Ελλάδα Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: Το 84% ανησυχεί για ακρίβεια και δύσκολο χειμώνα / Απώλειες για την κυβερνητική παράταξη

Απώλειες για την κυβερνητική παράταξη και μικρά οφέλη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να προκύπτουν από την πρώτη δημοσκοπική ανάγνωση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», παρότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εξακολουθεί να έχει στραμμένη την προσοχή της στα μεγάλα θέματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που αναμένεται να φέρει ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας.

Η ΝΔ καταγράφει μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου της τάξης του 8,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κερδίζουν ένα 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

prothesi_psifou

Έτσι, στην  αφετηρία της νέας πολιτικής σεζόν και μ’ ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να είναι ακόμη σε διακοπές ή να διακατέχεται από το πνεύμα των διακοπών, τα ευρήματα δημοσκόπησης, αποτυπώνουν μικρές μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών, όπως και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα, όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

anisixies

Το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στα προβλήματα της καθημερινότητας με το 84,2% να ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις ανησυχούν το 36,4% των πολιτών, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας είναι το βασικό θέμα ανησυχίας για το 30,2% των ερωτηθέντων.

Τέλος οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ανησυχούν το 26,3% των πολιτών, ενώ μόνον το 16% δείχνει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Επίσης την πρώτη δημοσκόπηση μετά την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις δημοσιεύει η εφημερίδα “ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την GPO το διάστημα 22 – 24 Αυγούστου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων, δίνει προβάδισμα 6,3 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κερδίζει μόλις μία μονάδα και συγκεκριμένα από το 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση λαμβάνει 12,1%. Εκτός Βουλής μένει το Μέρα25 με 2,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6% και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 31,4% από 33,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΣΥΡΙΖΑ: 25,1% από 24,2% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 12,1% από 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΚΚΕ: 5,7% από 5,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

Ελληνική Λύση: 4,8% από 4,6% στην προηγούμενη δημοσκόπηση

ΜΕΡΑ25 με 2,1% από 2,3%, οι Έλληνες για Πατρίδα με 1,6% από 1,9%, και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%

Την ίδια στιγμή το 10,1% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει στις εκλογές.

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%. Ο… κανένας επιλέχθηκε από το 24,7%.

Ανησυχία για την ενεργειακή κρίση – Πόσο επηρεάζουν την ψήφο οι παρακολουθήσεις

Στην ερώτηση για το ποιο ζήτημα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, η ενεργειακή κρίση καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 36,7% και ακολουθεί η ακρίβεια με 36,3%. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων απασχολεί το 9,7% των πολιτών.

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στο ερώτημα αν η υπόθεση αυτή επηρεάσει την τελική επιλογή στις κάλπες, η πλειοψηφία, δηλαδή το 68,9% δηλώνει λίγο ή καθόλου. Συγκεκριμένα τους ψηφοφόρους της ΝΔ θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου το 68,9%.

Το 82,5% των ψηφοφόρων δεν σκέφτονται να αλλάξουν τη ψήφο τους με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης.

Παράλληλα, οι πολίτες σε ένα ποσοστό 58,3% δηλώνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη τους έναντι της κυβέρνησης και του κράτους. Από αυτούς, το 32,9% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ και το 80,4% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

banner-article

Ροη ειδήσεων