Κινήσεις που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην «στροφή» των νοικοκυριών προς το ηλεκτρικό ρεύμα για ζέστη τον χειμώνα, αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Το εφιαλτικό σενάριο λέει ότι οι σημερινές τιμές θα παραμείνουν για έναν χρόνο. Πριν τον πόλεμο, το 2020, πληρώναμε γύρω στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα για το ρεύμα, τον Αύγουστο έφτασε στα 500 ευρώ.
Χθες, στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο», δεν μπορούσε να λείπει ερώτηση σχετική με τον «κόφτη» όχι μόνο στους φορείς του Δημοσίου, αλλά και στους ιδιώτες. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ρωτήθηκε αν θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο εξοικονόμησης της ενέργειας, δεδομένου και ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να δίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις.
Ο κ. Σκρέκας, λοιπόν, απαντώντας στο αν θα έχουμε επιδότηση στο ρεύμα με βάση την κατανάλωση, απάντησε:
«Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες συστάσεις και συμβουλές για τη μείωση και στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά. Θα υπάρχει μια επικοινωνιακή καμπάνια για να λάβουν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μελετούμε σχήματα οικονομικών κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Θα ανακοινωθούν όταν θα έχουμε τα σχήματα, τα οποία θα είναι δίκαια και εστιασμένα».
Στο θέμα παρενέβη για να απαντήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας:
«Η στήριξη της κυβέρνησης για όσο διαρκεί θα είναι διαρκής και δυναμική, θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις και στις δυνατότητες που υπάρχουν».
Πώς θα μπει «κόφτης» στο ρεύμα
Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να μην στραφούν οι πολίτες εκεί για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, μιας και η αυξημένη ανάγκη για ρεύμα, επί της ουσίας θα παράγεται από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι πολύ ακριβό.
Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, υπάρχει οριζόντια επιδότηση για όλους. Δηλαδή, με πολύ απλά λόγια, αν κάποιος καταναλώνει 100 κιλοβατώρες και κάποιος άλλος 600 κιλοβατώρες, έχουν επιδότηση και οι δύο. Αυτό πιθανότατα θα σταματήσει να ισχύει και, για παράδειγμα, όποιος καταναλώνει πάνω από το «επιτρεπτό» όριο θα «κόβεται» από τις επιδοτήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», είναι λίγα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα.