Πολιτική

Λιτόχωρο: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή

 Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!” / Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα!

———–

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στο ιστορικό Λιτόχωρο,  πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 5 Αυγούστου, με  μεγάλη επιτυχία το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή, με την παρουσία πολύ κόσμου, που γέμισε ένα μεγάλο μέρος από το θεατράκι στο πάρκο της κωμόπολης.

Στην εκδήλωση χαιρέτησε η Ελένη Παπαδοπούλου μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Τομπουλίδης.

Ο ομιλητής -με γλαφυρό τρόπο- αφού περιέγραψε την κατάσταση και τις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες βιώνει ο ελληνικός λαός, με την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο, αλλά και να πανηγυρίζει για μια σειρά θέματα που στην ουσία φέρνουν το λαό συνεχώς σε χειρότερη από μέρα σε μέρα.

Αναφέρθηκε στη ενεργειακή φτώχεια και στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση τα “οποία παίρνει από τη βαριά φορολογία του λαού.”

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είπε, ότι στην ουσία υπερθεματίζουν αυτή την πολιτική, ενώ -όπως τόνισε- “το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά παντού όχι μόνο για μέτρα ανακούφισης αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά καλύτερη μέρα…”

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στον αγώνα που γίνεται για το μοίρασμα των αγορών σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης στην επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, η ποία, όπως είπε  “πρόσθεσε καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας”

Αφού ανέλυσε τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ κατέληξε”  Ο λαός να τολμήσει στον αγώνα με το ΚΚΕ όπου η αποφασιστική ενίσχυσή του μπορεί τώρα να μετατραπεί σε πραγματική ασπίδα για τον ίδιο και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για το νικηφόρο αύριο ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή.

Η ελπίδα, είπε, βρίσκεται μόνο στην πάλη των λαών, βρίσκεται στην προοπτική μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας εργατών υπαλλήλων,  με τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό για να ζήσουμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα!” (Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να τη διαβάσετε στη συνέχεια.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από μια εξαιρετική ορχήστρα με τους Βαγγέλη Καρακίτσιο, Κωστή Μπαλανίκα και Μάριο Σάλτα.

Εκτός προγράμματος εμφανίστηκε η μουσικός με την ιδιαίτερη φωνή Μαρία Σβάρνα, η οποία αφιέρωσε ειδικά επιλεγμένα τραγούδια στον Αγωνιστή-Κομμουνιστή Βαγγέλη Κουρίτα, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, ξεκινώντας με το εμβληματικό του Μάνου Λοΐζου “τίποτα δεν πάει χαμένο”. (Βαγγέλη)

Στο χώρο του Φεστιβάλ διακρίναμε γωνιές μαθητών, νέων γυναικών, έκθεση για τον πόλεμο, μικρό βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, μπαρ.

far

Φωτογραφίες: faretra.info


Ολόκληρη η ομιλία του Βασίλη Τομπουλίδη έχει ως εξής:

 Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ :

 • πανηγυρίζει για τη νέα επιθετική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων
 • προσπαθεί προκλητικά να μας εφησυχάσει μπροστά στη νέα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επιθετικότητας της τουρκικής α.τ.
 • Προκλητικά πανηγυρίζει για τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας
 • Προκλητικά η κυβέρνηση κάνει το μαύρο-άσπρο και βαφτίζει κάποια ψίχουλα (τύπου fuel pass 30 ευρώ για βενζίνη δε φτάνει ούτε για 5 μέρες και power pass τις πενταροδεκάρες των 30-40 ευρώ) που παίρνει από τη βαριά φορολογία του λαού ως «προστασία από την ακρίβεια»

Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ :

 • ανταγωνίζονται ποιος είναι ΝΑΤΟϊκότερος από τους ΝΑΤΟϊκούς και ζητάνε περισσότερα ανταλλάγματα για την αστική τάξη της χώρας
 • υπερθεματίζουν επί της ουσίας πάνω στην πολιτική που έχει εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος και συνολικά το κόστος ζωής..

Το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που οργανώνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες των όσων βιώνουμε, για το που παν τα πράγματα και που βρίσκεται η διέξοδος και ταυτόχρονα μπαίνει μπροστά παντού για μέτρα ανακούφισης αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά καλύτερη μέρα..

Και φυσικά η νεολαία μας η ΚΝΕ ξεκίνησε για άλλη μια χρονιά το ταξίδι του 48ου Φεστιβάλ της που σήμερα και εδώ από το ηρωικό Λιτόχωρο βροντοφωνάζει με το σύνθημά του αποφασιστικά : “Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό.. Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα”, εμπνεόμενοι φέτος και οι νέοι κομμουνιστές από τα λόγια της μνημειώδους απολογίας ενός μεγάλου κομμουνιστή ήρωα του Νίκου Μπελογιάννη.

Ναι λοιπόν η νέα γενιά με το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μαζί με το Κόμμα της το ΚΚΕ

Απευθύνουμε κάλεσμα μαχητικής αγωνιστικής συμπόρευσης…

Για να απεμπλακεί η χώρα μας από το μακελειό του ιμπεριαλιστικού πολέμου,

Για να σταματήσουμε να πληρώνουμε την καπιταλιστική ανάπτυξη και κρίση, τώρα και τον πόλεμο

Μας γεμίζουν αισιοδοξία οι κινητοποιήσεις απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, πχ   στον ΟΣΕ και την άρνηση των εργατών να συμβάλλουν στη μεταφορά πολεμικού υλικού, εδώ στο Λιτόχωρο ενάντια στην χρησιμοποίηση του πεδίου βολής για ασκήσεις- πρόβες πολέμου, από αμερικανονατοϊκά στρατεύματα και  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην απεργία 6/4, είμαστε περήφανοι για τους 8 αγωνιστές εργαζόμενους και φοιτητές με μπροστάρηδες τα στελέχη μας δύο μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και ένα μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ ανάμεσά που ναι μεν χτυπήθηκαν από πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν και σε δίκη με ανυπόστατες κατηγορίες, νιώσαν την τρομοκρατία και τους εκφοβισμούς στα υπόγεια της Ασφάλειας, αλλά δεν λύγισαν στιγμή, δεν πτοήθηκαν, ήταν αποφασισμένοι με κάθε κόστος να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε έναν ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Μας γεμίζουν αισιοδοξία και οι μεγαλειώδεις αγώνες σε μια σειρά εργασιακούς χώρους απέναντι σε μονοπώλια όπως στην Cosco, την efood πραγματικά απέναντι σε θεούς και δαίμονες..

..Αλλά και η πρωτιά της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές πανελλαδικά  Ηχηρή απάντηση στην κυβερνητική πολιτική της ΟΠΠΙ και του νέου νόμου – πλαισίου που μετατρέπει ακόμα περισσότερο τα ΑΕΙ σε επιχειρήσεις……..   Απάντηση στην ανυπαρξία της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. οπορτουνιστικών – δήθεν επαναστατικών δυνάμεων που σε κρίσιμες στιγμές γίνονται ουρές του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν πετάμε βεβαίως στα σύννεφα. Φίλες και φίλοι

Γνωρίζουμε καλά τα αντικειμενικά εμπόδια που μπαίνουν για τη δραστήρια συμμετοχή στο κίνημα και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ από τον καθημερινό φόρτο εργασίας και τον αγώνα για ένα αξιοπρεπές εισόδημα…

Γνωρίζουμε καλά τι επιπτώσεις έχει η διαχρονική πλύση εγκεφάλου που αναπαράγεται από αστικά κόμματα και ΜΜΕ και καλεί επί της ουσίας τον εργάτη και τον μικρό επαγγελματία να «κοιτάει μόνο τη δουλειά του», το μαγαζί του, να ψάχνει διαρκώς τη λύση αποκλειστικά στην ατομική του προσπάθεια και σε υποτιθέμενους σωτήρες…

Όμως αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι ακόμα και σε φάση ανάπτυξης της οικονομίας γενικά ή κάποιων κλάδων, οι εργαζόμενοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες ερχόμαστε αντιμέτωποι με αδιέξοδα, με εξαντλητικά ωράρια και άγχος ενώ στη «γωνία» παραμονεύει η επόμενη κρίση …

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι δεν υπάρχει ατομική λύση στα μεγάλα κοινωνικά συλλογικά προβλήματα.

 Φίλες και φίλοι

Πίσω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία… ΕΙΝΑΙ

 • μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ισχυρά κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που παλεύουν για το μοίρασμα αγορών, σφαιρών επιρροής, για νέα κερδοφόρα πεδία.
 • Από την μία οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και από την άλλη η Ρωσία και η Κίνα. Ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι πιο ορατός από ποτέ.
 • ΑΠΟΚΑΛΥΨAME από την πρώτη στιγμή τα προσχήματα και των δύο πλευρών, προκειμένου να κρύψουν ότι εδώ συγκρούονται δύο στρατόπεδα ληστών
 • ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΚΕ : μακρά διάρκεια πολέμου ΓΙΑΤΙ; Σύγκρουση συνολικότερη ΟΧΙ ΜΟΝΟ Ουκρανίας – Ρωσίας, στα πλαίσια ευρύτερου ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ vs Ρωσία – Κίνα, Και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μας δικαιώνουν ……

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν πρόσθεσε καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, επιβεβαιώνοντας ότι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό δεν είναι καθόλου δύσκολο μια σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Η μάχη για την υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα κάνει τις ΗΠΑ ακόμα πιο επιθετικές απέναντι στην Κίνα και σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη – πρόκληση στην Ταϊβάν. έρχεται ως επιστέγασμα της αμερικανικής πολιτικής στον Ινδο-Ειρηνικό, που κλιμακώνει τον στρατιωτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ως πεδίο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι σκληρές αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, η ένταση των εξοπλισμών και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών απ’ όλα τα κράτη, οι εστίες έντασης που προκύπτουν κάθε τόσο σε περιοχές όπως η Κεντροδυτική Ασία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου, η αντιπαράθεση που δυναμώνει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είναι όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που σηματοδοτούν την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με βασικό αυτόν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αυτήν τη βαριά αλυσίδα έχουν δέσει στα πόδια των λαών και τους σέρνουν ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη επικίνδυνων σχεδίων για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων,

Γι’ αυτά τα συμφέροντα προετοιμάζουν τους λαούς να χύσουν ακόμα και το αίμα τους, στο ισχυρό ενδεχόμενο να πάρουν οι ανταγωνισμοί τα χαρακτηριστικά μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε στρατόπεδα κρατών.

Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Κάνουν επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει ο λαός, δυναμώνοντας τώρα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, ενάντια στις ξένες βάσεις και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού έξω από τη χώρα.

Γιατί Πίσω από την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο…       ΕΙΝΑΙ

 • Σχέδια των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων (εφοπλιστές μεταφορά LNG, μονοπώλια στην Ενέργεια και μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους που παζαρεύουν επενδυτικές συνεργασίες.)
 • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ : αποστολή όπλων και στρατιωτικού υλικού ….. κυρώσεις στη Ρωσία που αποφασίζει η ΕΕ – νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

ΝΑΤΟικές βάσεις στρατηγικής σημασίας, που αποτελούν ορμητήρια πολέμου μετατρέποντας τη χώρα σε «θύτη» και τον λαό σε στόχο αντιποίνων

Πεδίο βολής στο Λιτόχωρο Είναι μια υποδομή που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις και βολές τα αμερικανικά πληρώματα των ελικοπτέρων και οι πεζοναύτες τους, που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά τώρα και με τη βούλα ενισχύεται παράδοσή του στα γεράκια του ΝΑΤΟ

παζάρια που ενισχύουν τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνόρων από την Τουρκία, με αποτέλεσμα την ένταση στα Ελληνοτουρκικά και το «θερμό» καλοκαίρι που ζούμε

Πίσω από την ενεργειακή φτώχεια… ΕΙΝΑΙ

 • ο λογαριασμός της πανάκριβης Ενέργειας, ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ακριβώς λόγω των συμφερόντων των εγχώριων, μεγάλων ομίλων.
 • Είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ. το εμπόριο ρύπων και το χρηματιστήριο ενέργειας
 • Είναι η πολιτική της λεγόμενης πράσινης μετάβασης που υπηρετούν όλοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ με την απαξίωση ενεργειακών πηγών της χώρας

Πίσω από το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και την ακρίβεια που μαστίζει τον λαό…

 • Είναι τα απίστευτα κέρδη που συσσωρεύουν τα μονοπώλια. (πανδημία, ενέργεια
 • Είναι ο καθηλωμένος κατώτατος μισθός, η άρνηση κυβέρνησης και εργοδοσίας για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ ακόμα και σε πληθωρισμό
 • Κρατικό χρήμα για επενδύσεις + δις από Ταμείο Ανάκαμψης
 • Είναι η νέα οικονομική κρίση

Φίλες και φίλοι…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι περισσότερος ο κόσμος που μας λέει « να φύγουν αυτοί ή « να φύγει ο Μητσοτάκης».

Είναι φυσιολογικό να μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η µεγάλη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική διαμορφώνει προϋποθέσεις για μας να συζητήσουμε… με ευρύτερο εργατικό — λαϊκό κόσμο για αυτό «το κάτι που πρέπει να γινει», που πολύς περισσότερος κόσμος  ρωτάει.

η στάση του Κόμματος μας μέσα στην πανδημία. σε µεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες και μέτωπα, ΕΧΕΙ φτιάξει δυνατότητες για να εκφραστεί μεγαλύτερη συσπειρωση ευρυτερων ανθρώπων με το ΚΚΕ που ακόμα διατηρούν διαφωνίες με την πολιτική του ΚΚΕ. Δυνατότητες όμως, που θέλουμε να εκφραστούν µε το δυναμωμα του κινήματος και των αγώνων αλλά και με την αποφασιστική ενίσχυση του “ΚΚΕ κάθε μέρα, αλλά” και στις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα με τις δυνατότητες, έχουμε ως Κόμμα να αντιµετωπίσουμε άλλες αστικές δυνάμεις και το σχεδιασμό τους (κύρια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) που επιχειρούν να εκµεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια στην Κυβερνητική πολιτική

Να πατήσουν στο έδαφος των μειωμένων απαιτήσεων και στη λογική του µικρότερου κακού

για να γράψουν εν τέλει νέα σενάρια κυβερνητικής εναλλαγής που θα είναι αυτοι «πρωταγωνιστές» στο ίδιο αντιλαϊκό έργο.

ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ο λαός μας πρέπει να σκεφτεί:

Ποιοι ήταν αυτοί που µε… συνέπεια αντιπάλεψαν την Κυβερνητική πολιτική τα τελευταια χρονια ;;;;

Ήταν αυτοί που έλεγαν ότι ΘΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΟΥΝ µΕΤΑ και το μετά δεν ήρθε ποτέ ή ήταν το ΚΚΕ που έλεγε ότι και τα καλυµµένα στόματα εχουνε φωνή και οργάνωνε την πάλη και τη διεκδίκηση.

Ήταν αυτοί που δε λέγαν κουβέντα ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ και το πολύ – πολύ έκαναν και καμία δήλωση από τα γραφεία τους ή τα μπαλκόνια του σπιτιού τους ή ήταν το… ΚΚΕ που έσπασε και κουρέλιασε στην πράξη απαράδεκτες απαγορεύσεις, όπως την Πρωτομαγια του 2020 και στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Ήταν αυτοί που τρία χρόνια τώρα ΖΗΤΑΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ αποδοχής με τη ΝΔ πότε για το Υπουργείο Υγείας, πότε για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ή ήταν το ΚΚΕ που μπήκε μπροστά για να γίνει πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το ΛΑΟ» στην πανδημία για τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού µας σπάζοντας στην πράξη τη σιγή νεκροταφείου

Στις πυρκαγιές στην Εύβοια στην Αττική και αλλού για να σωθούν οι ζωές και η περιουσία του λαού με τις επιτροπές πυρόπληκτων σε κάθε χωριό

Ήταν αυτοί που τριγυρίζουν στα κανάλια και ζητάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ ΕΚΛΟΓΕΣ, που έλεγαν ότι με τους αγώνες δεν βγαίνει τίποτα, για να μένει Ο ΛΑΟΣ ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΘΕΑΤΗΣ ή ήταν τα μέλη του ΚΚΕ, κι άλλοι αγωνιστές που μαζί μας οργάνωναν κάθε μέρα τον αγώνα, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές; Στην EFOOD, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στους οικοδόμους που υπέγραψαν νέα ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις, στον Ελληνικό ΧΡΥΣΟ για να παρθεί πίσω η ΠΡΩΤΗ απόλυση συνδικαλιστή με το νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη….

Στην Μαλαματίνα αυτές τις μέρες που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη ορμή, παρά τη χθεσινή προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με τη «συνδρομή» της Αστυνομίας που προχώρησε σε συλλήψεις συνδικαλιστών. Συνεχίζουν σήμερα και την άλλη βδομάδα με επαναλαμβανόμενες  απεργίες προκειμένου να ανακληθούν οι εκδικητικές και άδικες απολύσεις των 15 εργατών αλλά και να υπογραφεί ΣΣΕ.

Ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ το 50% του νομοθετικού έργου της ΝΔ και το “ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισε το 75% ή ήταν το ΚΚΕ που το καταψήφιζε που κατέΘετε προτασεις νόμου υπέρ του λαού

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ που είχε και έχει το ΚΚΕ απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με τα υπόλοιπα Κόµµατα, είναι φυσιολογική και προκύπτει από το γεγονός ότι

το ΚΚΕ έχει µια εντελώς διαφορετική πρόταση εξουσίας και διακυβέρνησης, δεν είναι Κόμμα του συστήματος όπως οι υπόλοιποι που πετάνε τη σκούφια τους για να γίνουν «Μητσοτάκης στη Θέση του Μητσοτάκη». –

Άρα

Για να « φύγουν αυτοί» που πρέπει να φύγουν και να πάνε στα

τσακίδια πρέπει να φύγει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν

ψηφίσει.

Το μεγάλο κύµα της ακρίβειας που βασανίζει το λαό µας δεν φεύγει από το ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο επίσημος εκφραστής της επεκτατικής πολιτικής και αποτελεί τη βασική αιτία της εµφάνισης πληθωρισμού, αυξήσεων  στα βασικά είδη κατανάλωσης κλπ., από τον ΣΥΡΙΖΑ που μας έβαλε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς,

ούτε από τη ΝΔ (με ή χωρίς Μητσοτάκη) που δεν είχε δισταγμό να εφαρμόσει την επεκτατική πολιτική αφού πρόκειται για τις ανάγκες και την επιβίωση του συστήματος.

Το τσακισμένο εργατικό – λαϊκό εισόδηµα δεν φεύγει από Κυβερνήσεις της ΝΔ (με ή χωρίς Μητσοτάκη), ούτε από τις «προοδευτικές» κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησαν και δεν επανάφεραν ποτέ το 13″ και 14ο μισθό, τη 13η και 14η σύνταξη, δεν … φεύγει από Κυβερνήσεις που θεσμοθέτησαν και µονιμοποίησαν άδικα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ και άλλα.

Απάντηση συνολικά απέναντι στην ακρίβεια μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος : Γι αυτό

 • Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εκατοντάδων ταξικών εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για υπογραφή ΣΣΕ σε κλάδους κι επιχειρήσεις με αυξήσεις στους μισθούς

για Γενναία μείωση, πλαφόν στις τιμές και Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης,

 • Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και επαγγελματίες,
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες

Η µεγάλη ανασφάλεια που νιώθει ο λαός μας δεν φεύγει από Κυβερνήσεις που δηλώνουν πίστη στις ΝΑΤΟ’ι’κές και ευρωενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας, που εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από κόμματα που χειροκροτούν το τάγμα Αζόφ – άλλοι στα όρθια και άλλοι στα μουλωχτα – στο ελληνικό κοινοβούλιο για να δείξουν την προσήλωσή τους στους Αμερικανονατοϊκούς. Δεν φεύγει από Κυβερνήσεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ που γέμισαν τη χώρα με νέες Βάσεις που σήμερα η Κυβέρνηση της ΝΔ τις αξιοποιεί για να εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στον πόλεμο.

Απαιτεί απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο!

Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ ράγισαν το γυαλί της ευρωατλαντικής συναίνεσης. Τα μπογιατισμένα ΝΑΤΟικά οχήματα στη Θεσσαλονίκη, τα μπλόκα σε ΝΑΤΟικές αμαξοστοιχίες και κομβόι στην Αλεξανδρούπολη κ.α. εξέφρασαν:

 • Το ηχηρό ΟΧΙ του λαού μας στην εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό. ΚΑΙ
 • Την απόρριψη του ΝΑΤΟικού κουτόχορτου από πλατιά λαϊκά στρώματα.

Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι στον αγώνα για:

 • Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και εδώ στο Λιτόχωρο να πάψει το πεδίο βολής να χρησιμοποιείται από αμερικανονατοϊκούς.
 • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να στείλει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού εκτός συνόρων.
 • Να ακυρωθεί η ελεεινή Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Το χτύπηµα των δηµοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωµάτων δεν φεύγει ούτε από Κυβερνήσεις Βρούτση που επιχείρησαν να βάλουν εµπόδια στις λαϊκές διαδηλώσεις, ούτε από Κυβερνήσεις Αχτσιόγλου που θέλησαν να χτυπήσουν το δικαίωμα στην Απεργία, ούτε από Κυβερνήσεις Χατζηδάκη που θέλησαν να βάλουν στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα µε το φακέλωμα των ηλεκτρονικών µητρώων.

Η καταστολή δεν φεύγει από το ΣΥΡΙΖΑ που αγόρασε ως Κυβέρνηση τις αύρες, ούτε από τη ΝΔ που τις επιστρατεύει και τις χρησιμοποιεί ενάντια στις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η ζωή και η περιουσία του λαού δεν προστατεύονται από κυβερνήσεις και κόμματα που διαχρονικά υπονομεύουν τα μεγάλα, συνολικά σχέδια αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης και συνολικής πολιτικής προστασίας γιατί δεν είναι κερδοφόρα για το μεγάλο κεφάλαιο με αποτέλεσμα κάθε καλοκαίρι να καίγεται και κάθε χειμώνα να πνίγεται η μισή χώρα.  Ο φυσικός πλούτος, τα υπέροχα βουνά της χώρας μας όπως ο Όλυμπος δεν προστατεύονται από κυβερνήσεις και κόμματα που αντιμετωπίζουν τη γη ως εμπόρευμα με αποτέλεσμα την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα ή την άνευ προηγουμένου πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να επιβάλει εισιτήριο για την ανάβαση στον Όλυμπο, εκχωρώντας μάλιστα αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η ζωή και η περιουσία του λαού προστατεύονται με τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά όπως εδώ στο Λιτόχωρο, ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς που αντιμετωπίζουν τα βουνά και τα δάση ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης, αλλά και συνολικότερα ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα, για την αναβάθμιση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας, για αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά – αντισεισμικά έργα, για περισσότερα δάση με προστασία των πλούσιων οικοσυστημάτων τους, αυτός είναι πραγματικά αγώνας ζωής.

Άρα φίλες και φίλοι

Ο λαός µας, µε τη λογική του µικρότερου κακού, οδηγήθηκε στο… πρόσφατο παρελθόν σε νέες απογοητεύσεις και δε χρειάζεται να ξαναζήσει κι άλλες.

Οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες που νιώθουν αγανάκτηση, μπορούν και πρέπει να εκφραστούν μέσα από τη συμμετοχή τους στον αγώνα, µέσα από τη συµπόρευσή τους με το ΚΚΕ που ξέρουν ότι είναι δύναμη ευθύνης, έµπειρη και δοκιμασμένη στον αγώνα όμως για την ανατροπή και όχι για να διασωθεί το άδικο , βάρβαρο αυτό σύστηµα.

Το πραγματικό δίλημμα που υπάρχει και πρέπει να απαντήσει ο λαός είναι: θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία που είναι προδιαγεγραμμένη και φέρνει μόνο νέα δεινά στο λαό ή θα γίνει ο λαός πρωταγωνιστής εξελίξεων για μόνιμες και ριζικές αλλαγές προς όφελός του;

Ο λαός να τολμήσει στον αγώνα με το ΚΚΕ όπου η αποφασιστική ενίσχυσή του μπορεί τώρα να μετατραπεί σε πραγματική ασπίδα για τον ίδιο και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για το νικηφόρο αύριο ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή

 Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος για όλους τους λαούς, για το λαό μας, είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός, η πρόταση του ΚΚΕ.

Αυτός είναι ο δρόμος, για να μπει τέλος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην καπιταλι­στική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα, για τη συναδέλφωση των λαών.                    

 ΓΙΑΤΙ

Στο έδαφος της κοινωνικοποίησης της παραγωγής και των υπηρεσιών, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας θα αντικαταστήσει την αναρχία που επικρατεί σήμερα σε επίπεδο οικονομίας και τον ανελέητο ανταγωνισμό που έχει μονίμως κερδισμένους τους μεγάλους.

Έτσι στη θέση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων θα μπουν στο επίκεντρο οι ανάγκες μας και ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ:

– Με την ένταξη στην άμεσα κοινωνική εργασία μόνιμη σταθερή δουλειά για όλες και όλους με αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς τη θηλιά των χρεών και των δανείων, χωρίς το καθημερινό ψυχοφθόρο κυνήγι της επιβίωσης.

-Σημαντική μείωση του χρόνου εργασίας με βάση και τα άλματα στην παραγωγικότητα στην εργασία και την αντικατάσταση χειρωνακτικών αλλά και τυποποιημένων πνευματικών εργασιών από την εργασία των μηχανών και την αυτοματοποίηση

– Πολύ ανώτερο επίπεδο ζωής με εξασφαλισμένη δωρεάν πρόσβαση σε ανώτερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και παιδείας, αθλητισμού και πολιτισμού, εξασφαλισμένες διακοπές και αναψυχή.. Πραγματική στήριξη της μητρότητας

– Ότι η ενέργεια, τα καύσιμα, το νερό, τα τρόφιμα, η στέγαση, θα είναι κοινωνικά αγαθά και όχι ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Ο αγώνας για αυτό το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, ο αγώνας για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των λαών, στον δρόμο της ανατροπής της αστικής εξουσίας, για μια νέα σοσιαλιστική κοινω­νία είναι δίκαιος αγώνας!

Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου! Αυτός είναι ο πραγματικά δίκαιος πόλεμος που οδηγεί σε ξέφωτο και όχι σε διαρκείς θυσίες χωρίς προοπτική!

Φίλες και φίλοι

Απάντηση λοιπόν στις προκλήσεις των καιρών, στα μεγάλα διλλήματα, δίνει η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα, στους αγώνες, στο δρόμο της ανατροπής.

Αλλά και στις κάλπες βουλευτικές όποτε και αν στηθούν, δημοτικές και περιφερειακές για να εκλέξουμε όσους παραπάνω εκπροσώπους των πραγματικών συμφερόντων του λαού μπορούμε!

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι ο αντίπαλος είναι δυνατός αλλά όχι ανίκητος. Οι συσχετισμοί – αποδείχθηκε και ιστορικά και στη χώρα μας και παγκόσμια- δε μένουν στατικοί, αλλάζουν!

Άλλωστε ποτέ δεν ήταν και ούτε σήμερα είναι λύση ο ατομικός δρόμος, η υιοθέτηση της άποψης ότι «δεν περνάει τίποτα από το χέρι μας, ότι και να κάνουμε δεν αλλάζουν τα πράγματα».

Καλούμε όσους προσωρινά διατηρούν αυτή την απαισιόδοξη στάση να αναρωτηθούν τι θα αλλάξει αν οι ίδιοι δεν παλέψουν, αν δε μπουν μαχητικά στον αγώνα. Σίγουρα δε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο!

Κι όσο για τους αρνητικούς συσχετισμούς που λέμε αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του παππού Τζαβέλλα στις 30-3-1946 στους 33 ήρωες του Λιτοχώρου λίγες ώρες πριν την επίθεση στον Σταθμό της Χωροφυλακής : «… φτάνει να μαστε κρυμμένοι στις σπηλιές σαν αφορεσμένοι… πρέπει να ξεμπουκάρουμε και να τιμωρήσουμε τους δολοφόνους του λαού μας… Πολεμήσαμε για τη λευτεριά χρόνια ολάκερα και τώρα είμαστε πάλι σκλάβοι. Θα ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ για να ΞΑΝΑΛΕΥΤΕΡΩΘΟΥΜΕ..»

Μπορούμε λοιπόν και πρέπει να κάνουμε πολλά! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην πάλη των λαών, βρίσκεται στην προοπτική μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας εργατών υπαλλήλων,  με τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό για να ζήσουμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα!