Εξάλλου, «οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν».
Maya Angelou, 1928-2014, Αφροαμερικανίδα ποιήτρια

kosmodromio.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας