Ελλάδα Πολιτική

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων / Παραδέχονται και την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη

Έκθετος και υπόλογος ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις παραιτήσεις – ομολογία ενοχής για τις παρακολουθήσεις.  -Ένα βήμα πίσω απ’ την κυβέρνηση  – Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων – Παραδέχονται και την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.
.

Οι διαρροές απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες, μετά τις παραιτήσεις – βόμβα του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, στη σκιά των αποκαλύψεων των Reporters United και της «Εφ.Συν.», αλλά και των καταγγελιών του Ν. Ανδρουλάκη για παρακολουθήσεις.

Και καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί εξηγήσεις, δεδομένου ότι η ΕΥΠ λογοδοτεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο φρόντισε να τη θέσει υπό την εποπτεία του, προσπαθούν με διαρροές να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Αφού πρώτα παραδέχθηκαν πως παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, μετά άρχισαν να διαρρέουν πως η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του δια του κ. Γεραπετρίτη, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

«Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια. Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση.  Όλα στο φως» σχολιάζαν χαρακτηριστικά πηγές του ΠΑΣ0Κ-ΚΙΝ.ΑΛΛ, μετά τις κυβερνητικές διαρροές περί τηλεφωνικής προσέγγισης στον Ν. Ανδρουλάκη.

Μέσα στον πανικό τους μάλιστα και αφού ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στα περί εκλογών επαναβεβαιώνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός.

Μετά τον σάλο η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει ένα βήμα πίσω και δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου δηλώνει ότι απαντά θετικά τόσο στο αίτημα για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και σε αίτημα – που ακόμα δεν έχει κατατεθεί επίσημα- για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Παραδέχθηκαν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Νωρίτερα, πήγες απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο διέρρεαν πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης, θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για ενημέρωση, και ταυτόχρονα παραδέχονταν την παρακολούθησή του.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές διέρρεαν πάντως ότι η παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμικό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διέρρεαν πως στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε εισαγγελική έγκριση.

Μάλιστα κάποιοι επικαλούνταν δήθεν περίεργες επαφές του κ. Ανδρουλάκη με κινεζικούς παράγοντες για να δικαιολογήσουν την παρακολούθησή του.

Παραιτήσεις – ομολογία ενοχής

«H παραίτηση του κ. Δημητριάδη έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έχει στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση και ο κ. Δημητριάδης δεν έχουν σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γύρω από το πρόσωπο του κ. Δημητριάδη έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα τοξικότητας, εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές θέλοντας να δικαιολογήσουν την απόφαση του πρωθυπουργού για την παραίτηση του ανιψιού και στενού συνεργάτη του.

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν ωστόσο οι διαρροές για την παραίτηση του κ. Κοντολέοντος.

«Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, λίγο μετά τη δεύτερη παραίτηση και μιλούσαν για «νόμιμη παρακολούθηση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου». Συμπλήρωναν δε πως «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις

Yπενθυμίζεται ότι με το χθεσινό μας δημοσίευμα τεκμηριώναμε νέα στοιχεία που ξεκινούσαν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη κι έφταναν σε ένα κομβικό πρόσωπο της ιστορίας, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος που υπήρξε θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator, είχε κάνει λόγο πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» για στενές σχέσεις ανθρώπων της εταιρείας Intellexa με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου ζητά η αντιπολίτευση

Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει». Επίσης, με ανάρτησή του στο Twitter, o Αλέξης Τσίπρας σημειώνει:

«Κάποια στιγμή, λοιπόν, o πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί αυτό εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όσο και αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες, με τη βοήθεια της των μέσων ενημέρωσης, που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο, να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό, ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας, δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

«Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού», προσθέτει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλάει για υπόθεση «Water Gate Μητσοτάκη» και τονίζει ότι το «καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».

Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας» που «τους κάνει ικανούς για όλα».

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». «Είναι τυχαία αυτά κύριε Μητσοτάκη;», ρωτά.

«Δεν μας αφορούν οι βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη. Επιμένουμε στην ανάγκη να πέσει άπλετο φως στη νοσηρή αυτή υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος και της δράσης του Predator στην Ελλάδα, που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» σχολίαζαν νωρίτερα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έπειτα από ερώτηση της, «Εφ.Συν.».

Στις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνει το σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, μιλώντας για «Ιφιγένειες», ώστε να «κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

Και το ΜέΡΑ25 επικεντρώνει την αντίδρασή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος των Δημητριάδη-Κοντολέοντος οφείλει, είτε να κινήσει σε βάρος τους διώξεις είτε να παραιτηθεί.

«Και όταν λένε οι κυβερνητικές πηγές νόμιμη επισύνδεση σε αρχηγό πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης από την ΕΥΠ που υπάγεται στον Πρωθυπουργό, εννοούν πως υπήρξε και Εισαγγελέας που έδωσε σχετική άδεια παρακολούθησης; Πλήρης παρακμή των θεσμών» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

«Με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα για τις παρακολουθήσεις με το ειδικό λογισμικό Predator του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, αποκαλύφθηκε ότι το αντιδημοκρατικό καθεστώς του συστηματικού κρατικού χαφιεδισμού που σταθερά έχει στο στόχαστρό του τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και αγωνιστές, μπαίνει και στην υπηρεσία των κομματικών ανταγωνισμών και των συμφερόντων που υπηρετεί  η κυβέρνηση» σχολιάζει μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Και προσθέτει: «Οι παραιτήσεις αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κρύψουν το γεγονός ότι βασικός υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, άμεσος προϊστάμενος ΕΥΠ».

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας