Πανσέληνος στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας – Η “Ιφιγένεια” του Χρήστου Κουτσίδη υποβλητική
Πανσέληνος πάνω από το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας. Η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις 2022 του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ παρουσίασε το μουσικό έργο “Ιφιγένεια” του Βεροιώτη Χρήστου Κουτσίδη.
Με τον καιρό να κρατάει και τους συντελεστές του έργου σε αγωνία, αλλά και το κοινό να μην αποφασίζει εύκολα να πάει στη Μίεζα, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ για καταιγίδες, η εκδήλωση τελικά πραγματοποιήθηκε με τις πρώτες στάλες της βροχής να πέφτουν στο φινάλε.
Ο Χρήστος Κουτσίδης παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το μουσικό του έργο “Ιφιγένεια”, εμπνεόμενος από τη μεταφορά του μύθου στην Τραγωδία από τον Ευριπίδη, σαφώς και προχωρώντας σε ένα τόλμημα, που, όπως δηλώνει ο ίδιος:
«Πάντα ευχόμουν να νιώσω την αίσθηση που πλημμυρίζει ένα δημιουργό μόλις φέρει στον κόσμο κάτι ολοκληρωμένο, μα δεν την έχω νιώσει ακόμη, τουλάχιστον όχι καθολικά. Ίσως γιατί το έργο αυτό γράφτηκε με τρόπο που ακόμη προσπαθώ να κατανοήσω, ίσως πάλι γιατί γράφτηκε σε συνθήκες και καταστάσεις που ανήκουν πια στο παρελθόν. Αρκούμαι μόνο σε αυτά τα λίγα πρωτόγνωρα κι εύθραυστα συναισθήματα, που σιγά σιγά ξεχωρίζουν, καθώς οι μουσικές και τα λόγια ωριμάζουν ακόμη μέσα μου.»
Στο φως της Πανσελήνου, που ανέβαινε αργά από το βάθος του κάμπου κατακόκκινη, η Ιφιγένεια της Ρώνιας Τοπαλίδου γέμισε το χώρο με τις λυρικές αποχρώσεις της φωνής της, απηχώντας με την εκφραστικότητά της όλη την πορεία των συναισθημάτων της ηρωΐδας από την γλυκιά προσμονή του γάμου στην αποκάλυψη, με όλες τις απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις.
Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και στο τέλος αποδοχή, δίνονται από τον συνθέτη και την καλλιτέχνιδα που επέλεξε στα μέτρα ενός αρχαίου κομμού, ( θρηνητικό τραγούδι τραγωδίας), μόνο που εκεί, καθώς παρεμβάλλεται η δράση, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Εξαιρετική η φωνή της Ρώνιας Τοπαλίδου και το ίδιο σημαντική η σκηνική της παρουσία, με την οποία είχε να προβάλει πλήθος συναισθημάτων.
Το πιάνο του πάντα εντυπωσιακού Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, σε πάντρεμα με το υπέροχο βιολί του Στέφανου Σεκέρογλου, γέμισαν τη βραδιά με ήχους υποβλητικούς κάτω από το φεγγαρόφωτο.
Η παρουσία του Θωμά Δαλαγδή, στην ορχηστρική είσοδο και έξοδο του έργου, με την απαγγελία χαρακτηριστικών στίχων, που προσανατόλιζαν το θεατή για τον μύθο, ήταν καθοριστική και γιατί διαθέτει μια ώριμη και επιβλητική φωνή αλλά και γιατί έδενε με την επιδιωκόμενη ατμόσφαιρα.
Ο Χρήστος Κουτσίδης έδειξε πως ξέρει να χειρίζεται τον στίχο και να δένει τα όργανα στην ενορχήστρωση σωστά, αναδεικνύοντας το έργο του.
Ίσως μια πλουσιότερη εκφραστική μουσική ποικιλία, που να έδειχνε εντονότερα τις συναισθηματικές διαβαθμίσεις της ηρωίδας, να έκαναν το έργο δυνατότερο, όπως και η προσθήκη κάποιων επιπλέον αφηγηματικών μερών, πληρέστερο.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης καταχειροκροτήθηκαν.
……………..
Συντελεστές της εκδήλωσης
Αρχαίο θέατρο της Μίεζας
Μουσικό έργο «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ»
Του Χρήστου Κουτσίδη
Στίχοι, μουσική, ενορχήστρωση: Χ. Κουτσίδης
Τραγούδι: Ρώνια Τοπαλίδου. Αφήγηση: Θωμάς Δαλαγδής
Πιάνο: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Βιολί: Στέφανος Σεκέρογλου