Κραυγή αγωνίας από τους Δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου
Από τον Σύλλογο Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου πήραμε την ανακοίνωση που ακολουθεί:
Στη Βουλή οι δανειολήπτες !
Στη Βουλή σήμερα 29.08.2022 παρευρέθηκε επιτελείο του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ όπου συναντήθηκε με την Κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, όπως αυτή εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Ν.Δ κ Ιωάννη Μπούγα.
Κραυγή αγωνίας !
Ο ΣΥΔΑΝΕΦ αναφέρει «…Εκπροσωπώντας χιλιάδες οικογένειες δανειοληπτών και μετά τις γνωστές σε όλους μας εξελίξεις με τα funds που δείχνουν ασυγκράτητα, αλλά και το ανεξέλεγκτο ράλι της ισοτιμίας συνεπώς και των δόσεων που καταβάλουμε σε ένα… βαρέλι δίχως πάτο, αφού διαπιστώνουμε μετά από χρόνια συνεπών καταβολών πως συνεχίζουμε να οφείλουμε όσα αρχικώς δανειστήκαμε, νιώθουμε χρέος να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθειά μας να εισακουστούμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στην ανάγκη ύπαρξης κοινωνικής συνοχής, στην πατρίδα μας. Ας θωρακίσουμε το ενδεχόμενο να μην κοκκινίσουν και άλλες χιλιάδες νέα δάνεια που κινούνται οριακά, με τις όποιες επιπτώσεις. Eίμαστε 200.000 άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι Έλληνες με τους οποίους έως τώρα πέραν των διαχρονικών πολιτικών εξαγγελιών και των συχνών διακομματικών επερωτήσεων δεν ασχολείται κανείς..».
Έτσι θα τονωθεί η αγορά !
«…Είναι κοινώς αποδεκτό και το τόνισε στη συνάντηση του, όπως αναφέρει ο ΣΥΔΑΝΕΦ, πως θετική θα είναι για όλη την κοινωνία μια νομοθετική πρωτοβουλία με επαναφορά αρχικής ισοτιμίας των δανείων, αφού αυτόματα θα τονωθεί η αγορά, εφόσον το καπέλο των δόσεων (έως και 71% επιπλέον) που καλούνται τώρα τα χιλιάδες νοικοκυριά να καταβάλλουν αυτόματα θα μετακυλήσει στην καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή στην αγορά, δίνοντας την ένεση τόνωσης και ρευστότητας που τόσο πολύ έχει ανάγκη…».
Ίσως αύριο να είναι αργά !
Με τίτλο «ίσως αύριο να είναι αργά» ο δραστήριος Σύλλογος κατάφερε να ενεργοποιήσει χιλιάδες Έλληνες – μέλη του και μη – αγγίζοντας τον αρχικό στόχο των 10.000 διαδικτυακών υπογραφών δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για άμεση επίλυση σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Ελλάδα επιμένει να είναι η μόνη χώρα-μέλος τη ΕΕ με πληττόμενους δανειολήπτες από δάνεια σε αξία ελβετικού φράγκου, στην οποία, δεν έχει αποδοθεί δικαστική ή νομοθετική προστασία στους καταναλωτές. Εξάλλου μετά από έμμεση παραδοχή περί μη επαρκούς προστασίας στα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, εκδόθηκε σχετικός Ν. 4438/16, ο οποίος είναι αποτέλεσμα υποχρέωσης της χώρας μας να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ, με τον οποίο πράγματι θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τις συμβάσεις πίστωσης σε ξένο νόμισμα και ισχύουν από την εφαρμογή του νόμου. Ωστόσο η ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη καλύπτει νομικά δάνεια που χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά. ΔΕΝ έχει δηλαδή εφαρμογή στα δάνεια τα οποία έχουν ήδη χορηγηθεί.