Ελλάδα Πολιτική

ΔΕΘ: Τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα στην ομιλία του

Mε έμφαση στο δίλημμα ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες» άρχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 8.30 στην 86η ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί». «Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά», είπε, σημειώνοντας πως είναι χρέος του να προειδοποιήσει τους πολίτες. «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα – με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν», υπογράμμισε.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Δικαιώνουν τις επιλογές μας. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή την εικόνα συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η Ελλάδα όπως είχα δεσμευθεί μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες από το παρελθόν. Στη Θεσσαλονίκη εκτός από το αεροδρόμιο που είναι έτοιμο, το ΜΕΤΡΟ, έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προχωράει και η μελέτη για την επέκταση στα Δυτικά. Το καινούργιο Παίδων, το Ογκολογικό που έχει χωροθετηθεί. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, παρουσίασε ο κ. Τζήκας. Τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος», συνέχισε κάνοντας απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην υγεία ο πρωθυπουργός είπε: «Η μάχη με την Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί».

Για την παιδεία και το ψηφιακό κράτος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παιδεία και στο ψηφιακό κράτος. «Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία».

»Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του. Η στράτευση της τεχνολογίας είναι πολιτική επιλογή. Το απέδειξε η εκστρατεία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να είναι απολύτως ψηφιακή. Αυτό που αποκαλούμε κράτος πρόνοιας δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, αλλά με μια συνολική κρατική φροντίδα που πρέπει να αποπνέει σεβασμό. Γι’ αυτό και η ψηφιακή μετάβαση, συνδυάζεται με αναβάθμιση των δικαιωμάτων. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό», επισήμανε.

«Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν».

Μάλιστα έστειλε μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Και για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει ίσως καλύτερα: “Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα“», είπε σε αυστηρό τόνο.

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη»

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί λάθους. «Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», είπε, επισήμανε όμως πως «η δράση της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη».

«Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα»

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν».

«Στον πόλεμο με την Ουκρανία, είμαστε με τον αμυνόμενο, γιατί είμαστε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει να δέχεται κανείς απειλές από γείτονες», ανέφερε.

«Είπαμε ότι θα αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάναμε», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αλλά να μην αφήσουμε το θύμα στο έλεος του θύτη».

«Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει μια τέτοια αύξηση. Όποιος σας λέει το αντίθετο, σας λέει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή», συνέχισε.

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. «Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», υπογράμμισε.

«Οκτώ νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε οκτώ νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, 12 αλλαγές μέχρι το τέλος του 2023 κι ένα σχέδιο έξι σημείων για τη στέγη των νέων.

1. 2,3 εκατ. ευάλωτοι συμπολίτες θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ το Δεκέμβριο.

2. Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Για τους δικαιούχους φοιτητές που θα μπουν σε συγκατοίκηση το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

3. Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ. Τα κριτήρια διευρύνονται και το επίδομα διπλασιάζεται για όσους χρησιμοποιούν θέρμανση με πετρέλαιο για πρώτη φορά ή άλλα καύσιμα πλην φυσικού αερίου.

4. Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και 89 εκατομμυρίων ευρώ τις τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών.

5. Αύξηση κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

6. Κίνητρα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Απαλλαγή φόρου 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες. Δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που θα αυξάνουν τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

7. Έμπρακτη αναγνώριση στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διαρκείας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, επέκταση μάχιμης 5ετίας, νυχτερινή αποζημίωση.

8. Χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που πλέον θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.

«Μόνιμη δέσμη μέτρων» που θα ισχύσουν από Ιανουάριο του 2023

1. Έμπρακτη αναγνώριση με αυξήσεις στους μισθούς γιατρών του ΕΣΥ.

2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

3. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

4. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα.

5. Αυξήσεις στις συντάξεις περίπου 1,5 εκατομμυρίου χαμηλοσυνταξιούχων.

6. Στο Δημόσιο παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική εισφορά στο Ταμείο Πρόνοιας.

banner-article

Ροη ειδήσεων