Πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή για τις υποκλοπές: “Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε στην ΕΥΠ την εντολή παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη”

Την δριμύτατη κατηγορία ότι όχι μόνο γνώριζε αλλά έδωσε στην ΕΥΠ και την εντολή παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, εξαπέλυσε κατά του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης, ενώ με τον πλέον επίσημο τρόπο ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και προσφυγή σε εκλογές άμεσα.

Επανέλαβε δε για μία ακόμη φορά ότι ο πρωθυπουργός έχοντας από την πρώτη μέρα της θητείας του μεταφέρει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του έχει την απόλυτη και αμετάθετη ευθύνη και δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι «δεν γνωρίζει» αλλά και ότι ως πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει, επιχείρημα που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έδωσε το πράσινο φως στον Διοικητή της ΕΥΠ να στήσει έναν παρακρατικό μηχανισμό χωρίς να υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο.

Θεωρώντας εκ των προτέρων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη, ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του και στην δευτερολογία του στη Βουλή επιδόθηκε σε σφυροκόπημα του πρωθυπουργού σε αυτά ακριβώς τα σημεία, απαιτώντας εξηγήσεις.

Την απουσία απαντήσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού για τους λόγους παρακολούθησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους παρακολουθούνταν κατά την εκτίμησή του με βάση τα στοιχεία των υποθέσεων αυτών, αλλά δε μπορεί να παραδεχτεί ο πρωθυπουργός:

·       Για τον μεν Ανδρουλάκη είπε ότι ο λόγος παρακολούθησης ήταν η προσπάθεια του αλαζόνα Μητσοτάκη να ελέγξει τις εσωκομματικές διαδικασίες στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα εν όψει των εκλογών με το νόμο της απλής αναλογικής σε ισχύ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν είναι «απλά ένα πολιτικό λάθος» όπως επιχείρησε να την εμφανίσει ο πρωθυπουργός («τα μεγαλοποιείτε» είπε μάλιστα), αλλά είναι «μια αξιόποινη πράξη».

Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει ότι ο Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες αφήνουν να σέρνεται μια κατηγορία σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη χωρίς να αποσαφηνίζουν δημόσια περί τίνος πρόκειται με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν παρά να ενημερώσουν τον ίδιο προσωπικώς, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ουσιαστικά ότι είναι παιδαριώδες και δεν μπορεί να σταθεί σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση.

Για τον δε Θανάση Κουκάκη ανέφερε ότι οι λόγοι παρακολούθησης ήταν η δημοσιογραφική ενασχόλησή του με τις αλλαγές στον ΠΚ που είχαν στόχο την να δοθεί η δυνατότητα ασυλίας «σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τα οποία είχαν ανοιχτές κακουργηματικές υποθέσεις» καθώς και «τη δυνατότητα αποδέσμευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν δεσμευμένα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Ερώτημα που επίσης έθεσε μετ’ επιτάσεως και στην πρωτολογία και στην δευτερολογία του ήταν πόσοι ακόμη και ποιοι ακόμη βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται μέχρι και σήμερα.

Στη δευτερολογία του επανήλθε πηγαίνοντας παραπέρα, με την υπογράμμιση ότι τα περί Εξεταστικής από το 2012 επιχειρούν να «φοβερίσουν» τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, τον μεν Σαμαρά που ήταν πρωθυπουργός και τον Δένδια που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί και η υπογράμμιση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «παράλυτη» και δεν μπορεί να σταθεί έναντι των ξένων εταίρων της καθώς ο πρωθυπουργός έχει καταγραφεί πλέον ως «πρωθυπουργός των υποκλοπών».

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας